från södra Gotland och norra Härjedalen

Jag läser ju Textil Formgivning vid Eskilstuna folkhögskola och just nu är vi i en fas då vi försöker ringa in, formulera och skapa prototyper till våra projekt. Jag tänkte att jag skulle dela med mig till er av mina halvspretiga tankar så blir det lättare och roligare att hänga med när jag börjar publicera processbilder här!

I början av månaden velade jag mellan två projektidér – att brodera bokomslag, eller att tolka svensk natur i täta stygn. Jag har valt den senare av olika anledningar, dels för att jag har fler färdiga inre bilder som mer ihärdigt stretar för att få komma ut och dels för att jag har så lätt för att skapa ”fan art” inom givna ramar men är lite rädd för att utforska och låta mina egna bilder ta den tid och plats de behöver för att bli bra. Nu tvingar jag mig själv att ägna det här läsåret åt 100% eget material, och det är en utmaning jag behöver.

Jag har valt att arbeta konstnärligt i broderi därför att det är där min passion är som starkast just nu, det är broderiet jag vill utveckla och fördjupa mig i i första hand och det är där jag ser min närmaste konstnärliga framtid.


Utsikt över Heligholmen, södra Gotland.

Gotland och fjällen är återkommande motiv, både i mina inspirationsbilder och de skisser jag målat upp i processboken och i huvudet. På Gotland har jag morfars hus och i Härjedalen gammelfarfars, i dem har jag spenderat många somrar och vintrar. Omkring bägge hus finns stora naturområden som jag under min ändå ganska ringa levnadstid sett krympa och förändras. Färre bin pollinerar färre blommor, färre rovfåglar jagar färre gnagare. Fler människor i fler hus kräver fler vägar och mer internet. Min rädsla och sorg över försvinnande platser, arter och levnadssätt och därigenom förlorad kunskap, sinande empati och potentiell biologisk katastrof inspirerar mig till motiven.


Morfar ritade och byggde Norehuset i Vamlingbo socken, södra Gotland, på 1960-talet. Jag broderade av det förra sommaren.


Farfarstugan byggdes i Oviken, Jämtland, på 1700-talet och flyttades till Vemdalsskalet, Härjedalen, av min farfars far på 1950-talet. Broderiet påbörjade jag i somras och färdigställde i slutet av september.

De två porträtten ovan har fött idén till projektet. Norehuset och Farfarstugan – två fasta punkter i en föränderlig omvärld. Nedan följer andra motiv jag grunnar på:


Nore fiskeläge med morfars bod.


Lärkfalken i en björk vid Muskmyr.


Fiskebodarna vid Holmhällar strand.


Lambgiftet på Faludden.


Kalfjället och den övergivna sommarbetesbyn Fallmoran på Storhågna.


Varggranssjön.


Skalfjället.


Av den mäktiga lappugglan har jag redan börjat brodera ett porträtt.


Jag använder ett för mig nytt garn som är glansigt och ganska svårbroderat men som ger en enorm lyster.


Och i en period av manisk rädsla för mörker och köld broderade jag mitt bästa citat ur Tove Janssons Höstvisa tillsammans med en stor och enslig fyr. Det här verket är klart och jag ska bara montera det så ska ni få se (men det är lite för stort för alla ramar, hehe)!

Nästa steg är att jag behöver formulera en pitch kring mitt projekt. För min egen skull så jag kan värdera det över disk, städ och extra jobbpass, och så jag kan beskriva för andra vad jag jobbar med utan att trassla in och ursäkta mig. Jag har så mycket känslor investerade i det här projektet redan, men jag behöver bena ut, förklara och motivera dem. Fixar jag det kan det bli hur bra som helst!

Tags:
12 Comments
 • Wilda

  29 oktober, 2015 at 10:55 Svara

  Det här är så inspirerande! Jag blir så sugen själv att börja brodera igen. Och så himla fina bilder också + en så väldigt fin idé.

 • Mary Sane

  27 oktober, 2015 at 21:14 Svara

  Helt fantastiskt! Älskar att din idé liksom fyller två funktioner: Dels är broderierna starka konstverk som står för sig själva, och dels är de ett (åtminstone i framtiden) historiskt dokument som beskriver hur olika platser sett ut. Sorgligt och fantastiskt på samma gång!

 • Mikaela

  26 oktober, 2015 at 18:27 Svara

  Gud så spännande det är att höra om din utbildning, tycker din projektidé låter helt helt helt fantastisk och det ska bli så kul att följa! För övrigt vill jag bara säga att du inspirerar mig också till att vilja brodera och nu i helgen har jag införskaffat lite broderigarner och nålar, nu saknas bara något tyg att sätta nålen i så ska jag lära mig tekniken!

  • Alicia Sivert

   27 oktober, 2015 at 15:31 Svara

   OMG detta gör mig så exalterad!!!! Vi måste ses snart och ha broderijunta! Herregu vad tiden springer :(((

 • Ruth | HungryHeart.se

  26 oktober, 2015 at 09:36 Svara

  Klart att du fixar det! För jisses, vilken talang du har! Det syns i dina broderier hur mycket känslor och tankar det ligger bakom.

 • Ethel

  26 oktober, 2015 at 07:41 Svara

  Jag tycker det är en så fin inspiration du har, om försvinnande platser. Jag känner samma sak varje gång vi åker ut till vår stuga, ett hus i byn mamma växte upp i. Så många hus som bara förfaller, med hela liv inuti dom ibland. Vi köpte ett till hus, huset bredvid vår stuga, som var fullt inrett och bara övergivet en dag. Det är så sorgligt.

  Du är så himla duktig på att brodera förresten, älskar när du visar upp vad du skapat! Det ska bli spännande att se den färdiga fyren med citat :)

  • Alicia Sivert

   26 oktober, 2015 at 07:55 Svara

   Åhnej vad ledsamt :/ För mig är nog problemet det motsatta – att det smälls upp panoramavillor och hotell där det tidigare legat små stugor eller bara skog. Jag har egentligen inget emot att människan flyttar ut till landet, det tror jag är bra, men det måste göras i nån slags harmoni med naturen. Sen är det vår hysteriska konsumtion som förstör mest :/

   Tack snälla du! Vad fint att höra :)

 • Pernilla

  26 oktober, 2015 at 07:11 Svara

  Vad kul att du valde att brodera, för du är himla duktig på det (: Jag har aldrig broderat något så direkt själv och inte varit värst intresserad av att pröva det heller, men när jag ser dina broderier så blir jag jätte sugen på att pröva!

  • Alicia Sivert

   26 oktober, 2015 at 07:56 Svara

   Men åh, det är ju ett jättebra betyg, tack för att du säger det! Hoppas du provar någon gång ;)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.