lejongul t-shirt – om att sy något i trikå

aliciasivert.se alicia sivert aliciasivert sivertsson sy egna kläder klädsömnad sytt sydd sömnad kläd t-shirt t-shirtar lejongul saffransgul senapsgul gul tshirt t-tröja tröja trikå skapa själv diy sybingo18 sybingo sypeppen sy något i trikå

”Sy något i trikå” står det i en av rutorna i Fredrikas och Josefines Sybingo. ”Sy något i trikå”. Det gick en ond aning genom mig redan när jag läste rutan i bingobrickan, men det lät ju så enkelt. ”Sy något i trikå”. Sy något. I trikå.

Så härom helgen utnyttjade jag Sybingorabatten på Tygverket och köpte ett par meter lejongult trikåtyg. Snappade också upp nya dragkedjor, en stor rulle svart sytråd och fyndade inte mindre än två par gardiner på Myrorna som skulle duga fint till klädsömnad. Uppfylld av lust for jag hem och trädde maskinen med gul tråd, letade fram manualen och läste på om elastiska sömmar. Provade lite, provade igen. Det verkade funka. ”Sy något i trikå”.

Med viss vånda satte jag saxen i min favorit-t-shirt. Den djupt skogsgröna, med hål och noppror som jag bara använder hemma numera. Klippte noggrant bort alla sömmar och sparade bitarna från ärmar, fram- och bakstycke att använda till mönster för en ny. Inte bara en ny, jag har längre drömt om att helt kunna sluta gå i klädaffärer, och att kunna sy upp basplagg som t-shirtar och cykelbyxor i trikå vore ett stort steg i den riktningen.

aliciasivert.se alicia sivert aliciasivert sivertsson sy egna kläder klädsömnad sytt sydd sömnad kläd t-shirt t-shirtar lejongul saffransgul senapsgul gul tshirt t-tröja tröja trikå skapa själv diy sybingo18 sybingo sypeppen sy något i trikå

Jag nålade upp den sönderklippta t-shirten på tyget. Det var knöligt. Det var som att trikåtyget liksom växte i alla riktningar oavsett hur försiktigt jag höll. Som att försöka fånga in och forma filmjölk. Jag svor lite. Klippte fel direkt. Svor igen.

Lika eländigt var det att nåla men jag fick till det någotsånär. Det ser lite stort ut, tänkte jag, men det ger sig nog när sömsmånen försvinner. Jag satte tyget i maskinen och körde en raksträcka eller två. Det gick bra. Det töjde sig lite i sömmen så jag måste mata försiktigare, okej, vi provar.

Jag nålade axelsömmarna, satte pressarfoten på tyget och trampade på pedalen. Kadagadagulp sa symaskinen och åt upp halva axeln. Rätt ner i undertrådsspolen gick den och kom inte upp igen. Jag, som inte haft undertrådstrassel sen jag köpte min älskade Easy Jeans, skruvade bort bottenplattan och svor igen. Bökade loss trasslet, klippte bort det trasiga tyget, jämnade till alla bitar på nytt, samma med andra axeln, nålade om, satte i maskinen och försökte igen. Det gick, tyget sträckte sig fortfarande i sömmen.

Jag provade t-shirten som just nu var ett linne. Men nej, dethär går ju inte. Femton storlekar för stor i alla riktningar. Jag jämförde med mönstret, det stämde. Konstigt. Jag klippte bort alla sömmar jag just gjort, tog in sidorna, klippte nya ärmhål och en ny ringning, sydde ihop igen. Fäste ärmarna, försökte fålla kanten. Allting gled omkring under pressarfoten. Sy något i trikå. Som att sy i filmjölk.

