odlingsrapport april: fyrdubblade tomatplantor och mitt livs första chilifrukt

Det har blivit dags att titta på hur det gått för odlingarna i april! Vädret har varit helt förvirrat den här månaden och det vete sjutton hur det går med allt som försöker växa utomhus i denna oreda, men inne under min växtlampa rör det på sig. Som ni minns från förra rapporten kapade jag mina tomatplantor och satte topparna i vatten som sticklingar i slutet av mars. 12 dagar senare, den 4/4, hade de fått rötter.


Massor med rötter!


Så jag körde en omplanteringsdag och härjade på balkongen i nästan fyra timmar. skönt! Jag planterade lavendel, omskolade tomater och sådde majrova samt morot i hink (”ingenting har hänt med dem än” hade jag skrivit i utkastet till detta inlägg men to be continued längst ner!).


Den 23:e hade sticklingarna vuxit sig såhär stora!


Medan moderplantorna fyrdubblat sin höjd på en månad prick. 2-3 blad upp kan ni se var jag kapade dem förra gången.


Nu fick jag klippa av dem igen. ”Du får satsa på en buskig sort nästa år!” sa Vifslan.


Jag provade att dela toppen i flera sticklingar den här gången för att se om de orkar både skjuta rötter och ny topp!


I februari nån gång hade min Dr. Westerlund fått spatt och dragit iväg med en massa långa, klena skott som jag klippte av och satte i vatten. Skämmigt sent kom de nu äntligen i jord och började genast att veckla ut nya blad.


Avokadon som jag satte den första mars och som ännu inte hade visat sig när månaden var slut har under april både tittat fram och skjutit iväg i en rasande fart.


Och mina chiliplantor plus paprikaplantor blommar igen! Förra gången nöp jag av knopparna men den här gången lät jag dem slå ut, och så handpollinerade jag med en pensel.


Och kolla vad som är på väg! Paprika!


Och chili! Mitt livs första! Så uppstudsigt växtsätt sen!


Jag har även sått zinna, som jag fick på Nordiska Trädgårdar, men bara tre av 16 frön har grott och ett skott har därefter dött. Vet ej varför. Jag ger dem lite mer tid och sen petar jag ner nya tror jag.

begonia änglavinge prickbegonia
På krukväxtfronten måste jag bara visa min fina änglavinge som jag fick som stickling i november och som växer och växer.

begonia änglavinge prickbegonia
Den har nu börjat förgrena sig alldeles av sig själv och jag är så exalterad över hur den ska se ut till slut! Jag siktar på såhär!


Medan min maranta/Moses stentavlor, som sedan den kom liksom fällt ihop bladen och surat i sitt norrfönstret, fick flytta till ett hörn bredvid ett söderfönster och därigenom blev extremt lycklig, började veva med bladen igen och skjuter blomsterställningar som långa tentakler!


OCH VET NI VAD! I förrgår slängde jag ett uttråkat öga ner i hinkarna på balkongen för att bekräfta att där fortfarande inte fanns något tecken till liv, men då hade majrovorna börjat komma upp! Take that, skitvår!

Sen har jag varit på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö och röjt på balkongen, men det tittar vi på en annan gång!

Hur går det för era grönsaker?

Mer läsning:
odlingsrapport januari: frösådd i potatisgratängsformen
odlingsrapport februari: symbolisk tomatsådd och en nattlig räddningsaktion
odlingsrapport mars: chiliblom och kapade tomater

Tags:
6 Comments
  • Wilda

    29 april, 2017 at 11:47 Svara

    Åh så härligt inlägg! Och hjälp vad det har växt! Jag är mycket tacksam för att jag inte har växtlampa hemma just nu, haha. Vet inte vart jag ska ta vägen med alla mina plantor men det löser sig nog. Några har flyttat redan så det känns skönt. Hur pollinerade du med pensel? Änglavingen och Mose stentavlor är så vackra! Vill ha!

    • Alicia Sivert

      3 maj, 2017 at 17:43 Svara

      Haha men ja!! Nästa år ska jag försöka att inte så redan i januari, detta är ju helt crazy! Men jag bjuder också bort plantor överallt – bra lösning och fin gåbortpresent :)

      Jag bara vispar runt lite försiktigt i blomman med en pensel, och sen i nästa. Vet inte om sorterna är självpollinerande eller behöver han- och honblomma så jag tar det säkra före det osäkra och kör i alla jag ser. Frukt blir det ju i alla fall :) Nästa gång du kommer hit får du en stickling av marantan!

  • Linnéa Elisabeth

    28 april, 2017 at 16:43 Svara

    Kul att se, mer odlingsinlägg åt folket! Själv har jag satt två olika tomatsorter, som växer och frodas (dock är det hög tid för omskolning, men det har såklart inte blivit av) och morötter i regnbågens färger i pallkragarna tillsammans med lite sockerärtor. Vi får se hur de tar sig i ruskvädret.. Tänkte även så lite brytbönor!
    Förresten så hade jag också en Moses stentavla som jag tog död på, men så såg jag att vissa blad fortfarande mådde helt okej, klippte av dem och satte de i vatten och helt plötsligt kom det rötter! En olycklig historia med ett lyckligt slut alltså!! (ledsen för romanen, haha)

    • Alicia Sivert

      3 maj, 2017 at 17:40 Svara

      Vad roligt att du tycker det! Är orolig att jag tråkar ihjäl folk med dessa utläggningar ibland… 0:)

      Men guuud så fantastiskt! Nu blev jag inspirerad, hoppas mina morötter får lite fart snart!

      TACK för romanen! Har också funtat på att ta sticklingar på min maranta men vågar inte klippa i den nu när den är så fin. Men så som den skjuter nya blad måste jag snart ansa den lite :)

  • Mikaela

    28 april, 2017 at 12:25 Svara

    Allt det jag sått själv går det väldigt långsamt för, men de två tomatplantorna jag fick på Botaniska trädgårdens tomatomskolningsdag har tredubblat sin höjd och behöver snart omskolning nr 2! Men nästa vecka bor jag i söderläge då tänker jag att allting kommer att skjuta iväg som tokar! Hoppas!

    • Alicia Sivert

      3 maj, 2017 at 17:39 Svara

      Åh, men det måste ju vara hyfsat bra att tomaterna är långsamma! Mina verkar inte ha fattat att de har extrabelysning utan kör på som om de stod i en mörk och varm gammal källare! Knasisar. Men hoppas mitt toppningssystem funkar någorlunda.

      Och HURRA för flytt!!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.