när vi spontanköpte en lägenhet

Jag har ju hummat lite om stundande förändring och ett krävande maj. Nu ska jag berätta för er om en grej som hände redan i februari, nästan av sig självt som om det hela tiden varit meningen att den skulle hända. En sån där grej som är svår att formulera sig kring och som det dröjt ända tills nu innan jag lyckas samla ihop några ord om. Om när vi spontanköpte en lägenhet, och om att vi ska flytta igen.

Nya lägenheten - www.aliciasivert.se // stort fönster

Hela processen gick på en vecka.

På lördagskvällen såg jag annonsen. ”Det är ju där vi sagt att vi vill bo”, tänkte jag och klickade på länken. Ett par timmar senare hade jag googlat uppsägning av hyresrätt, bolån och slipning av köksluckor. Jag skickade länk och en halv roman information i sms till Andreas som var på fest. ”Du är knäpp”, svarade han. Dagen efter gick vi på visning. Vi gick två varv. ”Ska vi gå hem igen?” frågade jag. ”Vi går ett varv till först”, svarade Andreas. Efter det tredje varvet viskade han ”Jag vill ju bo här”. Det ville jag med.

Ni har ju relativt nyligen hört mig se tillbaka på januari och februari förra året, betacka mig för att vi inte är i samma situation nu med flytt och flyttuppackning. Ni har hört mig säga hur bra vi trivs i Nya Lyan och vad glada vi är att vi bytte andrahandskontraktet i stan mot förstahand i Gustavsberg. Trots att lägenheten är ett rum mindre och vägen till jobbet tar en timme och en kvart, enkel riktning.

Här skulle vi bo, i kanske fyra år. Tills vi gift oss och hade sparat ett tag till.

Så blir det nu inte.

När vi spontanköpte en lägenhet - www.aliciasivert.se // Gamla lägenheten "Nya Lyan"

Nu lämnar vi den här lägenheten (bottenplan, vänstra balkongen).

När vi spontanköpte en lägenhet - www.aliciasivert.se // Nya lägenheten

För den här (nedre botten).

”Så typiskt oss”

”Det vore så typiskt oss att köpa den första lägenheten vi går på visning av”, sa Andreas. Jag skrattade tacksamt åt att han kände samma sak. Vi gör så med jämna mellanrum, fattar stora beslut på magkänsla, och det har alltid blivit bra. Nya Lyan hade vi 24 timmar på oss att tacka ja eller nej till, baserat på planritningen då huset inte var färdigbyggt. Katterna adopterade vi ett par veckor efter att jag sagt att jag kunde tänka mig att ha katt. Min utbildning till Levande Verkstadspedagog blev jag erbjuden en reservplats till två timmar innan jag hade avtalat möte med chefen på mitt dåvarande jobb för att planera min framtid. Två timmar. Jag tog den, och idag jobbar jag heltid med kreativitet. Vi tackade ja till lägenheten och i Gustavsberg har vi känt oss mer hemma än på någon annan plats. Vi hämtade katterna och sen dess har mitt psykiska välmående gått i en spikrak uppåtkurva.

Nu har vi gjort det igen. Fattat ett livsomvändande beslut på ett ögonblick.

Tredje gången gillt

Inom en vecka hade vi skrivit kontrakt och så stod det klart att vi ska flytta igen. Vi börjar ju bli bra på det, detta blir tredje gången tillsammans. Men tredje gången gillt säger man ju, och den här lägenheten känns så fullkomligt rätt. Den är perfekt, den lämnar inget att önska eller drömma om. Här kan vi bo tills vi blir gamla, tills det är dags för Gotland där vi alltid sagt att vi ska sluta.

Vi lämnar inte Gustavsberg utan flyttar bara sju promenadminuter (i mitt travtempo) bort. Man går längsmed vattnet eller genom björkallén. Vi lämnar 55 kvadratmeter inklusive klädkammare som också räknas som förråd, för 82 kvadratmeter med ett arbetsrum åt mig. Vi lämnar en blåsig balkong med några enstaka timmar morgonsol om sommaren, för en stor altan och en liten trädgårdstäppa med ett körsbärsträd. För en egen syrenbuske, pion och två rosenbuskar utanför sovrumsfönstret. Vi lämnar ett asfaltsgrått hyreshus invid slumrande byggarbetsplats för ett brunt trähus mitt i det som en gång var slottsträdgård. Granne med tre av mina Värmdömotiv, och granne med skogen.

