saker jag vill göra i december

Förra året bodde vi fortfarande i stan. Julen kom lite i kläm mellan livet och flyttpackningen, men jag minns hur jag köpte en lingonriskrans nere vid St Eriksplan och tänkte att ”nästa jul kan jag plocka material till att binda en egen”.

Saker jag vill göra i december - aliciasivert.se

Jag gör ju listor över det mesta. Saker jag behöver göra, saker jag vill göra, idéer och planer för framtiden, fina ord, låtcitat att kolla upp, saker att googla och lära mig mer om. I somras fick ni ta del av mina 52 sommarplaner och vilka jag genomförde, idag tänkte jag lista vad jag vill ta mig tid att göra i december!

Julen har länge inneburit en stor stress för mig, vilket bland annat lett till att jag avsagt mig julklappsutbyte, skapat egna traditioner och reflekterar ganska mycket över och under den här tiden. En del av att gå ner i tempo och bli mer närvarande är att planera för, och verkligen ta mig tid att genomföra, små och stora saker som får mig att må bra och komma i stämning. Det finns inga prestationskrav, det är inte den typen av att-göra-lista, det här är inspiration, förväntan och längtan. Och ett sätt att organisera tankarna.

Saker jag vill göra i december - aliciasivert.se

Saker jag vill göra i december:

Titta på julavsnitt av alla mina favoritserier.
Samla material i naturen och binda en krans.
Göra garntomtar, eller kanske garnkatter.
Sy eller loppisfynda en julgransmatta.
Baka pepparkakor med familjen.
Hänga upp apelsiner med nejlikor.
Gå på bio och se Fantastic Beasts.
Titta på Jul med Ernst.
Julpynta nya lyan för första gången.

Saker jag vill göra i december - aliciasivert.se

Gå på Feministisk marknad och baka med Lisa.
Lyssna på Elvis julskiva.
Titta på Elf och Die Hard.
Strosa på julmarknad och leta hantverk.
Sy leksaksfiskar med kattmynta i julklapp till Tofslan och Vifslan.
Dricka mocha latte med vispgrädde, choklad och kardemumma på stan.
Göra miniatyrlandskap i glaskupor.
Lämna tomtar på överraskande ställen.
Titta på förlängda versionen av Sagan om Ringen-trilogin.
Sy en julklänning eller två.

Saker jag vill göra i december - aliciasivert.se

Läsa Lantlivs julnummer.
Torka apelsinskivor och hänga på tråd.
Göra en girlang av kottar eller bjällror.
Brodera färdigt Fålar Fem i rött.
Julpynta på balkongen.
Ha på mig jultröja eller julbrosch eller nåt rött så ofta jag kan.
Fota referensbilder så jag kan måla Värmdö-julkort till nästa år.
Leta julsaker i trä, metall och keramik på loppis.
Titta på Love Actually.
Sticka en vit basker efter Fredrikas mönster.

Saker jag vill göra i december - aliciasivert.se

Inte köpa den minsta granen vi kan hitta utan den största vi kan få plats med!
Bygga vårat hus som pepparkakshus.
Gå på adventskonsert.
Träna på att teckna fåglar.
Se Karl Bertil Jonssons Julafton på Scalateatern.
Spela sällskapsspel med familjen i mellandagarna.
Grovrensa garderoben, tvätta upp, skänka bort och laga allt som behöver fixas.
Äta vegbullemacka med rödbetssallad v a r j e d a g i mellandagarna!
Gå på långpromenad i skogen.
Fira vårt första nyår i Gustavsberg.

Vad ser du fram emot att göra i december?

Tags:
14 Comments
 • Mahshid

  22 december, 2018 at 20:41 Svara

  Out of the blue, I found your blog. Although I can not read in Swedish, I inspired by your lovely and positive words which giving me the idea of preparing my own wishing list. First thing that came to my mind is to start painting again.

  • Alicia Sivert

   26 december, 2018 at 20:17 Svara

   Thank you Mahshid for your kind words, I’m so happy you took the time to tell me! Hope the end of your year is filled with creativity :)

 • Wilda

  14 december, 2018 at 10:43 Svara

  Julstämningen infann sig DIREKT! Wow vilken lista. Du är så bra på att bygga förväntan och förundran och det är nog verkligen det som är julstämning för mig. Så mycket fint som jag bara vill copypaste:a till mitt eget liv. Åh finaste du <3 Skulle lätt kunna följa med dig genom december <3

  • Alicia Sivert

   14 december, 2018 at 18:04 Svara

   Åh tack för så fina ord Wilda, vad roligt att du känner så! Jag är nog expert på att leva i framtiden och på nåt vis blir den där förväntan då min största njutning. Börjar inse att det inte är fel, men övar lite på att stanna upp och njuta av dagen också ;) Nästa år vill jag hinna med en julmarknadshelg i Eskilstuna! Apropå att leva i framtiden, haha!

