försenade julkort

Den här helgen är de sista dagarna av min julledighet, och äntligen får jag tid att skicka ett par försenade julkort. Här är en tillbakablick på några av mina decemberdagar då omvärlden och nuet var som allra vackrast! Upplägget är inspirerat av Wildas sammanställning av julen 2018.

Försenade julkort Ett försenat julkort snö i december stockholm

den sjuttonde december 2018, måndag

Det kom lite snö redan i förra veckan men idag vaknar jag till ett landskap som taget ur Narnia. Egentligen vill jag bara be om ledigt och ge mig ut för att Upptäcka. Allting blir förändrat när det täcks i snö. Former förloras och nya dyker upp.

Gustavsberg är som en stor fluffig maräng inbäddad i vispgrädde. På bussen mot stan sitter jag med näsan klistrad mot fönstret och lämnar så när avtryck på rutan när jag hoppar upp och ner i förundran över vartenda träd. Grenarna avtecknar sig som spritsad kristyr mot resten av gräddkakan.

Försenade julkort Ett försenat julkort snö i december stockholm

Jag kan inte stanna ute för jag ska på fortbildning och skulptera krokimodell hela dagen. Svårt med den mjuka leran och de korta sessionerna, men roligt och så lärorikt! Ett mål jag vill ta med mig till 2019 är att teckna mer kroki och om möjligt skulptera efter modell igen. På lunchen trycker jag i mig rotselleri med bönor, sköljer ner alltsammans med en kopp kaffe som fortfarande är för het och ger mig ut för att hinna ta några bilder på omgivningen.

Försenade julkort Ett försenat julkort snö i december stockholm

På kvällen fortsätter jag till min familj i Törnrosdalen för det årliga pepparkaksbaket. Innan kakorna hunnit svalna är vi igång och spritsar fula ord med kristyren som påminner om drömlandskapet utanför.

Försenade julkort Ett försenat julkort snö i december stockholm

Jag sover över där. Så värdefullt att få en helkväll utan att behöva avsätta tid för hemfärd.

Försenade julkort Marsipangrisar, försenat julkort

den tjugotredje december 2018, dan före dopparedan

En hel dag av matlagning, städning och umgänge. Lika viktig tid som själva julafton. Inom de serviceyrken jag haft jobbade jag alltid den 23:e. Att vara ledig nu är värt ett helt jullov i sig. Andreas står vid spisen. Vegskagen, vegskinka, vegbullar, seitanstek, rödkål och rödbetssallad. Jag doppar mozartkulor i choklad och skulpterar små grisar av marsipanen som blivit över. Syr katternas klappar och små presentpåsar att fylla med godis till mormor och morfar.

Försenade julkort December jul katt katter kattleksak kattmynta tofslan och vifslan

den tjugofjärde december 2018, julafton

Vi vaknar vår första julaftonsmorgon i ett snöigt Gustavsberg. Katterna fick sina julklappar. Två fiskar av resttyget från min julklänning, fyllda med kattmynta. I tjugo minuter ligger de under granen i en slö kamp med bytet.

Försenade julkort December jul

I Törnrosdalen är granen dekorerad i rosa och frostat glas. Ett ljus brinner för farmor som gick bort den här dagen förra året, och för hennes två systrar som lämnade strax därpå. Efter lunch går jag och mellanbrodern ut på en promenad i varsin blinkande tomteluva. När solen går ner blir det bitande kallt och vi är alldeles sluddriga när vi återvänder in. Jag stickar mig igenom julklappsutdelningen, väldigt rofylld över att närvara men inte delta. Att sluta med julklappar är mitt bästa julbeslut och ger mig så mycket mer frid under december. Istället lägger jag upp maskor till en basker och skrattar åt de andras rim – mer avancerade och poetiska för varje år som går!

Försenade julkort december jul törnrosdalen

Tänk att vi fick en vit julafton i år. Det minns jag inte när jag upplevde sist.

Försenade julkort December jul sagan om ringen mellandagarna mellandagar

den tjugofemte december 2018, juldagen

Juldagen och ingenting står på schemat förutom att äta upp all mat och allt godis. Sagan om Ringen rullar som traditionen bjuder och vi måste ideligen pausa för att googla oss till mer kunskap om en plats, biroll eller filmisk effekt. Är det verkligen ett rimligt sätt Legolas sitter upp på hästen?

