julefröjd och gamman – broderad bonad till mamma

Förra hösten fick jag ett gammalt avlagt julbroderi av min mamma. Det vill säga en bonad hon påbörjat ”någon gång mellan andra och tredje barnet”, men tröttnade på när allt blått var färdigbroderat och det var dags för min mellanbror att födas.

Jag tog tillfället i akt att smygstarta julförberedelserna lite och broderade vidare på mammas bonad under hela november och december. Hennes blå fick sällskap av mina röda, gula, gröna och rosa stygn.

Det var noll tidspress, full stämning och färdiga instruktioner att följa. Ett ganska bra recept för ett lyckat julprojekt! Som en kreativ person vill man ofta uppfinna hjulet och hitta på allt själv, men det kan vara väldigt vilsamt att följa någon annans direktiv ibland.

Nu i början av december tog jag fram broderiet igen och upptäckte besviket att det nästan var färdigt. Det skulle inte bli några långa hantverkskvällar med detta projekt och en kopp glögg i år. Nej, redan efter ett par sjukdagar i soffan var jag klar och hade till och med broderat de vita fälten i förklädet som nog ”bara” skulle varit tygvita egentligen.

Nåväl. Såhär blev hon! Den broderade ytan är hela 48 x 31 cm. Nästa gång jag träffar mamma får hon bonaden tillbaka.

I plastpåsen med tyg och garner fanns en instruktion märkt ”1134 Bonad” och ett litet utklipp ur en tidning där broderiet tituleras ”Julefröjd och Gamman”. Det är allt jag vet om mönstret! Köpt på 90-talet, och möjligen kopplad till Icakuriren som omnämns på baksidan av tidningsurklippet.

Tillägg 2023-01-05: Jag har nu fått det bekräftat att mönstret kommer från Brodera Mera!

Jag gjorde om några detaljer efter egen smak. T.ex. fick damen gröna julljusstakar istället för vita.

Hon ska ju få flytta tillbaka till mamma men visst passar hon orimligt bra ihop med mina ljusstakar?

Nu kanske det är någon som sitter och tänker att jag måste vara världens bästa dotter. Då ska ni bara veta att detta är inte ens första gången jag broderar julbonader åt min mor!

Så är bara frågan vad för sysselsättning mina händer ska ha resten av den här månaden (och förkylningsperioden!). Vilar ni själva i skapandet av några julkreationer i år?

Tags:
5 Comments
 • Linnéa

  6 december, 2022 at 19:55 Svara

  Så vackert det blev! Jag håller med om att ljusstakarna gjorde sig mycket bättre i grönt.
  Just nu deltar jag i två olika mysteriestickningar, ett par sockar och en gnome. Men det kanske blir ett par vantar till sonen med, hans små händer har konstigt nog vuxit lite sedan förra vintern 😅

 • Anni

  6 december, 2022 at 14:23 Svara

  Åh, så fin den är <3 <3 <3
  Jag kan skicka ytterligare halvfärdiga broderier till dig, helt utan tidstvång :-)

 • Joanna

  6 december, 2022 at 13:02 Svara

  Det är så hänförande vackert, färgerna och inte minst jugendstilens toner….. utmärkt val att göra ljusstakarna gröna. Vilken färg pralin du bjuder på och inspirerar fram broderi lusten som bara varit insnöad på stickning och ulltrådar i flera år.

 • Alicia Sivert

  6 december, 2022 at 12:49 Svara

  Kul att du också tycker det! De nu ljusgröna blänken var dessutom hudfärgade på instruktionen? Inte riktigt min smak, haha!

 • Katarina

  6 december, 2022 at 12:44 Svara

  Snyggt det blev med gröna ljusstakar och helt ifylld klänning.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.