Och så höll det på. En halv dags klippande och svärande för en liten t-shirt, som i slutändan fortfarande hade töjda sömmar, en alldeles för bred och sladdrig urringning (hur nu det gick till, men jag har givit upp att spekulera) och som varken är särskilt snygg eller sitter vidare bra.

aliciasivert.se alicia sivert aliciasivert sivertsson sy egna kläder klädsömnad sytt sydd sömnad kläd t-shirt t-shirtar lejongul saffransgul senapsgul gul tshirt t-tröja tröja trikå skapa själv diy sybingo18 sybingo sypeppen sy något i trikå

Det blir nog ingen självproduktion av t-shirtar eller cykelbyxor, och sy i filmjölk ska jag akta mig för framöver. Men jag lärde mig något nytt, blev påmind som den där skaparfrustrationen jag som pedagog måste bibehålla förståelse för även om jag själv utvecklas ifrån den och jag sydde något i trikå! Med betoningen på något.

Alla foton är tagna av Andreas Fagerström

Mina mer lyckade projekt hittar du under taggarna Sömnad och Kläder på aliciasivert.se.

T-shirten är mitt andra augustibidrag till Sypeppen med Sew it Yourself.

18 Comments
 • Josefine

  27 augusti, 2018 at 19:41 Svara

  Gillade detta inlägget så mycket <3 Jag förstår verkligen vad du menar när du skriver "sy i filmjölk". Det enda som hjälper är övning, och jag såg att du fått massa bra tips bland kommentarerna. Ge inte upp, när du väl kommit över tröskeln kommer det vara kul! Det bästa med att sy i trikå (när man väl kommit förbi filmjölksfasen) är att det går så himla fort, och det är ju härligt som variation :)

  • Alicia Sivert

   27 augusti, 2018 at 20:05 Svara

   Haha ja jag ser ju alla fördelarna med trikåsömnad där någonstans långt borta i fjärran :P Men efter all fin pepp jag fick på det här inlägget skaaaa jag noooog försöka mig på ett par cykelbyxor också. Nån gång!

 • Maria Ho

  19 augusti, 2018 at 09:17 Svara

  Bra kämpat ändå! Mycket handlar om att lära sig hur ens egen symaskin funkar med de sömmar som finns. Ett axelsömstips: Sy den tillsammans med något som inte töjer sig – en trikåbit klippt på andra ledden, ett smalt bomullsband (natband) eller en bit silkespapper (som du kan dra bort sen). Och se till att ha trikå av bra kvalitet! Bästa söndagshäls

  • Alicia Sivert

   21 augusti, 2018 at 07:52 Svara

   Tack för tipsen Maria! Kanske vågar jag experimentera liite till :)

 • irenejb

  18 augusti, 2018 at 15:08 Svara

  Syr inte heller så ofta i trikå då det precis som för dej lätt blir lite svajigt. Men en sak som gör halslinningen lite mindre fladdrig är att precis som Alice skriver, göra den mindre än själva hålet. Jag har för mej att jag någonstans läst 60%, men brukar nog själv ta ungefär 70% av måttet.
  Jag syr aldrig med tvillingnål då jag inte får till det snyggt utan använder någon slags falsk flatlocksöm eller vad det nu kan kallas.
  A och O är att inte dra i tyget utan snarare hjälpa till att mata fram tyget. Att inte sy för nära kanten och att börja en bit (en halv cm) in är också en hjälp för att inte matartänderna ska ta med hela ”j….a” tyget ner till undertråden.
  Kanske borde gå ner i källaren och sy den där moln t-shirten jag klippte ut för en massa år sedan…
  Din t-shirt har iaf den snyggaste gula färgen!!!

  • Alicia Sivert

   21 augusti, 2018 at 07:51 Svara

   Tack för kloka råd! Jag kanske vågar prova igen nu när jag börjar inse hur mycket av trasslet som berodde på min oerfarenhet och fel utrustning snarare än tyget. Molntshirt låter fantastiskt! Jag vill gärna se den! :)

 • Erica Bessant

  17 augusti, 2018 at 20:26 Svara

  Åh vilken tålamodsprövning din t-shirt måste varit! Jag syr massor i trikå och har lite tips… ballpoint nål och rätt pressarfot kan hjälpa enormt. Tvillingnål till fållarna. Sy axelsömmarna först sen halsringningen, sy i ärmarna och sen ärm och sidsömmen i ett från ärmen och ned. Det finns fina och bra gratis mönster på nätet deer and doe plantine tee är bekväm, tessuti mandy boat tee också om du gillar lösa lite boxiga tröjor. GuthrieGhani har en jättebra Youtube video på olika sätt att sy halsringningen i trikå. Plus skysst skottisk dialekt. 😉 hoppas du vågar ge dig på trikå igen. Tycker ändå t-shirten blev bra! Och fin färg! 💛

