odlingsrapport februari: symbolisk tomatsådd och en nattlig räddningsaktion

Nu när februari är förbi känns det verkligen som vi passerat en vändpunkt. Den här månaden har det blivit tydligt vilka växter som är kvar i gamet och vilka som vandrat vidare till de evigt gröna vidderna. Min fina myrsine och den dumpstrade kalamondinen var gråa och torra inpå bara stammen och åkte till soprummet i varsin säck, medan andra tveksamma individer repat sig under månaden och gett ifrån sig små små tecken på liv.


En som var på vippen att stryka med men som ångrade sig i sista minuten var den lilla Ficus Moclame jag förökade med stickling förra sommaren och som under januari släppt alla blad och uppvisat allmänt dålig attityd. Men i februari har den faktiskt överraskat med nya bladknoppar!


Jag har vattnat alla mina krukor med nematoder mot sorgmygg, men kan efter drygt två veckor tyvärr inte påstå att problemet är helt avhjälpt, så kanske var det fel årstid att beställa dem.


De mest utsatta plantorna (mina ståtliga citroner – titta på dem, där är några som inte tagit stryk av vintern) fick sig en omplantering med noggrann rotskrubb. Nu hoppas jag det fungerar.


Den 10:e februari sådde jag tomater. Den 10:e februari är ett symboliskt viktigt datum för mig, då förlorade jag en vän för sex år sen och sen dess är det en väldigt konstig dag. Det kändes mindre konstigt och mer bra när jag fick så tomater – något som kan växa och kontrastera mot allt som är mörkt i februari, och i synnerhet den 10:e.


Tre frön grodde och har precis börjat utveckla sina första karaktärsblad! Så himla gulligt! Det blev Sweetbaby igen eftersom den var så lyckad förra året.


Bortsett från en incident då Vifslan spelade in en boll i paprika/chili-odlingen och vände upp och ner på ett par krukor har familjen i ugnsformen stått sig bra och tjockat på sig. Växtlampa är uppenbarligen årets investering och det känns så lyxigt att få njuta dessa småttingars sällskap såhär tidigt på säsongen.


Det knasigaste som hänt i växtväg denna februari var när Andreas härom natten kom hem från en kväll på stan och efter ett väldigt stånkande och slamrande i hallen kom in i sovrummet för att exalterat proklamera att ”JAG HAR RÄDDAT ETT TRÄD ÅT DIG!”.

Det var en torr och ledsen oliv som dumpats bredvid återvinningsstationen. De få blad som satt kvar var köldskadade och många kvistar torra som fnöske, men längst in i kronan är grenarna ännu sega och fulla med grön sav. Vi får se om den kan återhämta sig! Helst vill jag det för Andreas skull, denna växtskeptiker som med stor tveksamhet sett vårt gemensamma hem fyllas av grönska men som efter förra sommaren sa att ”nästa år ska jag hjälpa till med tomaterna, det var ganska fint ändå” och som nu alltså genomfört sin första växträddning. Ett par månader till så är han fullfjädrar växtdudi (maskulin form av växtgäri?)!


Hur går det för era grönsaksland, balkongplaner och fönsterbrädor?

Tidigare inlägg:
Odlingsrapport januari.

Tags:
24 Comments
 • Wilda

  3 mars, 2017 at 11:57 Svara

  Jag älskar ditt sätt att berätta <3 Så medryckande och levande! Och åh mina citronträd är såna stjärnor också! Underbart! Chiliplantorna och tomaterna växer sig fint och ska omplaceras till större växtyta i nästa vecka tänkte jag :)

  • Alicia Sivert

   7 mars, 2017 at 10:10 Svara

   IIIIIH!!!! Blir helt sprallig av att höra det!!

 • Mikaela

  1 mars, 2017 at 20:01 Svara

  Haha ååh hoppas verkligen på det räddade trädet, vad fint!!! Fint att få se odlingsrapporten, påminde mig om att jag borde skriva ett inlägg om mina egna plantbebisar!

