Kyrkstallet, akvarell med motiv från Gustavsberg

Kyrkstallet, akvarellmålning av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // aliciasivert.se alicia sivert sivertsson aliciasivert värmdö värmdömotiv akvarell akvarellmålning målning målningar konst vattenfärg watercolor watercolour water color colour aquarelle painting paintings art sweden swedish gustavsberg gustavsbergs hamn hus stall kyrkstall kyrkan kyrka skärgården skärgårdsmotiv hus byggnad

Årets första akvarell med Värmdömotiv är målad! Jag har valt en byggnad i hjärtat av Gustavsberg, det lilla kyrkstallet. Enligt en karta från 1880-talet stallade man upp oxar här på den tiden, därefter ska huset bland annat ha använts för att husera lik i väntan på begravning. Ett litet hus med mycket personlighet och lång historia! Precis i min smak.

Kyrkstallet, akvarellmålning av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // aliciasivert.se alicia sivert sivertsson aliciasivert värmdö värmdömotiv akvarell akvarellmålning målning målningar konst vattenfärg watercolor watercolour water color colour aquarelle painting paintings art sweden swedish gustavsberg gustavsbergs hamn hus stall kyrkstall kyrkan kyrka skärgården skärgårdsmotiv hus byggnad

Kyrkstallet, 2019. Akvarell på Arches 300 g med grov gräng. 31 x 23 cm.

Jag har målat med Alizarin Crimson, French Ultramarine och New Gamboge vilket ger de varma högsommarfärgerna. Den svarta dörren och fönsterluckorna gjorde jag nästan helt lila vilket jag tycker förstärker känslan av att solen ligger på. Ni kan se på det brunbrända gräset att jag tog referensfotot i somras. Ni har faktiskt sett byggnaden förut, i bakgrunden av mina porträtt av Lavendelklänningen.

Kyrkstallet, akvarellmålning av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // aliciasivert.se alicia sivert sivertsson aliciasivert värmdö värmdömotiv akvarell akvarellmålning målning målningar konst vattenfärg watercolor watercolour water color colour aquarelle painting paintings art sweden swedish gustavsberg gustavsbergs hamn hus stall kyrkstall kyrkan kyrka skärgården skärgårdsmotiv hus byggnad

De pampiga ekarna är något jag älskar med Gustavsberg. Så magnifikt att bo omgärdad av ekskogar!

Kyrkstallet (detalj), akvarellmålning av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // aliciasivert.se alicia sivert sivertsson aliciasivert värmdö värmdömotiv akvarell akvarellmålning målning målningar konst vattenfärg watercolor watercolour water color colour aquarelle painting paintings art sweden swedish gustavsberg gustavsbergs hamn hus stall kyrkstall kyrkan kyrka skärgården skärgårdsmotiv hus byggnad

Jag grubblade en stund på om jag skulle lämna ute huset i bakgrunden, eftersom jag kan tycka att två hus i samma motiv lite kommer i konflikt med varandra. Men nu är jag glad att jag tog med det! Man vill liksom nästan kila vidare längsmed stigen förbi Kyrkstallet. Kanske hittar jag nästa Värmdömotiv åt det hållet!

6 Comments
 • Jenny

  15 mars, 2019 at 15:39 Svara

  ÄLSKAR när du skriver om vilka färger du använt och hur olika nyanser av någon färg ändrar hela känslan i bilden. Och som att du påpekade att dörren och fönsterluckorna var nästan helt lila, något jag inte alls hade reagerat på innan. Jag ser bara en varm sommardag i bilden. Jag ser framför mig hur solen ligger på och hur det skulle brännas i handen om jag lade den mot dörren för att solen stekt på där hela förmiddagen. Jag hör susandet från träden, fåglarna som kvittrar och det lilla knastret när någon går lite längre bort på stigen. Men jag har ingen aning om vad det är som får mig att känna in bilden så, och jag älskar att du lär mig det!

  Blir också så sjukt imponerad, både här och av tidigare bilder, av att du bara använder TRE färger?!?!?!?!?! Vill sjukt gärna gå en liten färglära-kurs för dig någon gång. Själv måste jag ha alla färger jag ska använda om jag ska måla något. Har tidigare försökt att blanda när jag målat både med akvarell och akryl men det blir aldrig som jag tänkt och det det blir bara en frustration, har då varit lättare att helt enkelt köpa en ny färg än att sätta mig in i hur nyanserna funkar. Ska lätt utmana mig själv mer nästa gång jag får en period med målarlust<3

 • Jaquline Hultman

  14 mars, 2019 at 18:07 Svara

  Ljuvlig!! ✨ Blir så inspirerad av dina målningar 😍 och du målar alltid upp så fina historier – bokstavligt 😄

 • Illianas

  13 mars, 2019 at 14:52 Svara

  Underbar målning, och det är så mysigt att få läsa lite historia om kyrkstallet och vad det använts till tidigare! Tycker inte alls det andra lilla huset stör, utan bara tillför mer, man funderar på vad det är för byggnad och vad den använts till. Du är så himla duktig på att fånga en känsla i dina målningar och jag vill bara hoppa in i bilden, gå barfota längs den där lilla stigen och klättra över staketet för att se vart stigen leder mig. <3

  • Alicia Sivert

   14 mars, 2019 at 08:47 Svara

   Tuusen tack Illiana, vad himla glad jag blir! Det röda huset i bakgrunden är ett bostadshus, och betydligt senare byggt än Kyrkstallet. Jag har en himla fin bok som heter ”Människor och hus i Gustavsberg” (kan en titel vara mer skräddarsydd för mig än den, haha?) där det går att läsa mycket om livet i bruksorten. Kyrkstallet fanns tyvärr inte med, men jag fick berättat om liken i vår lokala Facebookgrupp. Hoppas jag kan lirka ut ännu mer i framtiden om detta karaktärsfulla lilla hus!

 • Thea

  12 mars, 2019 at 16:38 Svara

  Iiih vad fint! Älskar din förmåga att få med detaljerna på ett så naturligt sätt. Som fiskbensstrukturen på dörren, en sån himla fin modell tycker jag. Undrar om det görs liknande ytterdörrar fortfarande för i sådana fall måste nog vår bytas till en sån den dag det är dags <3

  Och jag vill också krypa in i ekskogen. Även den fångar du så fint.

  Ser fram emot att eventuellt få se vad du finner längs med stigen <3

  • Alicia Sivert

   14 mars, 2019 at 08:43 Svara

   Åh vad glad jag blir, tack snälla Thea!! Det är såna detaljer jag förälskar mig i med ett hus. Så fint att du ser samma sak!

   Hoppas vi kan utforska ekskogarna ihop snart!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.