När vi spontanköpte en lägenhet - www.aliciasivert.se // Gamla utsikten

Nu lämnar vi denna utsikt.

När vi spontanköpte en lägenhet - www.aliciasivert.se // Nya utsikten

För den här.

Det har tagit tid

Det har tagit tid att formulera sig kring den här flytten. Helt enkelt för att den känns alldeles för bra för att vara på riktigt. Vi trodde att vi hade lång väntan kvar innan vi kunde få bo såhär. Minst ett mellanlägesboende till. Kanske om tio år. Kanske aldrig. När kontraktet var skrivet kändes det ändå inte på riktigt. Jag har inte kunnat säga någonting förrän nu, när jag står med nyckeln i hand och vet att det är det. Det är på riktigt.

Vi är så tacksamma för slumpen, som först förde oss hit. För Nya Lyan, som välkomnade oss till Gustavsberg. För den orimliga tur vi haft som fick möjlighet att köpa den här lägenheten. Alla år av sparande, ända sedan veckopengen i barndomen. Alla års arbete. Jagandet av extrapass, ob-tillägg, helgdagar, heltid, fast anställning. Allt som lett hit. Till en hörnlägenhet på nedre botten, invid Farstaviken, Gustavsberg, Värmdö.

Det är så typiskt oss, att köpa den första lägenhet vi går på visning av. Och jag är väldigt glad för det, att vi törs, att vi litar på magkänslan. Just nu pågår en del renoveringsarbete innan vi kan flytta in, men med spackel, byggdamm och färg överallt vet jag redan att här kommer vi vara hemma. Här kan vi finna ro.

Tags:
25 Comments
 • Ellinor Blomqvist

  11 juni, 2019 at 21:26 Svara

  HELT FANTASTISKT JU!!!! Så glad för er skull!!! Ser fram emot en kopp (eller fem) kaffe på den urmysiga altanen/trädgården i sommar!!! :D

  • Alicia Sivert

   14 juni, 2019 at 07:34 Svara

   Det gör jag också! Längtar efter att få visa dig godbitarna i Gustavsberg!!

 • Thea

  9 juni, 2019 at 22:35 Svara

  ALLTSÅ jag blir så så så glad över detta inlägg. Så himla roligt det ska bli att få följa er inbonande, och så fint att ni fann er dröm så spontant och så mycket tidigare än förväntat. Hurra för er magkänsla och för slumpen! Längtar så efter att få hälsa på en dag <3

  • Alicia Sivert

   14 juni, 2019 at 07:34 Svara

   JAAAAAAAAAAAAAAAAA <33333 Saknar ord att svara med! Så glad!!!!

 • Jenny

  9 juni, 2019 at 13:05 Svara

  SÅ underbart Alicia! Ofta är det ju de lite galna magkänslebesluten som blir bäst och som man kommer ihåg<3 Ser fram emot att följa ytterligare en inredningsresa här och ser ännu mer fram emot en liten syjunta på den där uteplatsen vid något framtida stockholmsbesök!

  • Alicia Sivert

   14 juni, 2019 at 07:33 Svara

   Jaa, jag tror jag ska slappna av mer i vetskapen att magkänslan har rätt bra koll på vad den gör!
   Det ser jag verrrrkligen fram emot! Snarast möjligt!

 • Linnéa

  9 juni, 2019 at 11:06 Svara

  Grattis så roligt att ni hittat er drömboende! Så härligt att få flytta in till sommaren 😊

  • Alicia Sivert

   14 juni, 2019 at 07:32 Svara

   Tack! Jaa, lite skillnad mot förra flytten som gick i januari!!

 • Lena

  8 juni, 2019 at 10:18 Svara

  JA!! Det är ju där ni ska bo! Det ser en ju ända framför datorn.

  • Alicia Sivert

   14 juni, 2019 at 07:31 Svara

   Visst! :’) Det kändes och känns så rätt!

 • Maria Ho

  7 juni, 2019 at 16:30 Svara

  Åh, vad härligt det låter! När tiden är rätt är det fullkomligt självklart att man köper den första lägenheten man går på visning av (märklig meningsbyggnad men du förstår nog :)).

  • Alicia Sivert

   8 juni, 2019 at 08:43 Svara

   Ja, så är det nog! Jag trodde det skulle vara lång tid kvar tills tiden var rätt, och är så glad att den kom redan nu. Har inte mycket kvar att önska av livet alltså, på riktigt!!

