två juldukar i korsstygn, en blekt från 90-talet och en ny

I början av 90-talet broderade min mamma en julduk i korsstygn. Otaliga timmars jobb med mörkblått, klarrött och gult yllegarn.


Det första som hände när hon la ut den färdigbroderade duken på en byrå hemma i Törnrosdalen var att en gäst spillde kaffe på den, och i tvätten försvann alla de klara färgerna, och julefröjden med dem!

Sen dess har duken legat i ett linneskåp. Mamma har visat mig den ibland, och för några år sen fick jag den av henne. Hon klarar knappt av att se den själv, men jag som inte minns hur den skulle se ut har alltid gillat den dova, pastelliga 50-talsfärgskalan den fick efter tvätt. Gammelrosa, turkost och ljust ljust gult.


Jag har länge tänkt att jag ska göra en ny version till mamma, använda det missfärgade broderiet som mönster, räkna stygn och leta passande yllegarner och tyg. Men så plötsligt dök hela materialkitet upp på Tradera, Permin 70-3734, och det var ingen annan än jag som med tickande hjärta satt uppe och väntade på att annonsen skulle löpa ut.


Så i slutet av oktober trädde jag nålen och började. När jag pratat om hemliga korsstygnsprojekt som sysselsatt mig i höst är det denna julduk jag har jobbat på, och när jag åkte hem för att dekorera pepparkakor dan före dopparedan fick mamma den.


Över en meter bred är den ett helt hopplöst projekt att fotografera, särskilt i decemberbelysning, så ni får föreställa er hur grant den nu ligger på sin sedan 90-talet bestämda plats på byrån hemma i Törnrosdalen. Den krympta, missfärgade duken behåller jag, och fortsätter tycka om.

39 Comments
 • Sofie Mortensen

  16 december, 2019 at 22:14 Svara

  Så himla fint det blev! och huuur sjukt att just den skulle dyka upp på tradera?! Ödet!
  Jag har också ett julbroderi med ett luciatåg på som min mormor påbörjade någon gång för länge sen, som min mamma rotade fram ur garderoben och som jag sen slutförde. Så fint att handarbete kan gå i arv på flera sätt. Att ha delat intresse och att till och med ha arbetat på samma projekt.

  • Alicia Sivert

   20 december, 2019 at 20:01 Svara

   Ja visst var det som menat? <3
   Åh så fint med flera generationers arbete på samma duk!

 • Malin

  16 januari, 2019 at 16:21 Svara

  Hej

  Vad duktig du är, har tittat på dina projekt du gjort, underbara, vilka hantverk.
  Jag ska nu försöka mig på att brodera denna julbonaden, så fin, har aldrig sett den förut. Nu har jag den hemma här plus material till din egna mönster på ”ingen dager synes sen”, har lite arbete framför mig😊

  Det jag funderar på är vad det är för garn du använt dig av till bonaden från Permin.?Jag har tjockt gran till men det var svårt att sy med, vill gärna krulla sig.

  Mvh Malin

  • Alicia Sivert

   16 januari, 2019 at 19:14 Svara

   Hej Malin,
   Vad jätteroligt att läsa dina fina ord och att du vill sy bägge bonader! Superglad blir jag :D

   Jag hade en materialsats till Perminmönstret ovan. Ganska grov väv och ett tjockt ullgarn till. Då blir broderiet fylligt och fint, men jag håller med om att det kan vara svårsytt och jag tycker ull går av så lätt. Vill du byta till t.ex. mouliné (som i Fålar Fem-bonaden) och en finare väv går ju det, men bonaden blir mindre. Lycka till!

 • Alicia Sivert

  25 januari, 2018 at 19:32 Svara

  :D

 • Mikaela

  20 januari, 2018 at 10:49 Svara

  Wow vilken fin present alltså <3

 • Anita

  17 januari, 2018 at 14:13 Svara

  Jag följer också din mammas blogg och jag blev alldeles varm i hjärtat när jag såg det du gjort till din mamma. Helt otroligt att du hittade den på Tradera. Det var på något sätt meningen känns det som. Och så fick du behålla den som du tycker är snygg med de pastelliga färgerna också :)

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 20:07 Svara

   Visst löste det sig fint till sist! Äntligen julfröjd igen! ;)

 • Anonym

  16 januari, 2018 at 11:16 Svara

  Jag följer din mammas blogg och vill bara hälsa att du har gjort ett jättefint jobb! Vilken överraskning! :)

 • Gärdsmygen

  15 januari, 2018 at 12:37 Svara

  Fanstastiskt jobb du gjort åt din mamma! Toppen!

 • Anni

  15 januari, 2018 at 09:59 Svara

  Och mamman blev så otroligt överraskad och glad <3 <3 <3

 • Grahnslöjd

  4 januari, 2018 at 15:16 Svara

  Men vilket fin present!! Gillar båda dukarna men klara färger är mer min grej:) Jättefint mönster för övrigt!!

