den kreativa veckan 4/2018: bussbroderi och andra portabla projekt

”Ska det aldrig bli söndag?” undrade Katarina när timmarna gick och passerade lunch för att dra in på eftermiddagen. Och vet ni, jag är så tacksam för er som fortfarande tycker det är kul att läsa om min vecka – varje vecka! Men om jag kände mig lite som en supermänniska i förra sammanställningen så kan jag meddela att nu har tröttheten kommit ikapp, diskhögen vuxit och lusten att bara ligga hopkrupen på soffan och trycka i sig semlor ökat. Jag är lite sent ute idag, men det är klart att det ska bli söndag, och söndag innebär sammanställning av den kreativa veckan som gått!


Förra helgen for vi till stan och köpte läder. Andreas vill gärna ha läderremsor som knoppar på sängen och jag ville i så fall att det skulle vara vegetabiliskt garvat, helst i Sverige, och antingen restprodukt eller begagnat (hehe, #svårtjej). Vid första googlingen upptäckte jag att Slöjd-Detaljer säljer restbitar från Tärnsjö garveri, så jakten blev inte hälften så jobbigt som vi tänkt. Andreas hittade en grönfärgad bit som hann ville ha glasunderlägg i så jag ägnade kvällen åt att försöka skära jämna cirklar och lära mig mer om hur en behandlar råa läderkanter. Jag kan ingenting om läderhantverk och fastnade i djup fascination framför den här videon.


Några handtag till sängskåpen hann det inte bli men pappa kom förbi en kväll och så sågade vi till luckor och monterade gångjärn, så nu är det bara slipning och knoppning kvar innan sängen är helt klar!

aliciasivert alicia sivert sivertsson broderi embroidery needlework brodera järvsösöm landskapssöm landskapssömmar bygdebroderi bygdebroderier svensk textilhistoria konsthistoria kvinnohistoria historia konst textil textilt skapade kvinnors kvinnor feminism feministisk stjälkstygn enkelsidig plattsöm tofssöm tofsstygn sybåge rött röd garn broderigarn linne linnetyg hantverk handarbete järvsö hälsingland
Så kom jag på att det snart är den 25:e och deadline för Projekt Landskapssömmen. Det var inget annat att göra än att packa röda tuschpennor och ägna bussresan åt att skissa järvsösöm. Sytt färdigt den har jag också gjort, så nu måste jag bestämma om jag ska göra någonting mer av den!


Det där med att ha lång resväg till jobbet har än så länge inte känts som nåt problem utan jag njuter av tiden för bussbroderi och andra portabla projekt. Här är det namning av min nya arbetsskjorta som pågår.


På jobbet har jag bland annat gjort min favvo-teckningsövning med en ny grupp (naturföremål på tid) och hann själv rita några snabba skisser.


Hur har ni haft det? Orkar ni med januari? Jag är nästan lite glad över att tiden går fort och jag har mycket att göra, för det här är en så usel månad annars. Skickar all kreativ kraft till er, och önskan om att ni får en fortsatt fin söndag!

Veckans länktips:
+ Jenny har samlat våra tolkningar av järvsösömmen!
+ Krukväxtpodden! En nyupptäckt podd om gröna kompisar som jag gärna soundtrackar semmelätandet med just nu.

8 Comments
 • Wilda

  3 februari, 2018 at 15:52 Svara

  Åh så fint att följa! Kul att du trivs med pendlingen och får tid till skapande i och med det <3

 • Ida Johansen

  29 januari, 2018 at 20:26 Svara

  Ja januari är inte den roligaste månaden men snart är den över:) Har landställe strax utanför Tärnsjö så tycker att det är roligt att du nämner garveriet… Så kul att du klarar av att brodera på bussen, jag skulle nog bli åksjuk. Ta hand om dig!

  • Alicia Sivert

   2 februari, 2018 at 10:30 Svara

   Åh men är det där ni hänger! Min farmor var född och uppvuxen i Tärnsjö :)

   Ja det har gått förvånansvärt bra faktiskt! Men så är det ju motorvägsbuss. Blir mer åksjuk av tunnelbane-biten!

 • Katarina

  28 januari, 2018 at 17:21 Svara

  Haha :-D Fast jag kom på att det hade varit helt ok med söndag imorgon med ;-) Men nu är ordningen återställd och det känns bra. Låter sunt att låta tröttheten komma ikapp efter flytt och sängbygge och jag hoppas att du verkligen har legat där i soffan och mumsat semlor. Och hoppas att du inte kände dig stressad av min önskan om söndag, var med glimten i ögat vilket jag hoppas smilisarna framförde.

  Skrattar igenkännande åt Helas kommentar ovan, det känns så tröttsamt när det tar längre tid att ta på ytterkläderna än det tar att gå dit men ska. Och så ska de ju av igen och sedan på och av en gång till för hemgång. Längtar till våren och drömmer ibland om att emigrera till varmare nejder. Dina snäckor smeker den lusten medhårs.

  • Alicia Sivert

   28 januari, 2018 at 17:40 Svara

   Det förstod jag! Jag blev glad av din kommentar :)

   Ska erkänna att jag vilar dåligt den här helgen. Igår jobbade jag och nu försöker jag förgäves städa bland sågspån och flyttlådor. Men en vila i sig ibland, att komma framåt. Ska försöka ta ett lugnare vardagstempo framöver och hitta balans.

   Haha fy, jag tycker det är jobbigt nog att klä mig själv såhär års, förstår verkligen att det är ett elände med en liten. Hoppas vintern går snabbt härifrån!

 • Helga

  28 januari, 2018 at 14:54 Svara

  Tycker januari är helt okej men jag jobbar ju inte. Dock är jag trött på att vi måste ha så mycket kläder på oss! Ibland orkar jag bara inte gå ut för då ska overall på och vantar, mössor, stövlar och så måste jag ju själv ha kläder dessutom. Inte klokt! Men igår hade vi en vårlik dag och matade änder med en av Drakbarnets kompisar. Mysigt! Vi träffade även på en gigantisk svan (de är säkert alltid så stora men galet ändå på nära håll!) som väste på min man haha. Tur den var bakom ett staket :)

  • Alicia Sivert

   28 januari, 2018 at 17:42 Svara

   Bra! November, januari och februari är i regel mina sämsta månader, men nu är vi ju snart igenom två av tre! Fattar att det suuuger att klä på en liten drake, jag orkar knappt själv med alla lager och att hålla koll på halsduk och mössa. Fy! Roligare med fågelmatning och svanmöte dock! Jag har själv blivit jagad av en svan som vi matade och som inte köpte att vi fick slut på mat så småningom, så jag förstår din man ;)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.