med en koltrast över hjärtat


Jag har varit lite matt på sistone. Det har stått många stora punkter på att-göra-listan samtidigt och maj har det blivit lite för mycket fara, flänga och memorera. När Fredrika lanserade temat på sin femtionde sypepp, en vårpresent till dig själv, blev jag först otroligt inspirerad, och sen lite missmodig – hur skulle jag hinna göra en present till mig själv? Jag fyndade nyligen ett underbart blåblommigt tyg som skulle göra sig perfekt som klänning eller ett par byxor (helst efter Ethels mönster!), men det var stora projekt och bara att göra utrymme för att lägga ut tyget på golvet kändes överväldigande. Jag behövde en mer greppbar vårpresent.

aliciasivert alicia sivertsson sivert broderi fritt frihandsbroderi konstsöm konstsömnad sömnad sy skapa skapande kreativitet creativity create make maker free hand embroidery needlework hoop art textile art fabric fiber art fågel bird koltrast nationalfågel blackbird black bird tröja sweater shirt grå grey gray
Men så hittade jag en enkel grå tröja på loppis. Den var fin och skön, men hade en tråkig märkeslogga över ena bröstet. Den kan jag brodera en koltrast över! Sa jag lite skämtsamt, men insåg i samma stund att exakt det ville jag göra. Så på söndagen pausade jag alla andra projekt, startade Netflix, spände tröjtyget i bågen och sydde.

aliciasivert alicia sivertsson sivert broderi fritt frihandsbroderi konstsöm konstsömnad sömnad sy skapa skapande kreativitet creativity create make maker free hand embroidery needlework hoop art textile art fabric fiber art fågel bird koltrast nationalfågel blackbird black bird tröja sweater shirt grå grey gray
Jag sydde hela kvällen. Jag sydde tills min serie tog slut och jag fick hitta en annan att titta på. Jag sydde till långt efter middagsdags och fick tvinga mig själv att ta matpaus framemot niosnåret när magen tjöt av hunger. Och jag sydde tills den lilla koltrastkroppen var fylld av svarta stygn.

aliciasivert alicia sivertsson sivert broderi fritt frihandsbroderi konstsöm konstsömnad sömnad sy skapa skapande kreativitet creativity create make maker free hand embroidery needlework hoop art textile art fabric fiber art fågel bird koltrast nationalfågel blackbird black bird tröja sweater shirt grå grey gray

aliciasivert alicia sivertsson sivert broderi fritt frihandsbroderi konstsöm konstsömnad sömnad sy skapa skapande kreativitet creativity create make maker free hand embroidery needlework hoop art textile art fabric fiber art fågel bird koltrast nationalfågel blackbird black bird tröja sweater shirt grå grey gray

aliciasivert alicia sivertsson sivert broderi fritt frihandsbroderi konstsöm konstsömnad sömnad sy skapa skapande kreativitet creativity create make maker free hand embroidery needlework hoop art textile art fabric fiber art fågel bird koltrast nationalfågel blackbird black bird tröja sweater shirt grå grey gray

aliciasivert, alicia sivertsson, blackbird, bird, koltrast, koltrasthane
Referensbild från mammas trädgård.

aliciasivert alicia sivertsson sivert broderi fritt frihandsbroderi konstsöm konstsömnad sömnad sy skapa skapande kreativitet creativity create make maker free hand embroidery needlework hoop art textile art fabric fiber art fågel bird koltrast nationalfågel blackbird black bird tröja sweater shirt grå grey gray
Den pausen från tillvaron är min vårpresent till mig själv, och den lilla koltrasten mitt bidrag till Sypeppen #50.

aliciasivert alicia sivertsson sivert broderi fritt frihandsbroderi konstsöm konstsömnad sömnad sy skapa skapande kreativitet creativity create make maker free hand embroidery needlework hoop art textile art fabric fiber art fågel bird koltrast nationalfågel blackbird black bird tröja sweater shirt grå grey gray
Jag har tidigare skrivit om koltrasten och varför jag tycker så mycket om den, i samband med att den blev utnämnd till nationalfågel!