 • Grete Jepsen

  7 juni, 2019 at 15:24 Svara

  TILLYKKE med den nye bolig! Det ligner én, der kommer til at passe rigtig, rigtig godt til Jer! Bedste hilsener, Grete

 • Josefin

  7 juni, 2019 at 12:52 Svara

  Oh, va glad jag blir för eran skull! Det ser verkligen supermysigt ut av dom foton du visar upp! Ser fram emot när ni flyttat in och du har husvisning för oss som följer dig! <3

  • Alicia Sivert

   8 juni, 2019 at 08:22 Svara

   Åh, tusen tusen tack – så roligt att höra! Jag håller på med en renoveringsfilm just nu och lovar att vara snabbare på att lägga ut processbilder än jag varit tidigare flyttar x’D

 • Emilie

  7 juni, 2019 at 10:19 Svara

  Jättejättestort grattis! Wow! Så himla fantastiskt! Ska bli kul att följa den här processen också om hur detta blir ert hem 😁😁

  • Alicia Sivert

   8 juni, 2019 at 08:21 Svara

   Tack Emilie! Längtar så efter att få ha dig över på kaffe och chokladbollar!! Vi kommer bo hundra meter från närmaste hästhage. Där ska vi promenera ihop!

 • Annika

  7 juni, 2019 at 09:19 Svara

  Grattis till nya lägenheten! Ser alldeles underbar ut ju, vad roligt och härligt att få flytta in precis innan sommaren :)

  • Alicia Sivert

   8 juni, 2019 at 08:20 Svara

   Tack snälla! Ja, vilken skillnad mot att flytta i januari som vi gjorde förra gången, haha! Nu har jag tre arbetsdagar kvar efter att flyttlasset går, och sen massor av tid att göra mig hemmastadd. Det kommer bli en väldigt fin sommar!

 • Cecilia N

  7 juni, 2019 at 07:50 Svara

  Wow så härligt.
  Och jag minns inte att vi var på någon husvisning före den som gjorde att vi nu bor här. (Jo, en, och några förbiåkningar.) Här ska vi bo tills det är dags för hemmet, sisådär tjugo år bort, eller nåt.

  (Jag blev alldeles kall när jag såg bilden på det mörkgrå huset. ”Hon kan inte mena allvar!” Men jo, det var ju därifrån ni skulle flytta. Haha!)

  • Alicia Sivert

   8 juni, 2019 at 08:19 Svara

   Åh så häftigt, jag blir så glad att höra det! Det är något berörande med platser människor gjort till sina långvariga hem. Och det syns tydligt på området vi flyttar till att personerna där tänker så, för allt är så omhändertaget och älskat.

   Haha ja, det var en lite väl hemsk bild kanske med snön ;) Vi har bott fint här i den grå klossen och i bakgrunden av bilden skymtar Panncentralen som är ett galleri och sen ligger porslinsfabriken med alla ateljéer, så omgivningen har sina höjdpunkter den också! Men nu är vi redo för nästa kapitel <3

 • Katarina

  7 juni, 2019 at 06:54 Svara

  Vad lycklig jag blir för er skull! Och vet du, din beskrivning av ert hemma skulle kunna vara en beskrivning av mitt hemma också. Det var hemma redan innan flyttlasset gick och det gör mig så lycklig att bo här.

  Hurra för att ni, och era växter, får rota er här.

  • Katarina

   7 juni, 2019 at 07:42 Svara

   Och vad underbart det måste vara att ha rensat såpass som ni har gjort, att få börja med mindre bråte.

   • Alicia Sivert

    8 juni, 2019 at 08:14 Svara

    Tack Katarina! Ibland tror jag bara att man hittar helt rätt <3 Så glad att er familj också gjort det!

    Jamen visst! Lägenhetsannonsen kom upp precis när jag höll på med min KonMari-målbild och jag är väldigt glad att det inte var senare. Det innebar att jag kunde tänka ur ett större perspektiv än det Nya/Gamla Lyan begränsat oss till. Till exempel fick mina trädgårdsböcker och tidningar stanna, fast att de bidragit mer med sorgekänslor eftersom den här balkongen inte bjuder mycket odlingsmöjligheter. Jag är väldigt glad för det nu, för nu sparkar de ny joy och jag har suttit och rivit ut favoritreportage ur tidningarna att spara i en pärm. Så glad för detta!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.