 • Katarina

  10 december, 2018 at 00:10 Svara

  Jag sitter här och skrattar för det är så mycket på din lista som hade lockat mig tidigare men som just nu känns helt ointressant. Och det känns skönt att jag har en sådan inställning till traditioner, att jag är fri att omskapa dem när jag vill för omskapas gör de verkligen i år. Låter kanske klyschigt men fast jag visste att barn ofta förändrat perspektivet så var jag inte beredd på att det skulle förändra så mycket av min inställning till saker, på ett positivt sätt. Vi tittar på alla olika färger och motiv på julklaopspappret i affären, väljer ett, tittar genom röret, tutar genom röret, gosedjuren åker kana, röret rullar, vi berättar sagor om motivet på pappret, jämför med andra bilder eller saker vi gör och rätt som det är blev rullen mosad och det gör mig förvånad att jag inte stör mig alls. Jag vet inte ens om rullen kommer överleva tills jag får ändan ur att slå in julklappar men då får jag väl ta och slå in i någon gammal tidning. Visst blir jag trött ibland, orkar inte leka samma grej för femtkoelfte gången, visst är det mycket känslor i svallning hos oss bägge och visst blir vi arga, ledsna och trötta på varandra men däremellan är är det häftigt. Att få leka och utforska omvärlden och mig själv tillsammans med den här lilla stora människan gör mig gott.

  • Alicia Sivert

   14 december, 2018 at 18:02 Svara

   Kul att ni får omkullkasta, vända utochin på och skapa nya traditioner ihop! Det låter som att ni verkligen tar vara på nuet :)

 • Thea

  9 december, 2018 at 23:18 Svara

  Alltså, mysigaste listan! Önskar vi bodde närmre varandra så vi kunde bocka av ett par punkter ihop! Hoppas i alla fall att du får en mysig månad och att listan inte bidrar till stress (känns som att allt bidrar till stress i juletider) <3

  I december hoppas jag få möjlighet att åka lite skridskor på ett av alla våra träsk. Jag hoppas få möjlighet att baka och pynta pepparkakor, hitta en fin gran att ta in och pynta, slå in klapparna kreativt och hållbart och så vill jag gärna påbörja en liten renovering i trappen i väntan på det nya året – året då vi förhoppningsvis KÖPER huset!

  Jag hoppas också att vi får mycket snö snart, så världen blir så där sagolik som den oftast är den här tiden på året <3 Men mest av allt hoppas jag att månaden flyter på i en lagom takt och att jag kan fortsätta njuta av mina kvällar i skaparrummet i sällskap av Harry Potter på ljudbok <3

  • Alicia Sivert

   14 december, 2018 at 18:01 Svara

   ÅH, det låter som en underbar december du har framför dig! Jag önskar också att vi bodde närmare varandra och kunde dela HP och julskapande – men skridskoåkningen lämnar jag gladeligen åt er andra ;) Hoppas du får mycket tid och energi att njuta och göra det mysigt i jul Thea! <3

 • Martina

  9 december, 2018 at 19:43 Svara

  Jag har haft en väldig trött höst, men jag bestämde mig tidigt för att jag minsann skulle ha en gran. Och det som höll mig igång genom vardagsrumsrenoveringen förra vintern var tanken på att den här julen skulle det vara adventsstjärnor i fönstren. Båda är på plats. Får jag gjort knäck också så kan det bli jul bäst det vill, jag är redo.

  • Alicia Sivert

   14 december, 2018 at 17:58 Svara

   Så fint <3 Jag är glad att höra att du höll fast vid den tanken fast det kanske kändes oinspirerande och mest jobbigt just nu. Önskar dig en lugn och vilsam jul och vill hälsa att jag är imponerad av ditt renoveringsprojekt fast jag verkligen förstår att det tar tid och kraft! Lycka till!

 • Mikaela

  8 december, 2018 at 11:28 Svara

  Hoppas du hinner med precis så mycket som är lagom <3 Jag tänkte också gå på feministisk marknad, ska vi synka? :)

 • joré

  7 december, 2018 at 11:18 Svara

  Men åh så mysig lista!!! Tycke extra bra om punkten ”Inte köpa den minsta granen vi kan hitta utan den största vi kan få plats med”. Viktigt med listor som bygger på hopp och förväntan istället för måsten ju! <3 Hoppas du har en superfin decembermånad.

  • Alicia Sivert

   9 december, 2018 at 08:50 Svara

   Eller huuuur! Tack så jättemycket Joré! Hoppas din jul blir både vilsam och kreativ <3

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.