Tillägg 2018: Den här tröjan och det här blogginlägget öppnade en plats för mig i boken Nära Fåglar av Magnusson, Ottosson och Ottosson där jag berättar mer om min relation till koltrasten. Mer om det kan ni läsa här.

48 Comments
 • ritschew

  17 januari, 2017 at 16:17 Svara

  Såå fin! Jag blir nästan lite tårögd.

 • Hanna

  28 juni, 2016 at 19:04 Svara

  Så fint!!!

 • Wilda

  30 maj, 2016 at 07:30 Svara

  Genialt! Alltså jag måste lära mig att brodera på riktigt så att jag kan göra så här geniala saker som du gör. När jag blir rik tänker jag anlita dig istället ;) Sån jäkla power!

  • Alicia Sivert

   30 maj, 2016 at 12:20 Svara

   Hahahha det ser jag fram emot! Men du broderar redan på riktigt – kör ba!

 • Jess

  28 maj, 2016 at 11:26 Svara

  Så viktigt att ta sig tid och göra något för sig själv ibland. Koltrasten är superfin!

 • Ruth | HungryHeart.se

  27 maj, 2016 at 16:06 Svara

  Helt fantastisk!! <3<3 Tänk att du tagit en rätt så anonym tröja och gjort den så levande, personlig och vacker. Snacka om att ha konsten närmast hjärtat! <3

 • Alma

  27 maj, 2016 at 15:49 Svara

  Åh vad fint!! Jag som ofta hoppar över second hand-plaggen med fula märken på, det här ska jag tänka på nästa gång! :)

 • Victoria

  24 maj, 2016 at 15:55 Svara

  Men jisses vad snyggt! :) Så smart idé att täcka över en logga sådär. Och du får det att se så himla lätt ut. Farligt sugen på att testa själv ju.

  • Alicia Sivert

   24 maj, 2016 at 17:05 Svara

   Haha, inte superlätt med elastiskt tyg – men det går! :) Och tack så jättemycket!!

 • Sanna

  24 maj, 2016 at 11:20 Svara

  Åh den blev helt underbar! <3 Så himla fin!

 • Anki

  23 maj, 2016 at 18:30 Svara

  Wow så fin! Ser ut som en toppenpresent till dig själv! :)

 • Katarina

  23 maj, 2016 at 16:51 Svara

  Tid, finaste presenten ju. Och häftigt sätt att göra en tröja mer personlig. Jag har funderat på det ibland när jag stått på loppis med något nästan perfekt i handen. Utan brodyrgrundutrustning så är dock startsträckan för lång än så länge.

  • Alicia Sivert

   24 maj, 2016 at 14:40 Svara

   Eller hur! Åh, jag hoppas du springer på broderiutrustning på loppis så du kan göra verklighet av planerna :)

 • Louise

  23 maj, 2016 at 15:30 Svara

  Genialiskt. Så fantastisk idé – och utföranade!

 • Amanda

  23 maj, 2016 at 15:20 Svara

  Alltså guud så fin!

 • Lili

  23 maj, 2016 at 14:01 Svara

  Det blev jättefint och sött! Hoppas att du känner både mer lugn och energi snart. Stor kram!

 • Linnéa

  23 maj, 2016 at 11:19 Svara

  Verkligen bra jobbat, den är ju super lik referensbilden :) Smart sätt att snygga till en tröja med en tråkig logga.

 • Nyster

  23 maj, 2016 at 11:04 Svara

  Jättefint! Blir så himla broderiinspirerad av dig!

