odlingsrapport juli: en klase av tomatknoppar och min första morotsskörd

Juli är förbi och vi står mitt i den allra varmaste, mest grönskande sommartiden. Lite vemodigt känns det för mig som aldrig riktigt njuter av nuet, men jag lovar att verkligen försöka. Såhär på månadens sista dag ska vi sammanfatta hur det gått för min lilla balkongodling!


När vi var på Gotland beslöt vi på resande fot att utöka vistelsen med ytterligare några dagar. Jag gjorde det med vetskap om att det kunde bli på bekostnad av balkongen där hemma, för jag hade inte ordnat någon växtvakt utöver några uppochnervända petflaskor i varje kruka. Men med mitt mål för säsongen att bara känna 100% lust och 0% krav inför odlingen var det ändå rätt beslut att fatta. Jag behövde de extra Gotlandsdagarna. Fast jag grämde mig en del när jag kom hem till denna syn och for runt som en ojande filifjonka med vattenkannan innan jag så mycket som hängt av mig jackan.


Efter intensiv första hjälpen-vattning och några dagars avvaktande för att se vad som skulle hämta sig och inte var det dags att rensa bort det som torkat bortom räddning. Det mesta repade sig faktiskt efter att ha fått släcka törsten och några stackare fick klippas ner lite men fikonträdet, avokadon, lavendeln och boronian är för ledsamma för att jag ska kunna visa upp dem.

odla odling balkongodling på balkong balkongen i hink kruka krasse blomma blomning
Krassen hade blommat medan vi var borta och nästan alla blad fick klippas bort, men på den dryga vecka som gått sen vi kom hem har den skjutit ny frisyr och slagit ut i blom igen. När fröställningarna lossnar ska jag spara dem till nästa åt – jag tror jag ska fylla en balkonglåda med krasse då.

odla odling balkongodling på balkong balkongen i hink kruka paprika spetspaprika

odla odling balkongodling på balkong balkongen i hink kruka paprika chili morot majrova
Lite blekt och lite svedd, men snabb att återhämta sig på det stora hela.

odla odling balkongodling på balkong balkongen i hink kruka tomat tomater spaljé armeringsnät armeringsjärn
Och tomaterna som fordrar så mycket vatten verkar liksom må bättre än någonsin när jag glömmer bort dem ett par veckor, det är nästan oförskämt. Kolla på blomsterruskan i toppen uppe till höger! Vad händer liksom?

odla odling balkongodling på balkong balkongen i hink kruka tomat tomater blomma blomning
Vad tror ni som är lite mer bevandrade inom odling – borde jag kanske klippa bort några procent ur den här monsterklasen, eller ska jag låta den hållas och hoppas på det bästa?

odla odling balkongodling på balkong balkongen i hink kruka tomat tomater blomma blomning
De första tre tomaterna har vi redan fått smaka, och sötare finns inte. Just nu är varje mogen frukt ett stort hallå, tänk att det snart kommer gå att äta sig ganska mätt här ute.

odla odling balkongodling på balkong balkongen i hink kruka chili
Nio chilifrukter har jag skördat i sommar och plantorna bara sprutar ur sig nya knoppar. Där gav växtlampan verkligen utdelning!

odla odling balkongodling på balkong balkongen i hink kruka märgärt ärt ärtor ärtskidor karina
Märgärten har fått sina första skidor men precis som förra året verkar den ha stannat i växten efter bara några decimeter.

odla odling balkongodling på balkong balkongen i hink kruka morot morötter
Jag har fått skörda mina första morötter någonsin! De är inte långa och de är inte många, men sällan har väl någon skådat något så rart.

odla odling balkongodling på balkong balkongen i hink kruka tomat tomater blomma blomning

odla odling balkongodling på balkong balkongen
Sånhär är utsikten från vardagsrummet just nu. Jag tror vi får köra en separat krukväxtrapport nån gång men innan vi avslutar måste jag faktiskt visa er palettbladsgalningen till vänster…

palettblad china rose krukväxt växt mässingskruka kruka mässing röd lila rosa
… som en konstinstallation i sig själv, inte sant? Ja, jag säger då det! Minns ni när jag fick den av Mikaela som stickling i höstas?

