Monthly Makers januari/kontrast: förkläde med broderat svartstick


Monthly Makers januaritema är kontrast och jag passade på att sy svartstick – en broderiteknik jag alltid tyckt om och varit särskilt sugen på att prova sen jag rotade i HVs samlingar av landskapssömmar i julas.


Att brodera med svart tråd på vitt bakstycke är ett av de äldsta sätten att dekorera textilier, men stilen fick ett uppsving i Europa när Catherine av Aragon (Henry VIIIs första fruga, vet ni som sett Tudors) tog med sig spanska textilier till England i skiftet 1400/1500-talet. Svartsticket spred sig sen som en löpeld från hovet all världens väg, bland annat till Leksand i Dalarna, där folkdräktens halskläden broderats i mycket intrikata korsstygnsmönster – svart på vitt.


Jag följde inte något givet mönster utan improviserade fram rader av stygn, inspirerad av några böcker om det svenska svartsticket. Inte heller använde jag garn svartfärgat med urin och sot, som var brukligt förr, utan vanlig mouliné. Så lite fusk var det. Fram och tillbaka bar nålen och efter ett par decimeter av varje stygnteknik var det väl inte sådär hemskt spännande längre, men mitt tyg var brett av en anledning…


Jag sydde nämligen på ett gammalt förkläde! (Observera Vifselsvansen – alltid med när det ska tas bild)


Redo för tjänstgöring i det brittiska hovet var jag nu!

Och det var årets första Monthly Makers-bidrag! Vad skapar du på tema kontrast?

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I januari är temat kontrast och Jessica är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28/1 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina, Wilda och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

48 Comments
 • Karin Brismo

  1 februari, 2017 at 05:48 Svara

  Svartstick – en tio-i-topp-landskapssöm! Du har lyckats med kombon funktion, skönhet och tradition! Fin-fint!

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2017 at 10:26 Svara

   Hahaha såklart du har en sån lista! ;)
   Stort tack, Karin!

 • Julia

  31 januari, 2017 at 16:55 Svara

  Wow! Har inte hört om svartstick innan men så himla snyggt! Påminner lite om något vi gjorde i grundskolan när man broderade varv på varv i olika mönster. Imponerad av tålamodet också!

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2017 at 10:26 Svara

   Vad kul! Svartstick kan se ut lite hur som helst och innebär egentligen bara svart på vitt. I Leksand gjorde en väldigt grafiska, trådbundna mönster men i andra socknar var det mer fritt :)

 • lopplisa

  24 januari, 2017 at 08:23 Svara

  Fram för fler bårder här i samhället! Gärna i svartstick! Dra åt pipan så fint!!! Men, undrar just om tråd färgad av urin och sot, verkligen höll måttet efter tvätt?? Himla snopet annars, efter så mycket jobb.

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2017 at 10:25 Svara

   Men tack snälla, vad kul! Och det kan en ju undra… Det var Karin Holmberg som sa att de färgade så i Leksand, men det kan ju varit ännu fler ingredienser inblandade för att öka hållbarheten, jag vet inte! Jag får läsa på och fråga :)

 • Grahnslöjd

  23 januari, 2017 at 18:11 Svara

  Svartstick är så snyggt och extra snyggt på detta förkläde:), jättefint mönster!!!

 • Stina | Stinas tillvaro

  23 januari, 2017 at 16:39 Svara

  Jäklar vilket mäkta jobb du lagt ner, så imponerad Alicia :) Superfint verkligen! Extra plus för historielektionen <3

 • Emilia

  23 januari, 2017 at 15:06 Svara

  Så extremt snyggt gjort och det ser så proffsigt ut! Vilket inte är konstigt du då i mina ögon är ett broderi-proffs! Att du orkade med att brodera fram och tillbaka hela denna längan är verkligen imponerande, tror aldrig jag hade orkat ;) Håller på att göra en grej med blått på vitt tyg som jag tänkte visa upp i morgon. Om det blir ens en tiondel så stiligt som din kreation är jag nöjd :D

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2017 at 10:23 Svara

   Men haha åh <3 Kan villigt erkänna att jag svor några gånger och suckade ännu fler! Nu är jag nyfiken på ditt blåvita projekt!

 • sandra

  23 januari, 2017 at 06:05 Svara

  Försökte kommentera via telefonen i lördags men det verkar inte ha kommit fram. ÄLSKAR hur som helst det här. Alltså älskar med versaler. Så fint med bakgrundshistoria, så proffsigt gjort och så härlig tolkning!

 • Linnéa

  22 januari, 2017 at 17:04 Svara

  Åh vad snyggt!!! Tummen upp för bakgrundshistorien av svartsticket, hade aldrig hört talas om det förrän idag :)

 • Ruth

  22 januari, 2017 at 13:22 Svara

  Finaste förklädet någonsin!!!! <3<3<3 Om jag hade haft ett sådant hade jag använt det till galatillfällen (för eh, det går man ju på typ jämt?). Eller börjat laga helt vit mat om jag skulle råka spilla! =D

 • Julia Glasberg

  22 januari, 2017 at 12:55 Svara

  wow vad fint, så coolt att mönstret bara är improvisation! tur också du inte färgade tråden själv hah :D

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2017 at 10:21 Svara

   Ja eller alltså vissa stygn är ju inspirerade av gamla mönster, men en del hittade jag på själv och hopkoket är spontanat :)

 • Jess

  22 januari, 2017 at 11:24 Svara

  Så snyggt! Blir alltid sugen på att plocka fram nål och tråd när du visar något textilt du gjort och att dekorera ett förkläde är ju en briljant idé. Plus hög igenkänningsfaktor på kattsvansen haha, alltid ska de fram precis när man lyfter kameran.

