maj är syrenblommens tid

Blå grind till Gustavsbergs textil och tapetserarverkstad, foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Maj är försommarregnets och syrenblommens tid. Skur och värme avlöser varandra och allt som varit spirande, tafatt eller sökande slår ut, slår rot, slår sig till ro. Färgerna mörknar och liksom mognar.

Jag kan inte få nog av dofterna. Går från buske till buske med näsan djupt in i snåren och känner melankoli över att det är ett helt år tills jag får känna dem slå över mig igen med sådan kraft. Resten av året är blekt i jämförelse med maj, i alla fall sett till dess dofter.

Kladdkaka på porslin av Mikaela Puranen

Keramik av Mikaela Puranen

I maj tar tiden slut. Oåterkalleligt slut. Den räcker inte till, finns inte kvar, den har tappats bort eller stulits. Jag bryr mig inte om att undersöka hur. Läser Harry Potter men skapar ingenting, bloggar ingenting, låter inkorgen svämma över och grämer mig inte ens. Jag är i en parallell personlighet just nu. Accepterar för första gången att livet kräver att jag gör annat, att jag inte kan göra allt. Jag önskade mig en mild maj men får den inte. Det är okej ändå.

Maj är överraskningar och avsked, demonstration, födelsedagskalas, konsert, teater och elevutställning. Det är upptakt och kulmen och avslutning. Jag städar och tvättar och rensar. En månad till sommarlov och jag älskar att få göra färdigt, städa av och förbereda för nästa fas.

Syrenbuske i maj, foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Jag köper ”en groda, en kuban och en potatisbakelse” med mig hem till mormor och morfar och vi delar allt i tredjedelar. Fikar till lätta toner av regn mot takfönstret. Deras klocka tickar så min puls går ner i tempo, sekunderna blir längre på en pinnstol vid deras matbord.

Jag dricker mitt frukostkaffe på balkongen och ser världens minsta humla pollinera vinbärsbusken. Jag planterar om citronträd och fikusar sent på kvällen för det är bara då tiden finns. Flyttar ut olivträdet och ger växterna ny näring. Den ger dem mig igen på sitt eget vis.

katterna Tofslan och Vifslan - www.aliciasivert.se

När maj tar slut tar äventyrens tid vid. Vi har fixat och förberett och vi är redo. Kanske dröjer det innan jag hittar tiden som försvann, hinner skapa, hinner skriva igen. Det är okej ändå. Jag har det bra och jag är mitt i den, försommarlivslusten. Den ha tagit mig varje år och jag hoppas den tar mig alla som kommer. Jag står med näsan i en blommande buske och hinner inte tömma platsåtervinningen. Det är okej, det är som det ska vara.

Rhododendronbuske i maj, foto av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

10 Comments
 • Thea

  9 juni, 2019 at 22:46 Svara

  Älskar älskar älskar detta inlägg. Och speciellt detta stycke grep tag i mig: ”I maj tar tiden slut. Oåterkalleligt slut. Den räcker inte till, finns inte kvar, den har tappats bort eller stulits. Jag bryr mig inte om att undersöka hur. Läser Harry Potter men skapar ingenting, bloggar ingenting, låter inkorgen svämma över och grämer mig inte ens. Jag är i en parallell personlighet just nu. Accepterar för första gången att livet kräver att jag gör annat, att jag inte kan göra allt. Jag önskade mig en mild maj men får den inte. Det är okej ändå.”

  Precis så känns maj. Fy vad den var både lång och kort. Tung och trött. Tack för att du skriver så innerligt, sätter ord där jag inte kan, får mig att känna mig både mindre ensam och förhoppningsfull. Och nu är det juni, allt är okej, och för mig har syrenblommens tid precis börjat.

  • Alicia Sivert

   14 juni, 2019 at 07:35 Svara

   Åh Thea, jag blir så glad att läsa detta! Önskar dig innerligt allt det i juni som maj inte ville ge. Och tänk att i juli får vi träffas! Jag ska överleva den här flytten, sen tycker jag vi börjar planera ordentligt för det <3

 • Frida L

  5 juni, 2019 at 21:55 Svara

  Älskar också dina månadsreflektioner! :)

 • Katarina

  2 juni, 2019 at 18:32 Svara

  Även om jag saknar täta inlägg från dig så älskar jag ännu mer den poetiska tonen som du har hittat när du ger dig själv tid. Det är så otroligt givande att läsa dina betraktelser.

  • Alicia Sivert

   4 juni, 2019 at 11:41 Svara

   Tack Katarina, det värmer mig oerhört att höra! <3

 • Cecilia N

  31 maj, 2019 at 18:57 Svara

  Klokt. Jag tror det är tjänstefel att som människa inte stoppa näsan i all blomning som doftar gott. (Jo, okej, allergiker och astmatiker slipper.)

 • Mikaela

  31 maj, 2019 at 09:34 Svara

  ❤❤❤

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.