odlingsrapport augusti: taktoppstomater och humlornas glädje

Nu mognar grönsakerna medan sommarblommorna vissnar. Krassen går i frö och tomaten börjar få gula blad. Augusti är förbi och min lilla balkong som återhämtat sig fint från semestertorkan gör sig redo för finalen.


Redan i början av månaden gav jag upp om majrovorna, drog upp de vissnande pinnarna och tömde hinken på jord. Det hade inte blivit en enda liten rotknöl. Heter det majrova för att det blir resultat först maj året efter att en sått, eller?


Krassen har varit så full av bladlöss att den till sist också fick fara till himmelen – men först skördade jag fröna.


Några som däremot verkligen gjort revansch i augusti är samma kompisar som tog mest stryk när vi var på semester i juli. Avokadon fällde alla blad och jag klippte ner toppen så den stod som en ledsen pinne. Men det dröjde inte många dagar innan två nya toppar var på väg upp. Lite ironiskt med tanke på att jag aldrig lyckats få mina tidigare avokadoplantor att förgrena sig.

Fikonträdet som jag passat åt några vänner tog sig också på nytt efter lite fällda löv och beskärning. Nu har det flyttat tillbaka till sina ägare men jag sparade en topp som stickling. Den har slagit rot och börjat leverera egna blad. Ganska söt i miniatyr ändå!


En dag när jag gick ut för att vattna gav jag ifrån mig ett litet förtjust pip: Dr Westerlund blommade för första gången! Den är tagen som stickling för kanske 1,5 år sen när jag jobbade i butik och har sen dess blivit far till hundra nya sticklingar. Otroligt lätt växt att föröka, ett blad i vatten blir snabbt en ny planta.


Såhär ser östsidan ut nu inför september, lite bränd i kanten men full av liv.


Chiliplantorna är i sitt esse och på den här galningen kunde jag räkna till hela 13 frukter! Vad jag ska göra med så mycket chili vet jag inte. Har ni några bra recept?


Tomaterna har nog tyckt det varit lite väl kallt i sommar, och många blommor hinner nog aldrig bli frukt.


Fast de skänker ju glädje åt andra.


Och jag får nog så jag klarar mig ändå! Dessa små delikatesser alltså. Sorten heter Sweetbaby och det tycker jag är passande.


Taktoppstomater.


I en sophög utanför den lokala blomsteraffären räddade jag två slitna plantor med massor av orangea och rosa blommor, varav hälften vissnat. Efter lite frisering såg de inte alls så tokiga ut och flera nya knoppar sökte sig ut ur bladverket.


Nu stundar balkongodlingens sista månad innan jag klipper ner växterna för hösten. Det känns fint.

Hur ser skörden ut hos dig?

Mer läsning:
+ odlingsrapport januari: frösådd i potatisgratängsformen
+ odlingsrapport februari: symbolisk tomatsådd och en nattlig räddningsaktion
+ odlingsrapport mars: chiliblom och kapade tomater
+ odlingsrapport april: fyrdubblade tomatplantor och mitt livs första chilifrukt
+ balkongen (före röjning) + drömmar, planer och mål för sommaren 2017
+ balkongen i maj, och en vädjan till våren
+ odlingsrapport maj: välkommen till vardagsrumsdjungeln
+ odlingsrapport juni: odlingsrapport juni: pelargonpassion och vildvuxen lavendel
+ odlingsrapport juli: en klase av tomatknoppar och min första morotsskörd

Tags:
6 Comments
 • Wilda

  2 september, 2017 at 08:32 Svara

  Så himla fint att se! Ser ut ungefär som hos mig. :D Wow på Dr Westerlund alltså <3 Så vacker blomma!

  • Alicia Sivert

   5 september, 2017 at 08:55 Svara

   Visst ären söööt? Hade ingen aning om hur de såg ut! Pep som ett litet litet exalterat marsvin när jag såg den!

 • Iréne JB

  31 augusti, 2017 at 15:10 Svara

  Fick mycket chili förra året och även årets skörd ser ut att bli riklig. Jag gjorde chilisalt. Köp kvarnsalt och häll i en burk. Hacka chilisar och blanda med saltet och låt stå så att chilin torkar. Sedan är det bara att fylla en saltkvarn med blandningen.

  • Alicia Sivert

   5 september, 2017 at 08:54 Svara

   Åh vilken fin idé! Lär även räcka till julklapp åt hela släkten ;)

 • Julia

  31 augusti, 2017 at 10:39 Svara

  Åh! Gör chutney eller sylta dina omogna tomater (där kan du ju använda chilin också!) Så himla gott!

  • Alicia Sivert

   5 september, 2017 at 08:54 Svara

   Åh det lät ju fantastiskt gott! Men jag har hört att det är dåligt att äta omogna tomater, att det är särskilda sorter som äts gröna?

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.