hur jag odlar paprika i kruka på balkongen – utan extrabelysning


Den gröda från min lilla odling som väckte mest uppståndelse förra säsongen var helt klart paprikan. Den känns exotisk och är väl oväntad på en innerstadsbalkong i Stockholm, men den är så lättsådd och tacksam så jag kan varmt rekommendera alla som vill prova på odling att ge just paprikan en chans!

I år experimenterar jag med tidigare sådd under växtlampa, men för er som vill testa att göra som jag gjorde förra våren har jag sammanställt allt jag lärt mig om att odla paprika i kruka på balkongen – utan extrabelysning. Och för Stockholmsområdet är det dags att börja nu!


När jag skär upp och tillreder paprikan passar jag på att skrapa ur fröna. Jag väljer en mogen, röd frukt från ekologisk odling. Fröna låter jag torka på en bit hushållspapper och förvarar sen i ett kuvert tills det är dags att så.


Egentligen är det lite för kallt och mörkt i Sverige för att odla paprika, och därför är det viktigt att så den tidigt så frukterna hinner mogna innan hösten. Första året var jag för sent ute, och det hann bara bli en enda, pytteliten grön frukt innan plantan vissnade ner. Därför sådde jag 2016 mina frön redan nu, i början av mars, för att plantorna skulle hinna växa sig färdiga till september.


Jag satte flera frön i varje kruka med såjord och hoppades att ”några kanske gror”, men då 27 av dem grodde blev det ganska crowded. I år sätter jag därför ett enda frö i varje småkruka och lägger två tredjedelar blomjord med en tredjedel såjord på toppen, så slipper jag plantera om plantorna så tidigt. Ovanpå odlingen sätter jag en glaskupa, plastpåse eller något annat som hjälper till att hålla jorden fuktig. Sen ställer jag sådden varmt. Det kan ta någon vecka innan de första krökta paprikaryggarna börjar visa sig, men sen går det fort! Ta dem från värmen till ett ställe med så mycket ljus som möjligt.

Väljer du ändå att så flera frön i samma kruka (det är ju utrymmeseffektivt och en behöver inte så många krukor i olika storlekar) rekommenderar jag att du väntar tills de utvecklat sitt andra bladpar innan du planterar om dem. Det fick mina i mitten av april.


Här är mina småttingar alldeles ny-omplanterade i april. När jag flyttade dem bytte jag till vanlig planteringsjord.


I maj när plantorna vuxit sig ganska stora (och jag hunnit adoptera bort de flesta) satte jag över dem i större krukor.


Framemot juni började jag avhärda dem, alltså sätta ut dem på balkongen några timmar om dagen för att vänja dem vid utomhusklimatet. Jag skuggade dem för de värsta södersolstrålarna med ett tyg jag spände ut som ett spöke över dem och tomaterna. Skyddar man inte växterna är det lätt att de späda bladen bränns, vilket jag fick erfara, men så snart plantorna vuxit sig lite större klarade de både att vara ute dygnet runt och just paprikor njuter faktiskt av solgasset och vill gärna bo i söderläge.


Jag vattnade varje eller varannan kväll beroende på hur varmt och blåsigt det var och lät jorden torka upp emellan vattningarna. Under enstaka semesterveckor klarade de sig bra själva.


Mina plantor blommade och började utveckla frukter i början av juli. Jag nöp av de minsta och inbillar mig att det kanske gjorde att de la mer kraft på de frukter som var kvar, men det är bara en hypotes.


I september hade de vuxit sig stora. Inte fullt så stora som butikspaprikor, men tillräckligt för att stanna i växten. Det tog omkring en månad innan den gröna färgen övergick i rött och däremellan var jag rädd att de mådde dåligt eftersom frukterna fick brunsvarta fläckar, men det visade sig bara vara skiftet mellan två komplementfärger som skapade den effekten.


På den första och de sista bilderna i det här inlägget syns det att bladen tagit rätt mycket stryk efter en hel sommar i det blåsiga läget hemma hos oss, men det gick ju bra ändå!


Och i slutet av september kunde jag skörda ett par röda, mogna frukter från varje planta! Sån himmelsk lyx!

