Norrköping – Västervik – Oskarshamn – Visby – Nore och alla loppisar vi hann med längs vägen

Redan min första semesterdag packade vi ihop och for till Gotland. Eller vi for till Gotland via Norrköping, Västervik och Oskarshamn för vi hade varit lite för sena med att boka båtbiljetter. Har man inte bråttom och gör många loppisstopp på vägen så är det en trevlig körtur, åtminstone för mig som inte kör!

Vi började i Norrköping med att äta matsäck vid kanalen och promenerade sen bort till Myrorna. Här skulle man kunna göra karriär på att köpa och sälja sa Andreas, det var fullt av fynd och låga priser.

Sen tuffade vi vidare mot Oskarshamn med David Ritschard i högtalarna och idogt googlande efter nästa loppispaus. Det blev i Västervik, där vi hann med Bistånd Östeuropa och Anders Nytt & Antikt precis innan stängning. Bägge guldgruvor! Från Bistånd Östeuropa kom jag med tre porslinsdjur och symönstret till min dröm-westernskjorta! Vävutrustningen lämnade jag motvilligt kvar eftersom jag inte vet hur den ska användas.

Hos Anders hittade jag ett helt vitrinskåp med rådjur och rävar av Erik Reimhult. Jag samlar ju egentligen på trähästar så en lång stund övertygade jag mig själv om att jag inte skulle ha med mig något därifrån. Men när Anders berättade att Reimhult var från krokarna runt Västervik och jag fick ta ut skulpturerna och känna på dem så blev jag så svag i själen att jag beslöt omhänderta ett rådjur. Ångrar mig inte. Men nu har jag fem rådjur i min ”häst”samling.

Det Reimhultska rådjuret. Krukan, trääpplet och miniatyrerna i koppar kom med från Myrorna i Norrköping.

De tre förtappade porslinsdjuren från Bistånd Östeuropa.

Hade det inte varit för att Andreas jobbat halvdag och vi kommit hemifrån först runt tolv hade vi hunnit med Döderhultarmuseet i Oskarshamn. Jag skriver det här som påminnelse till mig själv och tips till alla andra som i framtiden åker via Oskarshamn till Visby. Döderhultarn, eller Axel Petersson, var Sveriges mest kända träsnidare, och från samma trakter som Reimhult. Han gjorde mycket gubbar som jag inte bryr mig så värst mycket om men också några sabla fina kor jag gärna hade sett i verkligheten!

Sen följde alltså en lång båtresa med ankomst till Vippan strax efter 23. Vi tog in på Novi Resort och vaknade till denna utsikt innan det åter var dags att sätta sig i bilen.

Men först lite mer loppis: Kattstödet och PMU. Det blev inget köp av denna hundflaska men däremot stoppsvampen som skymtar i bakgrunden och den Lilla Sjöjungfru-figuren på en av bilderna ovan. Andreas hittade en del ur sin favoritservis, Röd Kant av Karin Björquist och alla var nöjda.

Snabb kik på några av favoritbutikerna i Visby: Akantus och GKF. På Akantus antikdel hittade jag en godisskål i rosa glas som såg ut som godis i sig självt. Den fick jag i present av Andreas. Förra sommaren hittade jag ett litet skåp till Muminhuset och då fick jag det, så besöken på Akantus brukar verkligen löna sig för mig.

Och på Galleri Wisby fanns detta underbara blombord av Tyra Lundgren. Ack den som ändå hade ett orangeri, va? Fast jag skulle nog aldrig komma mig för att ställa några krukor på den där dekoren.

Andreas spotade även Mikaela Puranens val i fönstret hos Mad Peach!

Okej, slutslöat. Vi åt glass, storhandlade och bilade hela vägen ner till Sudret och Nore. Där låg huset och väntade i kvällssolen. Andreas tog en välförtjänt öl på baksidan.

Och jag invigde nya godisskålen!

Så kunde semestern börja!

Tags:
1 Comment
  • Mikaela

    3 juli, 2022 at 14:58 Svara

    Vad kul att ni såg min val! Vad härlig bild på Andreas utanför huset! Vilka loppisrundor! Ha en ljuvlig semester! Slut på meddelande! <3

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.