en heldag i slöjd

Slöjdmarknad på Kristinehovs Malmgård - skaparsöndag med Cissi slöjdmarknad och rotslöjd! Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Slöjdmarknad på Kristinehovs Malmgård

I söndags hade jag en riktigt fin heldag i slöjdens tecken! Jag började med Slöjd Stockholms marknad för slöjdmaterial och redskap på fina Kristinehovs Malmgård.

Slöjdmarknad på Kristinehovs Malmgård - skaparsöndag med Cissi slöjdmarknad och rotslöjd! Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // Kristinehovs malmgård slöjd stockholm marknad skapa skapande

Med mig hade jag min vapendragare i slöjd och det mesta – Cissi! Vi startade med en fika men då var jag för exalterad för att komma ihåg att ta kort. Gott var det i alla fall och miljön mysig. Vi blev avbrutna mitt i när en herre i väst och knäbyxor höll ett litet tal där han bad om ursäkt för att de inte hade mer att bjuda på. Han hade inte räknat med så mycket besökare och bestämt hålla köket stängt, men när hans dotter sett hur många intresseanmälningar det var till eventet hade hon ställt sig och börjat baka klockan ett på natten. Det blev applåder kan jag säga!

Slöjdmarknad på Kristinehovs Malmgård - skaparsöndag med Cissi slöjdmarknad och rotslöjd! Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Jag kände inte till Kristinehovs Malmgård sen innan och det var verkligen en positiv överraskning att hitta gården, alldeles intill Hornstulls tunnelbana! Byggd i slutet av 1700-talet och med mäkta stämning i väggarna. Idag var det alltså pyntat till marknad av slöjdmaterial och redskap. Borden dignade under rullar med kantband, snedslå, tyger, knappar, skyttlar, garner och verktyg.

Slöjdmarknad på Kristinehovs Malmgård - skaparsöndag med Cissi slöjdmarknad och rotslöjd! Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Här fastnade jag en stund, men gick vidare utan att investera. Sitter ju inte illa till vad gäller garninventarierna, om en säger så. Men finns det något vackrare att titta på än broderidockor i askar klädda med silkespapper?

Slöjdmarknad på Kristinehovs Malmgård - skaparsöndag med Cissi slöjdmarknad och rotslöjd! Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Cissi gick runt och såg glansögd ut men det är inte för att hon blir ledsen av slöjd utan för att hon så gärna ville bo på malmgården och ha knäbyxor hon med.

Rotslöjd och plättar

Så småningom rörde vi oss vidare hem till henne för att prova på en slöjdteknik vi inte testat förut! Ni minns ju att jag fick ett paket med skatter från Västerbotten av Thea, och däribland en näve björkrötter. Jag hade lånat en bok på biblioteket, packat ner rötter, tänger, syl, benpryl och knivar i en kasse och nu skulle vi prova rotslöjd!

Rotslöjd - skaparsöndag med Cissi slöjdmarknad och rotslöjd! Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Vi blötlade och delade de tjockare stödtågorna på längden.

Rotslöjd - skaparsöndag med Cissi slöjdmarknad och rotslöjd! Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Övade börjor och skarvade bindtågor. Så slöjdade vi tills ljuset försvann och synen blev suddig.

Rotslöjd - skaparsöndag med Cissi slöjdmarknad och rotslöjd! Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Det blev varsin liten plätt eller ett grytunderlägg till ett dokskåp. En och en halv timme tog det säkert att få ihop och hemskt roligt hade vi! Tekniken var ganska lik att virka och det var ofantligt häftigt hur starka och hållbara de tunnaste rötterna var. Fast jag lyckades ha av några ändå i min iver och blev bra på att skarva efter ett tag. Jag kan nog bara fantisera om att få ihop en hel korg men skulle definitivt gärna prova detta igen!

Sen fick vi sällskap av Pontus, åt middag och glass och hade det bra innan det var dags för mig och min rotslöjdsplätt att fara hem! En redigt fin slöjdsöndag blev det med februarisol därtill. Precis sådär som en önskar att alla lediga dagar fick vara.