  • Alicia Sivert

   30 januari, 2017 at 18:54 Svara

   Ååh vad kul, det gör mig glad att du känner så :D Men haha JAA vad ÄR det som gör att de blir så sällskapliga just när en ska fota? :P

 • Wilda

  22 januari, 2017 at 09:55 Svara

  Helt otroligt vackert! Gillar också att du bjuder in till historien. Det gör det till något extra, och där finns det ju också kontraster – till det nu moderna sättet som du gjort det på. Och vifselsvansen <3

 • Borgmästaren

  21 januari, 2017 at 18:53 Svara

  Gillar det massor! Jag har just tagit en paus i tillverkningen av mitt bidrag och gissa vad – jo, det är också broderi i svart och vitt. Blev full i skratt när jag kom hit och såg vad du hade gjort. Men rätt så annorlunda från ditt är det ändå. Jag kommer ha exakt noll praktisk använding av mitt bidrag. Nä, nu får jag se till att göra klart det.

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:45 Svara

   Hoho, så lustigt! Men jag tror temat i kombination med årstiden bjuder in till svartvita textilhantverk :) Sen vete katten om det är användbart med ett vitt förkläde! I min ägo lär det i alla fall inte förbli vitt… ;)

 • Mikaela

  21 januari, 2017 at 18:18 Svara

  Jäklar vad fint!!! Och kul med lite broderihistoria också <3 Så himla fint förkläde!

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:45 Svara

   Jaaa, jag smyger på er kunskapen när ni minst kan komma undan den ;););) Tack Mikaela :D

 • Louie

  21 januari, 2017 at 13:33 Svara

  Åh va fint!:)

 • Anki

  21 januari, 2017 at 13:05 Svara

  Väldigt snyggt!!

 • Silje

  21 januari, 2017 at 12:53 Svara

  Kjempefint! Så kult å sy det nedst på eit forkle, og så er det interessant at du skriv litt om bakgrunnen til akkurat denne teknikken :)

 • Emilia W

  21 januari, 2017 at 11:26 Svara

  Grymt!! Och även om det är fusk eller ej är det nog en god idé att även i fortsättningen skippa den där urin-delen..

 • Helga

  21 januari, 2017 at 09:55 Svara

  Åååååååh svartstick är så snyggt!!!!!!!! Plus så himla fint förkläde. Kluven till om jag kan med att det inte ska användas ute och visas upp eller om det är najs att ha så fina vardagliga saker också. Mvh svamlarn

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:42 Svara

   Alltså i ärlighetens namn vete jag sjutton om jag kommer använda det! Vad ska man med ett VITT förkläde till liksom? Det förlorar ju lite av sin funktion när det är ömtåligare än plagget jag har under… Men sen tänkte jag att jag nog tycker bättre om det ifall det får fyllas med färgfläckar, så kanske kommer det ut och luftas som ateljéförkläde ändå :)

 • denise

  21 januari, 2017 at 09:51 Svara

  Halleda va fint Alicia, jag smäller av! Tänkte också brodera svartstick egentligen men fick typ hjärnsläpp/hamnade i kreativ koma och gjorde något annat som jag själv inte förstår alls tror jag haha. ångrar mig såå mycket att jag inte följde planen för svartstick nu när jag ser hur satans fint det blir!!!

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:40 Svara

   Men hahahaha åh! Det är ju inte för sent! Trä nålen och kör vetja!

 • Vesna

  21 januari, 2017 at 09:47 Svara

  Wow! Så intressant och fint! Har aldrig försökt att brodera men känner mig verkligen sugen på att testa någon gång :)

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:40 Svara

   Vad kul!! Det tycker jag verkligen du ska göra, det är det bästa som finns :)

 • Tyg och otyg

  21 januari, 2017 at 08:27 Svara

  Jävlar i min låda vad snyggt!

 • johanna

  21 januari, 2017 at 07:37 Svara

  Men så fint! och så pilligt (?) haha. Har länge tänkt att jag vill börja brodera, och detta ser väldigt lockande ut!

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:40 Svara

   Kul är det, prova! Men inte riktigt min grej med så repetativa mönster i monokrom färgskala kanske :P

 • Katarina

  21 januari, 2017 at 06:30 Svara

  Åååååååå… Det här föll jag stenhårt för. Bilden på de stygnen skulle funka som stor canvas vilken dag som helst. Och förklädesmodellen är ju supersöt, jag bara väntar på att du ska bli inhyrd till temafester :-)

  • Alicia Sivert

   21 januari, 2017 at 19:39 Svara

   Men vad kul, tack snälla! Jag får ta en ny bild med jämnare belysning så kanske det går att fixa :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.