Försenade julkort Gustavsberg december gustavsbergs hamn kyrka kyrkan hamnen änder gräsänder gräsand and värmdö

Vi har tänkt ligga i en hög i soffan hela dagen, Andreas, katterna och jag. Men så får vi feeling för en vinterpromenad och pausar filmmaratonet en stund. I hamnen ångrar vi alltid att vi inte tog med oss frön till kompisarna.

Försenade julkort Gustavsberg december gustavsbergs hamn värdshus värdshuset

På vägen hem ligger ett sagolikt ljus över Gustavsberg och jag kan checka av Fota referensbilder så jag kan måla Värmdö-julkort till nästa år från listan över saker att göra i december. Här kommer jag få användning av min Quinacridone Rose.

Försenade julkort Ett försenat julkort fågel fågelskådning fåglar koltrast

den första januari 2019, nyårsdagen

Vi går på en promenad och gläds åt att alla fåglar är nya årskryss, även de skator, kajor, gräsänder, hägrar, knölsvanar, blåmesar, talgoxar, nötväckor och koltrastar vi bor granne med och möter dagligen.

Försenade julkort Ett försenat julkort fågel fågelskådning fåglar trädkrypare

Vi träffar också en trädkrypare. Väl kamouflerad mot stammen men upptäcks på det ryckiga rörelsemönstret när han, precis som en mus, kryper fram i jakt på insekter i barkens skrevor. Vår promenadväg är isig och vi går med försiktiga steg, men dagen är ljus och luften frisk. 2018 har varit ett stort och fint år för oss, det är med tacksamhet vi tar farväl och välkomnar det nya.

10 Comments
 • Dessi

  29 januari, 2019 at 14:22 Svara

  Älskar trädkrypare! :D

 • Cecilia N

  8 januari, 2019 at 17:01 Svara

  Ja den lilla pippin hade jag aldrig sett utan pil!

  God fortsättning!

 • julia

  7 januari, 2019 at 14:57 Svara

  om du inte redan gjort det kan jag VARMT rekommendera dvd-erna med extramaterial till LOTR-filmerna, även om det är ett par extra timmar hehe. kollade igenom alla för ca ett år sen med min pojkvän och det förstärker verkligen min kärlek för filmerna <3 tror de diskuterar scenen med legolas också haha.

  • Alicia Sivert

   12 januari, 2019 at 19:16 Svara

   JAAA! Har inte sett dem på ÅR OCH DAG och tjatar alltid på Andreas att vi ska göra det, men det är svårt när en genast vill fortsätta på nästa film. Nästa jul ska det baske mig bli av!! Minns inte så mycket förutom att Merry och Pippin spelar biljard och tejpar fast mikrofonerna i brösthåret! Hahaha!

 • Illiana Anklew

  7 januari, 2019 at 10:22 Svara

  Åh vilket mysigt inlägg, blev sugen på jul igen efter att ha läst det här 🙈 Älskar att katterna fick julklappar (vi ger alltid våra hundar julklappar och presenter haha <3) och Sagan om Ringen på juldagen låter helt perfekt. Vi kikade på de två första filmerna andra och tredje advent och den sista nu efter jul. Så mysigt.
  Skrattade högt över kommentaren om Legolas, har tänkt på det själv så många gånger. Och känner igen mig i att hela tiden pausa det man tittar på för att diskutera eller googla på något, det är så jag och min fästman. 😂

  • Alicia Sivert

   12 januari, 2019 at 19:15 Svara

   Hahahaha guud vad kul att ni gör på samma sätt! Det kommer jag tänka på och glädjas av nästa jul :) Våra uppföljande familjemiddagar brukar alltid bli en ganska hetsig diskussion om olika teorier, filmfloppar och vilken karaktär som egentligen är bäst. Nu senast fick jag veta av brorsans flickvän som pluggar materialdesign att sättet Uruk-haierna gör svärd genom att gjuta dem inte fungerar eftersom gjutjärn är för poröst. Det hela hamnar snabbt på en oerhört nördig nivå och jag älskar det och hela den här traditionen! :D

 • Katarina

  5 januari, 2019 at 14:28 Svara

  Vilka härliga ögonblicksbilder i text och bild. Vi hade också några magiska kristyrdagar. Bilden med den rosa himlen ser redan ut som om den är målad, sådär overklig i färgerna som verkligheten ibland är. :)

  • Alicia Sivert

   7 januari, 2019 at 07:56 Svara

   Åh så härligt att höra! Jag har inte målat ett skvatt på hela ledigheten, men såklart kommer lusten igen till första jobbdagen – som den ska ;) En riktigt god fortsättning till hela familjen!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.