 • Emilie

  23 maj, 2016 at 10:38 Svara

  Superbra blev det ju, Alicia! Kul med en sådan personlig touch på loppiströjan och vad kul att stolt kunna säga till folk att du broderat den själv :) Du är så himla skicklig och kreativ. Några av mina vänner läser din blogg också ibland även om de aldrig träffat dig och när jag nämnde för dem att jag träffade dig i april sa de "jaha, Alicia, är det hon med rött hår som gör så fina grejer?" <3
  Om du vill ha ett litet serietips (förutom Outlander som jag redan tipsat dig om) så kan du kolla in Call the Midwife på Netflix. Femtiotalets London, barnmorskor i East Ends fattiga kvarter, kvinnlig vänskap och baserat på verkliga händelser – så himla sevärd! kram

  • Alicia Sivert

   24 maj, 2016 at 14:37 Svara

   Hahaha men gud vad fint att höra <3 Tack för att du sprider mig Emilie! ;)
   Åh ja, alltid! Jag har sett en del spridda avsnitt, även om det var länge sen nu. Kanske borde köra serien från början!

 • Louise Stigell

  23 maj, 2016 at 10:31 Svara

  Amen…snyft… åh… <3 <3 <3 Det var den sötaste lilla koltrastkropp som någonsin prytt en tröja. Du gör mig så inspirerad. Jag vill också kunna brodera fåglar på mina kläder.
  Har du händelsevis skrivit någon broderiguide som jag missat? Eller vet du nån annan bra "börja brodera"-resurs? =)

  • Alicia Sivert

   24 maj, 2016 at 14:36 Svara

   Åh tack Louise :')
   NEJ! Men alltså det är mitt bloggnyårslöfte att göra ett sånt! Så himla svårt bara när det också är ett ämne jag vill hålla kurs i – den där balansen med vad en kan ge bort gratis och vad en måste hålla till kurstillfällena. Så tråkigt att behöva tänka så, men en grundläggande guide ska i alla fall upp, förbaske mig! Bra med pepp, tack!

 • med nål och tråd

  23 maj, 2016 at 09:51 Svara

  Alltså duu vad snyggt!Jag blir också sugen att brodera på kläder

  • Alicia Sivert

   24 maj, 2016 at 14:34 Svara

   JAAA, gör det gör det gör det! Jag ska brodera på ALLA mina!!

 • Helga

  23 maj, 2016 at 08:47 Svara

  Så fint!

 • Karin Brismo

  23 maj, 2016 at 07:53 Svara

  En eloge till vår nationalfågel och till Dig, Alicia! Fantastiskt broderi! Det blir lätt en broderi-mani som dock är väldigt hälsosam! Keep on going . . .

 • Mikaela

  23 maj, 2016 at 07:45 Svara

  Men wooow så fin, tröjan blev ju helt fantastisk nu! BRA att ta en paus och bara göra det du själv känner för och skapa till dig själv, det behövs det med ibland! Koltrasten är så vårig och har en av de finaste sångrösterna i fågelvärlden tycker jag!

 • hanna, förbanna

  23 maj, 2016 at 07:24 Svara

  så fint! Älskar koltrastar, hur de studsar omkring och hur de sjunger på vårkvällarna så hjärtat nästan brister för en vet att nu, nu blir det vår <3

 • Ethel

  23 maj, 2016 at 06:52 Svara

  Så himla fint det blev! Mycket mycket finare än den tråkiga loggan. Bra resultat och jag säger som Sandra ovan: Jag kan inte brodera men jag blir sååå sugen nu!
  Ps, vad kul att du hittat tyg till ett par byxor!! Nu blev jag så nyfiken!

  • Alicia Sivert

   24 maj, 2016 at 14:32 Svara

   Haha ja, jag får visa! Fast jag tror det gör sig allra bäst som klänning, men man vet aldrig ;););)
   Vore jättekul att se dig brodera, Ethel!

 • Grahnslöjd

  23 maj, 2016 at 06:15 Svara

  Vilken fin vårpresent till dig själv!!:)

 • Sandra

  23 maj, 2016 at 06:10 Svara

  ÄLSKAR den! Alltså åh, genial idé att bara brodera något vackert sådär på en tröja. Kan ju inte ens brodera men blir ändå riktigt sugen på att göra något liknande nu. Tack för inspon, Alicia!

  • Alicia Sivert

   24 maj, 2016 at 14:31 Svara

   Vad kul! När jag skrivit mitt basinlägg för broderi ska jag göra ett om trikåtyg, för det är himla svårt när det är elastiskt – men det går!!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.