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 20:04 Svara

   Visst är det ljuvligt! Blir väldigt inspirerad att skapa mönster :)

 • Julia

  4 januari, 2018 at 11:59 Svara

  Men wow vilken fin berättelse, och fint resultat! Och så sjukt att du fick upp kitet på Tradera! Tycker broderade julbodnader och dukar är så mysigt och att de ofta har en hälsning eller ett citat, gärna på rim! :)

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 20:03 Svara

   Jaa, visst blev det en fin historia, tack :) Jag är också svag just för gamla julbonader <3

 • Linnéa

  3 januari, 2018 at 21:17 Svara

  Vilken fin julklapp! Den blekta versionen är väldigt fin, men förstår verkligen att din mamma inte ville se den. Hade nog inte heller kunnat se något av mina alster om det hade blivit "förstört" precis när jag blivit klar med det. Så jag kan verkligen tänka mig att din mamma blev glad för denna fina julklapp :)

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 20:02 Svara

   Nej hu, jag hade kastat det direkt! Men det blev ju bra såhär – typ 25 år senare xD

 • johanna

  3 januari, 2018 at 19:39 Svara

  så himla fin present! Och hallå, att hitta det på tradera? hur stor chans haha? ment to be!

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 20:01 Svara

   Verkligen! Tror den dök upp första gången jag kom på att söka till och med! :D

 • Emilia Westerström

  2 januari, 2018 at 21:56 Svara

  Så fint! och vilken extrem tur att hitta på Tradera? Jag tycker dock att den blekta versionen är superfin, men förstår att det sticker i ögonen när man kämpat hårt för ett annat resultat

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 20:01 Svara

   Jamen eller hur! Jag är nöjd med att få behålla den :)

 • Anne-Lie

  2 januari, 2018 at 19:54 Svara

  Kan tänka mig vilken glädje den skänkt din mor i helgen och många helger framöver! Håll bara kaffekopparna borta!

 • Ida Johansen

  2 januari, 2018 at 18:26 Svara

  Vilket flyt att du hittade kitet på Tradera! Så fint, jag tror att du har en väldigt glad mamma nu:)

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 20:00 Svara

   Ja det var en fin slump, tror den dök upp redan första gången jag sökte. Ibland har en turen med sig ^^

 • Cecilia N

  2 januari, 2018 at 17:24 Svara

  I våra släktgömmor finns en hemvävd duk – med två olika färg på inslagen på det stora hela och resten.
  Naturligtvis uppmärksammades inte fadäsen förrän efter tvätt.

  • Cecilia N

   2 januari, 2018 at 17:25 Svara

   Eller snarare: fadäsen uppstod i första tvätten.

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 19:59 Svara

   Ohnej så ledsamt! En ska helt enkelt tvätta och städa mer sällan ;)

 • Anki

  2 januari, 2018 at 12:45 Svara

  Så fin och vilken present att få! Och vad lustigt att hitta mönstret på tradera, sån tur! :) Måste varit ett roligt projekt att hålla på med, kul med en historia bakom duken också. Även om det måste varit supertråkigt för din mamma att nån spillde på den första som hände, sån otur!

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 19:57 Svara

   Det var det! Förhållandevis snabbt också med lite större stygn än de mikrokorsstygn jag brukar göra :) Nu blir den ett samtalsämne varje jul framöver!

 • Jossan

  2 januari, 2018 at 09:02 Svara

  Men va tjusig! Ser ju helt klart att båda två har sin charm om man tittar på färgerna. :)
  Å vilken flax att hela kitet dök upp på Tradera! :o

  Tack för tipset om Jenny, det ska jag kika upp! :D

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 19:56 Svara

   Eller hur! Sån fyndglädje :)

   Ja gör det, och haka på vetja!

 • Helga

  2 januari, 2018 at 07:54 Svara

  Alltså vilken fin present!!!! ❤ den missfärgade känns lite som en julig blekingeduk 😁

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 19:55 Svara

   Det har du faktiskt rätt i, kanske är det del i att jag gillar den så! :D

 • Jenny

  2 januari, 2018 at 05:23 Svara

  Åh vad fint! Kan tänka att hon blev glad. Alla de timmarna så går det åt helvete direkt, även om det i det här fallet gick åt ett väldigt fint helvete. Påminner lite också om duken jag och min mamma broderade "tillsammans" även om det var 25 år emellan. Den där duken kommer ju alltid bli både ett fint minne och en bra historia :)
  Och tack för länk! Förhoppningsvis lockar det någon :D imorgon smäller det, känns galet nervöst!

  • Alicia Sivert

   18 januari, 2018 at 19:55 Svara

   Jaa, visst är det lite samma känsla! :) Så fin grej att göra ihop – och ett stafettbroderi vore ju kul!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.