Hoppas ni vill prova att odla paprika! Jag får återkomma med en jämförelse när jag sett utfallet av januarisådd med växtlampa!

Tags:
14 Comments
 • Alicia Sivert

  18 april, 2022 at 18:51 Svara

  Hej Lisa! Du kan nog plantera om dem till mer näringsrik jord. Var försiktig med de späda plantorna bara och ett tips är att hålla i bladen snarare än stammen. Blad får den ju nya om de går sönder, men skador på stammen är svårare för plantan att reparera. Lycka till!

 • Lisa Höglind

  14 april, 2022 at 09:33 Svara

  Hej
  Jag har i mitten av mars börjat så spetspaprika inne. Sådde dem i väldigt små krukor, såna där 8 pack som man köper penseer i. De har nu det ganska trångt men har ännu inte fått dubbla blad, som du skrev att de skulle ha innan jag planterar om dem. Har du något tips? ska jag ändå plantera om dem?

  Hälsninga Lisa

 • sandra

  10 mars, 2017 at 09:38 Svara

  Så härligt inlägg! Blev så längtig efter sommaren och den riktigt ordentliga odlingssäsongen <3 Ska bli så kul att få se om det blir skillnad med växtlampan.

  • Alicia Sivert

   10 mars, 2017 at 09:50 Svara

   Tack snälla du! Du inspirerar ju till tusen!!

 • Wilda

  9 mars, 2017 at 19:20 Svara

  Åh wow! Vilket härligt inlägg. Det tar jag som megainspiration för att få mina paprikafrön att bli ätbara! Jag har slängt ner en paprikas frön i en korg som gror lite hela tiden nu. Fint!

 • Daniella Chanelle

  8 mars, 2017 at 10:36 Svara

  tack för guiden!! längar tills jag har en egen balkong/trädgård

  • Alicia Sivert

   10 mars, 2017 at 09:49 Svara

   Ja, trädgårdsdrömmen alltså <3 Hoppas du kan låna en liten plätt någonstans tills vidare!

 • Fredrikapåvindenf

  8 mars, 2017 at 10:05 Svara

  Åh alltså SÅ bra inlägg! Här ska planteras paprika!

 • BySiri

  8 mars, 2017 at 07:31 Svara

  Hahaha jag gjorde precis som dig! Testar att odla paprika för första gången i år och la också runt 30 frön i alla krukor i hopp om att "någon eller några" skulle ta sig, är minst sagt crowded nu :P jättebra tips förresten, har funderat på när jag ska plantera om och ge lite mer utrymme och tänkt att jag ska vänta tills nästa bladpar dyker upp o det verkar ju ha fungerat bra för dig :) Tack för guiden!!

  • Alicia Sivert

   10 mars, 2017 at 09:48 Svara

   Haha det är en bra gå-bort-present i alla fall! ;) Och vad kul att guiden var till hjälp redan! Hurra :D

 • Jossan

  7 mars, 2017 at 10:45 Svara

  Åh, men va häftigt! Min sådd i år blir nog just inget mer än lite blommor bara dom börjar säljas. Har ju precis flyttat, och tanken var att ha lite jordgubbar och tomat också, men känner just nu att jag måste bo till mig först.
  Har ju dock en större balkong än i förra lägenheten så det ska bli lite grönt här med! Har förmiddagssol, så jag tror att det passar bra för att odla. (Tjuvkikat på grannarnas balkonger och några verkar ha bra med grönt där).
  Bor ju dock lite högre än Stockholm (Sundsvall), så får kika av läget här när det är vettigt att plantera ut och allt sådant. Vi fick ju vinter igen här uppe. :o

  Ser fram emot inlägget som du ska skriva om januarisådden.
  Men det här är ju en superb anledning att skaffa en fin skrivbok, för att föra odlingsdagbok! ^^

  • Alicia Sivert

   10 mars, 2017 at 09:46 Svara

   Åh men vad härligt! Så spännande med ny, stor odlingsyta men jag förstår att du behöver bo in dig inne först ;) Balkongen var det sista vi gav oss på i den här lägenheten och så är det nog ofta. Hoppas du hinner något till sommaren ändå :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.