  • Alicia Sivert

   3 mars, 2017 at 10:40 Svara

   JA! Och våga inte lämna ute några detaljer!!

 • Malin

  28 februari, 2017 at 21:12 Svara

  Så fint alltsammans! Hoppas ohyra ger sig av och olivträdet piggar på sig.
  I vårt fönster är jag så pepp av att tomaterna har grott och skickat upp sina hjärtblad, att avokadoplantan (1 år) växer så det knakar och att min lilla krukros som jag fick i examenspresent i januari mår toppen i sin nya kruka med gottejord runt fötterna 😊

  • Alicia Sivert

   1 mars, 2017 at 12:06 Svara

   Åh, det är ingen ohyra på! Det har bara övervintrat för mörkt och varmt och därför torkat, och sen fått en chock när det dumpades utomhus i februari. Så kan det återhämta sig från den omställningen är det ingen fara :)
   Ojjj vad fint! Jag ska också sätta en ny avokadokärna snart, längtar! :)

 • Lindah

  28 februari, 2017 at 21:06 Svara

  Jag hade ju planer på att ha balkongodling där jag skulle testa att odla potatis, och jag köpte för några veckor sedan frön till två olika sallader, och tänkte också ta frön från tomater. Men nu blir det inget med det! Kanske kan odla någon tomatplanta ändå, men någon balkongodling blir det inte för mig. För jag ska flytta! Och den nya lägenheten har ingen balkong… :( Känns hemskt tråkigt när jag sett fram emot att få odla på balkongen. Men frågan är om jag hade orkat med det egentligen. :P

  • Alicia Sivert

   1 mars, 2017 at 12:05 Svara

   Oj nej vilket öde! Men kul med flytt? Eller är den påtvingad? Och sallad borde väl gå att så på fönsterbrädan? :)

  • Lindah

   2 mars, 2017 at 16:57 Svara

   Jag tänkte faktiskt testa att odla sallad på fönsterkarmen, och nu när du säger att det nog borde gå så känner jag mer hopp för att det kanske kan fungera ändå! :)
   Nä, flytten är inte påtvingad, det är jag och min pojkvän som ÄNTLIGEN ska få flytta ihop med varandra! Det kom lite fortare än vad jag var inställd på bara. :P Och så många planer som får tänkas om eller stoppas i bakfickan, pga det.

  • Alicia Sivert

   3 mars, 2017 at 10:42 Svara

   Jaa för jag tänker att sallad väl inte behöver pollineras eller så, och då borde det inte vara några problem :) Men jag har aldrig testat så ta allt jag säger som killgissningar!

   Haha åh, det gör det visst alltid! Samma för oss när vi fick möjligheten – på två veckor hade vi packat ihop våra respektive saker OCH tömt lägenheten vi skulle flytta in i på alla ägarens tillhörigheter och så gick lasset till helgen. Otroligt intensivt men så härligt att bli sambos! Lycka till <3

  • Lindah

   3 mars, 2017 at 11:29 Svara

   Vi har ju varit ihop i sex år snart! Så det är väl egentligen inte att det kom fortare, på ett sätt, haha, det har ju dröjt en del pga att livet inte riktigt tillåtit. Men jag trodde det skulle ta tid, nu när vi väl bestämt att nu ska vi aktivt leta, att hitta en lägenhet som vi skulle gilla, i en relativt bra stad. Och det har ju inte regnat lägenhetsvisningar precis. Så jag hade ju en del grejer jag ville göra här i Malmö, känna mig klar med att ha varit Malmöbo liksom, innan jag skulle flytta här ifrån igen. Så nu försöker jag pressa in så mycket jag kan tills mitt flyttlass går i maj, haha. Inte det lättaste när en nästan studerar på 200% i nuläget!

   Men två veckor alltså, det var snabba ryck! Min pojkvän ska slänga ihop allt sitt på en månad och flytta in i lägenheten redan i april.