  • Alicia

   21 augusti, 2018 at 07:49 Svara

   Tuuusen tack snälla Erica för att du delar med dig så frikostigt! Jag ska börja sammanställa ett dokument inför nästa försök och läsa på bättre. Extra tack för mönstertips, nästa gång blir det helt klart ett riktigt mönster!

 • Jossan

  17 augusti, 2018 at 18:46 Svara

  Å här tyckte jag att du hade så härlig halsringning! Stor och luftig! Inte alls som vissa t-shirts som håller på att strypa en!

  • Alicia Sivert

   21 augusti, 2018 at 07:13 Svara

   Haha nej den är helt strypfri den här ;) Tycker också att ringningen funkar, och är glad att den över huvud taget gick att få ihop! Nu har jag lärt mig att en ska ta in några tiotal procent av omkretsen för att få den att ligga slätare.

 • Alice Johansson

  17 augusti, 2018 at 17:10 Svara

  Ett tips till halsringningen är att mäta omkretsen runt halsen när den är helt igensydd i axelsömmarna ta 80% av måttet till att göra en halsrigning. Då lägger den sig planare. :)

  • Alicia Sivert

   21 augusti, 2018 at 07:11 Svara

   Så HIMLA BRA tips! Tack snälla! Det ska jag skriva upp!

 • Linnéa

  17 augusti, 2018 at 13:55 Svara

  Åh jag känner igen detta så väl! Jag har också haft en dröm om att ”massproducera” t-shirts och dylikt. Men jag har insett att jag hatar att sy i trikå lite för mycket för att det skall bli ett lyckat företag xD Men jag skall försöka mig på att sy en ny t-shirt i ett mönster jag köpte i våras, som tydligen skall vara enkelt att sy. Så får se om det kan få mig att ändra uppfattning om trikå.
  Underbar färg på tyget förresten :)

  • Alicia Sivert

   21 augusti, 2018 at 07:11 Svara

   Du kan väl berätta om det var ”enkelt” så ska jag överväga att eventuellt någonsin kanske tänka på att göra ett nytt försök? ;P Jag ska i alla fall helt klart se till att ha ett riktigt mönster då.

 • Cecilia N

  17 augusti, 2018 at 10:01 Svara

  Anade jag inte att sy något i trikå kan gå så.
  Tejp låter som ett fiffigt trick.

  En del toppar har ju lite stor halsringning där kantningen liksom ”håller på”. Nåt som får din ringning att överge ”jag borde vara strikt och prydlig” och istället övergå till ”jag ger mig hän och lever ett eget liv” kanske kan väga upp?
  Fråga mig inte hur. Jag är bättre på att sticka än att sy. Och sy i trikå ska vi inte tala om.

  • Alicia Sivert

   21 augusti, 2018 at 07:10 Svara

   Tack för en fin tolkning av mitt misslyckande! ;) Jag har nu lärt mig att ringningen ska göras nåt tiotal procent mindre än omkretsen. Jag föredrar också att sticka, helt klart!

 • Katarina

  17 augusti, 2018 at 07:44 Svara

  Haha, det här borde jag inte ha läst :D Har ju peppat mig själv i dryga året att testa att sy i trikå och tagit ministeg på väg dit. På en youtubevideo såg jag att det finns en tejp som gör att tyget inte drar sig när man syr, en sån där tejp som löser upp sig i vatten. Jag har inte kollat efter den än men är sugen.

  • Alicia Sivert

   21 augusti, 2018 at 07:08 Svara

   Haha åh nej förlåt! Men då är du säkert betydligt bättre förberedd än vad jag var! Jag har fått himla fina tips i den här kommentarstråden också!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.