Rotslöjd nyckelring - skaparsöndag med Cissi slöjdmarknad och rotslöjd! Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

När jag kommit hem satte jag min lilla plätt på en nyckelring. För trots att den bara var ett experiment och sätt att lära mig tekniken kan jag inte låta bli att tycka om den en aning.

Rotslöjd nyckelring - skaparsöndag med Cissi slöjdmarknad och rotslöjd! Foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Tags:
12 Comments
 • Wilda

  9 mars, 2019 at 11:34 Svara

  Så häftigt ju! Åh blev jätteinspirerad av den slöjdtekniken! :D

  • Alicia Sivert

   10 mars, 2019 at 09:51 Svara

   Vad roligt! Hoppas du får tillfälle att prova någon gång :D

 • Linnéa

  3 mars, 2019 at 17:16 Svara

  Vilken mysig dag! Vilket engagemang att ställa sig att baka massor mitt i natten bara för att ha något att bjuda på. Till och med jag som inte är en särskilt frekvent brodös blev nästan lite sugen på alla de fina garndockorna, men jag hade nog inte heller köpt några i slutändan. Jag skulle nog aldrig få tiden/tålamod att göra slut på dem 😅

  • Alicia Sivert

   4 mars, 2019 at 08:59 Svara

   Eller huuur! Så fantastiskt! Och det var de godaste chokladbollar jag ätit :D

   Haha det går ganska fort ändå att göra slut på en docka när en väl är igång! Du kanske får dela den färre gånger ;)

 • Ellen

  2 mars, 2019 at 13:31 Svara

  Såå fin plätten blev och skulle bli så fint som örhängen också tänker jag? Älskar visserligen stora örhängen så beror nog på vad man gillar som person men jag hade definitivt haft ett par som örhängen, blev sugen på att lära mig nu!

  • Alicia Sivert

   3 mars, 2019 at 12:47 Svara

   Åh vilken fin idé! Jag har inte hål i öronen så jag tänkte inte ens på det men håller verkligen med om att det skulle kunna bli såå snyggt med örhängen i rotslöjd! :D

 • Jenny

  1 mars, 2019 at 11:01 Svara

  Men åh sicken mysig dag! Och kärade ner mig helt i inläggets första bild, det är ju som du säger svårslaget med broderidockor i regnbågens alla färger i silkespapperklädda askar, nästan värdigt en plats på väggen<3

  • Alicia Sivert

   1 mars, 2019 at 18:48 Svara

   Jaaa, vad roligt att du känner samma! Som en karamellpåse!

 • Anki

  28 februari, 2019 at 21:20 Svara

  Vad häftigt med rotslöjd, visste inte vad det var. Låter spännande att det liknar virkning lite ;) Kanske något för mig att prova på!

  Du ser ut att ha haft en bra dag iaf! :)

  • Alicia Sivert

   1 mars, 2019 at 18:48 Svara

   Kortfattat en tunn rot som du lindar runt en tjockare! Du gör inga maskor som i virkning men jag hade stor hjälp av att veta hur man ökar när jag skulle vidga plätten ;) Hoppas du får chans att prova!

 • Thea

  28 februari, 2019 at 20:58 Svara

  Alltså, vilken DRÖMSÖNDAG. Jisses så fint <3 Hoppas innerligt på en liknande marknad i mina trakter inom kort för det här verkade helt fantastiskt. Fika + slöjd + kompis. Vilken kombo.

  OCH HALLÅ nyckelringen är ju kanske det finaste jag sett! Så himla imponerad av resultatet. Ser fram emot att se eventuella framtida alster (kanske en korg?!) och att förhoppningsvis får gräva lite rötter tillsammans i de västerbottniska skogarna <3

  • Alicia Sivert

   1 mars, 2019 at 18:47 Svara

   Eller hur! Första gången de gör detta som jag förstod det, men blir hoppeligen inte sista! Det var mängder med folk där och så uppskattat :)

   Hahaha så roligt att du uppskattar den :’D Jag kunder verkligen inte med att kasta den efter allt jobb. Gör mig glad när jag ser den på nyckelknippan nu!

   Ser fram emot att leta rötter med dig men inte att bereda dem! ;)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.