odlingsrapport januari: frösådd i potatisgratängsformen


Den andra veckan i januari kunde jag helt enkelt inte hålla mig längre, utan åkte och köpte en växtlampa. Det blev modellen Root!t från Willab Garden som var på kampanjpris och såg trevlig ut.

Så petade jag ner sex små frön från en paprika (ekologisk spetspaprika från Ica den här gången) tre chili Impala från Impecta förhandel och tre chili Aji blanco cristal från Runåbergs fröer i varsin kruka och satte dem att gro ovanpå elementet.


Ca tio dagar senare visade sig den första krumma paprikaryggen! Hejhej!


Och en efter en reste skotten sina späda bladnypor mot solen. Allt grodde utom en paprika, vilket jag tycker är bra utdelning! Nu fick hela familjen flytta in under växtlampan.


Den var ungefär hundra gånger större än jag beräknat och fick inte rum i fönstret där jag tänkt ha den, så istället odlar jag under pianot.


Några krukväxter har fått komma dit på solsemester, kolla till exempel mina fina citronplantor två bilder upp! Jag satte dem i mars förra året och de har blivit så stiliga och jag är så stolt!


Chilin och paprikan har sträckt på sig och sträckt på sig och varje dag kryper jag in under pianot för att se hur där ser ut. Nu är andra bladparet på väg!


De står himla lyxigt i en ugnsform ur serien Kosmos av Berit Ternell för Uppsala Ekeby. Formen är perfekt för 12 småkrukor fast Andreas gnäller om att han behöver den till potatisgratängen, så om ni hittar en på loppis får ni hojta!


En annan som trivs under växtlampan är katten Tofslan som skyfflar undan plantorna för att få plats att lägga sig på rygg och sola. Vifslan tror nog det är d-vitamin i paprika för hon har i vanlig ordning tuggat lite här och lite där på skotten.

Är det någon annan som smygstartat med odlingssäsongen? Jag är så spänd på att se vilken skillnad det blir med växtlampa. I år sådde jag paprikan två månader tidigare än förra året (då jag inte hade någon extrabelysning) och chili är jag helt ny på. Kan jag få stämma upp i ett förväntansfullt iiih!?

Tags:
12 Comments
 • lopplisa

  3 februari, 2017 at 10:50 Svara

  Kanske val av växtplats ger extra klang åt odlingen? :) Tips till tomatodlare förresten:

  http://hemmahospysseltanten.blogspot.se/2015/02/grekisk-sallad-i-sommar.html

  • Alicia Sivert

   4 februari, 2017 at 16:05 Svara

   Säkerligen!
   Haha åh, vilket roligt sätt att odla på! Väldigt pedagogiskt och kul projekt att göra med barn tänker jag :) Fast gror en tiondel av fröna så lär det bli ruggigt trångt i krukan!

 • Jess

  2 februari, 2017 at 19:46 Svara

  Instämmer i ditt förväntansfulla iiihhh! Det riktigt kliar i fingrarna efter att så stoppa ner små frön i jord och se hur de sakta växer upp. Får nog börja skriva en lista över vad jag vill odla i år :)

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2017 at 10:34 Svara

   Haha ja, det är svårt med begränsningarna! Jag hade tänkt köra mycket av få sorter i år men det verkar bli precis tvärt om :P

 • Wilda

  2 februari, 2017 at 13:28 Svara

  Åh så himla mycket fint! Jag satte några av de frön jag fick av dig i jorden i helgen! Så fint ju! Och ska snart sätta tomaterna :D Tänkte skriva mer om det imorgon :)

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2017 at 10:33 Svara

   Hurra vad kul! Känns som att jag är moster åt dina plantor nu!

 • Fredrikapåvinden

  31 januari, 2017 at 16:06 Svara

  Åh alltså i år i vill jag verkligen försöka mig på det här med lite odling. Men det känns lite svårt eftersom jag är borta stora delar av sommaren… Men jag kanske kan få hjälp av grannar medan jag är borta. Skulle verkligen vara roligt att försöka sig på nått litet!

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2017 at 10:33 Svara

   Ååh vad kul! Men prova typ potatis och sånt som inte behöver så mycket vatten? Chili, paprika och tomat vill ju bli ompysslade varje dag men potatisen verkar må bäst om en glömmer bort den lite!

 • Sofia Brolin // Hildas.se

  31 januari, 2017 at 15:11 Svara

  Oh, vad härligt! Jag satte mina chilifrön i lördags och får vänta lite till, men jag sprejar vatten och tittar till dem varje dag. Växtlampa hade ju varit himlans bra alltså, det har jag aldrig testat.

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2017 at 10:32 Svara

   Åååh, den känslan!! Och känslan när de plötsligt tittar upp – jag skrek rätt ut!
   Jag ska utvärdera hur det går, om det blir starkare plantor eller tidigare skörd eller så. Hade hösten kommit lite tidigare förra sommaren tror jag mina paprikor blivit geggamoja nämligen, så det vore ju bra om en kunde lura dem att börja utveckla frukt liiite tidigare :)

 • Mikaela

  31 januari, 2017 at 08:28 Svara

  Iiiih är helt berättigat! Jag har också satt chili som kommit upp! Och snart är det dags för tomaterna!

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2017 at 10:31 Svara

   JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!! :D:D:D:D:

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.