en vecka maxad med guldbroderi

Arbetet med årets blekingesöm går långsamt framåt. De senaste veckorna har vi nämligen jobbat med broderi även i skolan! En hel vecka har ägnats åt guldbroderi och vad som skulle vara fem skoldagar blev till sena kvällar och en helg vid köksbordet när jag bar hem syramen.

En trälåda fyllt med material för guldbroderi, så som trådar, garn, band, paljetter och stoppningsvadd.

Det har varit ett underbart, kreativt kaos fyllt av paljetter, mässingsplåt, kantiljer, stoppningsvadd, halvdruckna kaffekoppar, guld- och silkestrådar i ett enda trassel.

En syram med pågående guldbroderier monterad vid ett fönster.

Guldbroderi är pilligt, dyrt och förhäxande roligt. ”Less is more” gäller inte här utan ju fler pärlor, band och krusiduller jag syr fast desto bättre blir det. Jag har verkligen fått leva ut min barndoms glitterdrömmar och mer än en gång har jag fantiserat om vad 11-åriga Alicia skulle ha sagt om hon vetat att 33-åriga Alicia skulle sitta och sy en hästsiluett i folierat guldskinn. För att inte tala om när jag klippte ut den lilla hästskon ur en tub tomatpuré (de är gyllene på insidan, visste ni det?) och sydde fast den på en oval av rosa sammet.

En sax sydd i guldbroderi med läggsöm och siluetten av en cowboy utklippt ur mässingsplåt.

Jag har haft som mål att prova alla typer av material som vi haft tillgång till i skolan och som jag kunnat hitta i gömmorna hemma. En del grejer blir bara teknikprover medan andra ska monteras som broscher. Jag har en hel liten smyckeskollektion för wannabe-cowboys på gång och jag har så roligt!

3 Comments
 • Linnéa

  2 februari, 2024 at 09:19 Svara

  Så tjusigt med allt guld! Hur är kaktusen gjord?

 • Frida L

  31 januari, 2024 at 09:29 Svara

  Härlig läsning! ”Kreativt kaos” är bästa sortens kaos :)

 • Ewa Svensson

  27 januari, 2024 at 19:37 Svara

  Låter underbart! Jag gick en kurs i fritt yllebroderi i somras och då skulle man också blinga till det. Mitt pudelbroderi är inte klart än, en del av blinget saknas ;).

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.