  • Lindah

   3 mars, 2017 at 11:30 Svara

   Tack förresten! :)

 • Jenny

  28 februari, 2017 at 19:49 Svara

  Är SÅ himla avis på dina chiliplantor som hunnit bli så stora!!! Själv är jag grymt taggad på att äntligen kunna börja peta ner fröer, ville ju inte starta något sådant innan flytten. Till helgen blir det jordinköp och nästa vecka smäller det :D

  • Alicia Sivert

   1 mars, 2017 at 11:27 Svara

   Jaaa, det har gått SÅ fort! :o Så nästa år när du inte flyttar mitt i alltihop kan jag tipsa om att tjuvstarta med växtlampa ;) Får se bara så de inte utvecklas FÖR snabbt, men jag återkommer med en utvärdering!
   Såååå mysigt!! Plz blogga om 'et!

 • Linnéa Elisabeth

  28 februari, 2017 at 14:48 Svara

  Så fint! Andreas räddningsaktion var ju toppen, ett olivträd liksom, vad mer kan man önska sig?! Håller tummarna för att det överlever! För min del så blir det nog inte vidare mycket odling, jag och sambon letar nämligen lägenhet och det är ju tveksamt om vi får lika mycket odlingsutrymme i nästa, men en liten tomatplanta blir det nog iallafall! Kan ju ge den till mamma sen i värsta fall ;)

  • Alicia Sivert

   1 mars, 2017 at 11:22 Svara

   Men eller hur! Det är en av få växter han uttryckligen sagt att han vill ha dessutom, så jag hoppas verkligen det tar sig <3
   Men ojj så spännande! Då kommer ni ju ha en massa annat spännande att rådda med :) Och fönsterbrädor finns det ju alltid ;)

 • Nyster

  28 februari, 2017 at 12:47 Svara

  Härliga bilder på allt som spirar! Växtlampa alltså, vilken grej! Jag har inte börjat med frösådden än, men pysslar med de krukväxter jag har. Så kul att se nya blad som kommer nu när det är ljusare <3

  • Alicia Sivert

   1 mars, 2017 at 10:58 Svara

   Ja, det var en bra investering! :D
   Nejmen februari är ju perfekt till just det – rehab av allt som klarat vintern :) Heja!

 • lopplisa

  28 februari, 2017 at 11:46 Svara

  Oliven ser ju ut att verkligen ut att ha klarat sig och jag beundrar din flit när det gäller grönska!! Förmodar att gröna fingrar och tålamod hänger samman. Själv har jag bara sått några Corbacifrön (en chililiknande söt paprika?? Vet inte riktigt). Återstår att se om de behagar lämna underjorden. Diggar din citronplantage!! :) Wow!

  • Alicia Sivert

   1 mars, 2017 at 10:57 Svara

   Jaa, vi får se! De vill ju övervintra runt 0-gradit så den har nog stått för varmt och torrt hela vintern. Men att den är grön inne i kvistarna bådar ju gott :)
   Åh spännande! Dem vill jag gärna följa! ;)

 • Beatrice

  28 februari, 2017 at 09:57 Svara

  Så himla många fina!! Själv har jag ju ingen plats utomhus för det jag skulle så, så jag har mest bara petat ner några citronkärnor i andra krukor och torkar en avokadokärna as we speak. Det får duga, tänker jag! Gulligt också med Andreas! Kanske ska han gå med i Växtshunos? Tror det är det de kallar sig som är anhöriga snubbar som blivit avis på Växtgäris.

  • Alicia Sivert

   1 mars, 2017 at 10:55 Svara

   Åh det finns alltså? Hahahaha! Jag tror inte han är där än, men efter sommaren kanske ;)
   Vad spännande med citronerna!

 • Ethel

  28 februari, 2017 at 07:46 Svara

  Haha så himla gulligt av Andreas!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.