Hur står sig era odlingar såhär i semestertid? Brassar de på som bara den eller slokar och surar de?

Mer läsning:
+ odlingsrapport januari: frösådd i potatisgratängsformen
+ odlingsrapport februari: symbolisk tomatsådd och en nattlig räddningsaktion
+ odlingsrapport mars: chiliblom och kapade tomater
+ odlingsrapport april: fyrdubblade tomatplantor och mitt livs första chilifrukt
+ balkongen (före röjning) + drömmar, planer och mål för sommaren 2017
+ balkongen i maj, och en vädjan till våren
+ odlingsrapport maj: välkommen till vardagsrumsdjungeln
+ odlingsrapport juni: odlingsrapport juni: pelargonpassion och vildvuxen lavendel

Tags:
8 Comments
 • Mikaela

  7 augusti, 2017 at 21:11 Svara

  Åh morötterna! Det är jag lite sugen på att testa! Ang tomaterna, klipp om du vill påskynda att resten mognar tänker jag, men tror nog du kan hinna få frukt på alla om det blir lika fin höst som förra året :) Och palettbladet alltså, de är verkligen monster! Min moderplanta är helt sjukt stor också!

  • Alicia Sivert

   9 augusti, 2017 at 08:32 Svara

   Haha ja, det är en ljuvlig känsla, men inte supersmidigt att odla saker under jord på en balkong har jag insett. Det blir ju liksom bara en fem-sex morötter av hinken, medan en tomatplanta i samma kvantitet jord kan leverera hur mycket frukt som helst :P
   Åh vad kul! Jag håller tummarna och försöker vara tålmodig :) Och jaaa, så glad för paletten! Tack igen :D

 • Wilda

  6 augusti, 2017 at 07:00 Svara

  Åh så vackert! Spännande att tomaterna mår så bra efter den vattenbristen. Så förvånande! Mina odlingar har helt tagit över, jag har fått gallra lite och välja vilka plantor jag tror på så de inte konkurrerar ut varandra ;) Snart kan jag skörda tomater och jag har nog aldrig längtat så mycket efter det!

  • Alicia Sivert

   9 augusti, 2017 at 08:30 Svara

   JA! Det var samma sak förra året? Riktigt konstiga plantor alltså. Åh så spännande, hoppas på en ny rapport från dig snarast!

 • Borgmästaren

  1 augusti, 2017 at 14:11 Svara

  Våra morötter har nog ett tag till innan vi vågar skörda men har fått en gigantisk squash och några mindre på gång. Tyvärr är jag inte så förtjust i just squash. Squashplättar med vitlök är typ den enda jag tycker man kan ha den till. Jag tvingar mig till att uppbåda ett odlingsintresse eftersom min äldsta dotter tycker det är så roligt. Tomaterna verkar dock ha fossiliserats, gissar att det inte blir något alls i år. Det hände redan innan semestern. Får göra nytt försök nästa år.

  Vi satte plastinklädda bomullssnören mellan kruka och en balja vatten och det funkade toppen i tre veckor. Köpte dem på någon blomsterhandel för länge sedan.

  • Alicia Sivert

   2 augusti, 2017 at 10:09 Svara

   Jag kommer nog avvakta ett tag innan jag drar upp fler, jag också, men de heter sommarmorötter så liiite segt tycker jag det är..!

   Vad kul med stor squash men jag är lite av samma uppfattning som du – ganska tråkig gröda! Tycker dock den är bra men har fått som tips att steka upp den i tärningar med lök och kryddor och sen mixa ner för att ha som bas i grytor och soppor. Då får den vara med utan att vara huvudperson liksom :) Kul att dottern brinner för odling – måste vara ännu roligare att påta tillsammans!

   Jag har hört om den tekniken och ska definitivt titta upp det till nästa resa! Tack!

 • Annie Källén

  31 juli, 2017 at 21:34 Svara

  Fiint! Heja växterna! Morötterna är ju i perfekta snacks-storlekar

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.