mina sportlovsplaner + tankar om återhämtning

Ni som hängt här ett tag vet att jag är förtjust i att göra upp långa listor med planer för lediga dagar. I fredags gick jag på ett efterlängtat sportlov, men den här gången är mina planer enbart dessa:

Lägga upp en stickning
Passa grannarnas marsvin
Så tomater
Nå level 200 i Red Dead Redemption 2
Läsa True Grit

mina sportlovsplaner - www.aliciasivert.se // garn sticka stickning bok true grit charles portis ps4 tv-spel frön så sådd sportlov planer återhämtning

Långa listor på projektplaner, drömmar och alla bestyr jag inte hinner med i vanliga fall gör det lättare för mig att orientera genom lediga dagar. Jag älskar att göra upp listor och att välja ur dem, det är ingenting jag vill ändra i det beteendet. Men jag måste också lära mig att värdera tiden då jag inte gör så himla mycket nytta. Eller rättare sagt tiden då jag bygger upp förutsättningarna för att kunna vara nyttig. Tiden för återhämtning och uppladdning.

I torsdags fick jag min diagnos uppdaterad. Från reaktion på svår stress och anpassningsstörning till utmattning och depression. Jag känner en sån sorg och frustration med samhället som hela tiden hetsar oss till att prestera mer, att aldrig vara nöjda. Att vara för stressade för att ta paus, inte ha tid att stanna hemma när vi är sjuka, att närmast förakta vila. När min psykolog först frågade mig vad jag gör som återhämtning förstod jag inte vad hon menade. Det hade jag aldrig ens tänkt på. Senare har jag insett att trädgårdsarbete, broderi och annat skapande är återhämtande för mig och att den mesta återhämtning jag gör är aktiv. Det vill jag inte heller ändra på. Men jag vill lära mig att vara nöjd utan att kunna bocka av punkter från en lista. Utan att behöva känna att jag maxat min prestation samtidigt som jag haft roligt. Det är en utmaning när man är van vid att aldrig vara nöjd. När man blir nervös av att inte veta vad man ska göra. När man vant sig så vid stress att man blir sjuk innan man säger stopp.

Det är en utmaning, och jag börjar min träning den här veckan. Med fem vilsamma sportlovsplaner som i princip uppfyller sig själva. Jag menar vem kan låta bli att lägga upp en stickning med så mycket garn omkring sig?

Vad ska du prioritera för återhämtning den här veckan? ❤

Tags:
12 Comments
 • Thea

  1 mars, 2020 at 22:44 Svara

  Du skriver så det träffar rakt i magen. Lyckas inte sätta ord på mina känslor, men känner igen mig så.
  I listorna, i den aktiva återhämtningen. Jag har visserligen sedan länge insett att jag också behöver välja bort. Helt. Behöver dagar av i n g e n t i n g. Men de blir allt fler, behöver nästan hela helger nu eller åtminstone flera kvällar i veckan och jag brottas ändå fortfarande med att vilja bocka av. Att få känna att jag uppnått något.

  Blir stressad av att vara sjuk och sjuk av att vara stressad. Men jag får hjälp. Och hoppas att det räcker.
  I veckan återhämtar jag mig med keramikkurs. Ska jag lyssna länge, länge på flammande bägaren. Och så har jag köpt en ny färg och flera nya papper att måla akvarell på. Inget speciellt, bara för att kunna sitta länge och måla.

  Jag vet inte vad det här blev för något egentligen. Känns som att jag bara babblar på.
  Men jag hoppas att dina sportlovsplaner blev precis som du hoppades och att mars börjar så bra den kan. Att den här nya insikten du fått om återhämtning på något sätt hjälper dig och att din träning gått bra. Tack för att du delar och många, många kramar till dig <3

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 14:10 Svara

   Tack Thea. Så ledsen att du känner igen dig och samtidigt så tacksam över gemenskapen. Tillsammans får vi försöka fördriva prestationsdjävlarna och befrienda latmaskarna <3

 • Mikaela

  26 februari, 2020 at 16:34 Svara

  ❤❤❤

 • Linnéa

  26 februari, 2020 at 08:34 Svara

  Känner precis igen mig i att man aldrig reflekterat över vad återhämtning är för en man gått till någon professionell och pratat om sin sjukdom. Det kändes så konstigt att inse att återhämtning inte bara är att ligga i soffan framför tvn eller att sova. Insikten att det är så mycket annat än det var viktigt för min återhämtning. Och det är också viktigt att inte känna press över att hinna med allt man vill.

  Jag är förkyld denna veckan så min återhämtning består till största delen av att ligga i soffan tillsammans med mina katter. Dricka te med honung och ingefära. Växla mellan att sticka och brodera på lite olika projekt som blivit liggandes. Kanske läsa lite bloggar som jag har skjutit upp att läsa.

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 14:04 Svara

   Exaaakt! Och att det inte bara är lathet att ligga framför teven utan en livsviktig del av prestationen. Så mycket förebyggande arbete som borde göras kring förståelsen av detta.

   Nu är jag en och en halv månad efter med mina bloggsvar men hoppas förkylningsveckan blev en mysig tid för just återhämtning och lågambitiöst skapande och att du mår mycket bättre nu Linnéa!

 • Frida L

  25 februari, 2020 at 21:31 Svara

  Åh, jag har fått fröer till samma tomatsort som du har! (yellow submarine)

  Jag bor norrut och har därför sportlov först nästa vecka (jobbar på gymnasium), och har inga särskilda planer mer än att vara ute mycket med barnen.

  Krya på dig!

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 13:59 Svara

   Ååh vad roligt! Hur går det för dina? Mina växer på bra och är nästan en tredjedel så stora som den andra sorten jag sådde samtidigt, Sweet Baby. Längtar tills jag får sätta ut dem alla på altanen!

   • Frida L

    22 april, 2020 at 21:59 Svara

    Det går bra, har rätt många sorter så jag minns inte exakt hur det går just för dessa. Men på fredag är jag ledig och då vankas omplantering till mjölkpaket. :)

    • Alicia Sivert

     2 maj, 2020 at 11:06 Svara

     Åh så nice!! Här är också dags för jordpåfyllning. Mina har helt annan form på bladen än andra tomarplantor jag odlat. Inte alls lika flikiga. I övrigt beter de sig likadant som Sweet Baby :)

 • Cecilia N

  25 februari, 2020 at 18:23 Svara

  Det blir nog garanterat sovmorgon fredag och lördag.

  Beröm, Alicia. Beröm.
  Beröm dig när du gjort ingenting. Beröm dig när du kommer på att du ska vila/ ta det lugnt.
  Beröm dig när du sitter ner, när du släpper ner axlarna och hakan och tungan ur gommen, när du ler, när du klappar katten, när du äter, när du går och lägger dig.
  Beröm dig när du kommer på att du glömt göra det. För att du nu kommer ihåg.

  Heja dig!

  • Alicia Sivert

   12 april, 2020 at 13:57 Svara

   Tack för påminnelsen Cecilia, jag behöver den hela tiden. Det tar verkligen tid och arbete att lära sig skruva ner hjärnan och jag glömmer ständigt bort beröm, belöning, paus och återhämtning. Skulle behöva ett sånt där klyschigt motiverande citat tryckt på väggen men uppskattar mycket mer att få hjälpen och påminnelserna från er som varit i samma situation medan jag övar på att komma ihåg.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.