odlingsrapport juni: pelargonpassion och vildvuxen lavendel
Sommarens fulla prakt slår mig alltid med viss häpnad. När jag ställde i ordning på balkongen i maj var det fortfarande för kallt att sitta ute. Ändå kändes det som att det mesta var klart, ”mycket grönare än såhär blir det väl inte, förutom att tomaterna ska flytta ut”, tänkte jag. Men det blev det. Idag är det nästan lite väl trångt och ont om svängrum för den som behöver sådant. Jag har som tur är inget emot att hoppa hage över krukor och spaljéer på väg fram till stolen, för att sen sitta hopklämd med benen i en märklig vinkel för att få plats bland alla hinkar och krukor. Denna min gröna innerstadsdjungel skänker mig så mycket glädje att allt bara måste rymmas.
Men vi får börja med att backa bandet lite…
I början av juni inledde jag Projekt Avhärdning och flyttade tomat-, paprika- och chiliplantorna in och ut, dag efter dag. Det var en konst att inte knäcka långskånkarna, kan jag säga, och min främsta lärdom från den här säsongen är att så tomaterna senare och satsa på en buskig sort.
Inne i Svamphuset har det rört på sig. Det gav oss en stor skörd av ostronskivling, och så snart vi skurit bort svamparna vällde ett nytt gäng ut genom sidofönstret.
På bara några dagar hade de vuxit sig helt enorma och vi åt svamp resten av veckan. Efter det har vi försökt starta om odlingen enligt instruktionerna men ännu inte sett några tecken på nytt liv. Synd, men det var roligt så länge det varade!
Knappt två veckor in i månaden flyttade jag ut växterna för sista gången. Tomaterna planterades över i sina hinkar och även chilin, paprikan, zinnan och mammas krasse fick byta upp sig till större krukor. Jag vattnade igenom allt ordentligt och gick och la mig. Sen kom det stora juniregnet och det vällde ner över min stackars balkong hela natten, och nästa dag, och nästa natt, och ännu en dag. Växterna simmade runt i krukorna, jag ställde dem av faten och flyttade ner dem på golvet i skydd från vinden. Ett tag såg det ut som att hela odlingen skulle flyta bort, men i slutändan var det faktiskt bara zinnan som var så dränkt att den inte överlevde.
Resten tog ny fart.
Och nu då? Nu ser balkongen ut såhär. Bilderna är purfärska från igår kväll, välkomna ut.
Några tomatklasar är på gång, men det har gått segt i år. Flera av plantorna har knubbiga, ihopkrullade blad och toppar (se bilden under) vilket tyder på övernäring och gör mig lite irriterad eftersom jag fått uppfattningen av att det är direkt omöjligt att övernära tomater. Nåja, vi får se hur det utvecklar sig. En planta bär frukt, en ser riktigt fin och knubbig ut med flera blomställningar och två är små förvridna monster.
Lavendeln jag köpte på Nordiska Trädgårdar har verkligen tagit sig och lever glada livet i kopparkrukorna. Snart går den i full blom och när den vissnar ska jag sy nya lavendelpåsar!
På andra sidan är det trångt och mysigt. Här växer på bänkarna från vänster till höger: hortensia, lavendel, paprika, Dr Westerlund, krasse, världens ledsnaste rosmarin, mer chili och ytterligare en hortensia. Och morötter, majrova, två olivträd samt märgärt på golvet.
Jag har skördat mina första chilifrukter! En Aji blanco cristal har vi öppnat och ätit upp. Den var lagom stark men smakade i ärlighetens namn inte så mycket. Det ska bli spännande att prova Impalan. Paprikan går långsamt mot rött vilket är en klar förbättring mot förra året, då den inte var ätbar förrän i september.
I hinkarna står majrovan i blom. Jag vet inte om det är bra eller ej och rötterna visar inte minsta tecken på att vilja bilda rovor, men men, bina har något att kalasa på i alla fall.
Morotsblasten har också tagit sig – hoppas det pågår något även under jord!
Och märgärten jobbar på.
Andreas sopstationsräddade olivträd är så himla lyckligt över att ha fått en ny chans och skjuter massor av små skott i sin glesa krona.
Petuniorna har tagit över blomlådan totalt!
På bordet tronar en så himla fin mårbackapelargon som blåser omkull tre gånger om dagen. Jag trodde aldrig jag skulle gilla pelargoner men just nu är de min största passion.
Och så har vi fått omhänderta ett helt fikonträd!
Och det var min fina lilla balkong det, som även är bokaktuell!
Precis lagom till månadsrapporten ramlade nämligen den här ner i brevlådan (eller i alla fall en avi från postombudet): Hage på balkongen av Tonje Waaktaar Gamst, Marianne Utengen och Jorunn Amdal för Det Norske Hageselskap, smockfull med inspirerande och hänförande bilder av vackra balkonger.
Och på sida 55 har ni min, fast i fjolårets juniskrud! Såhär står det i bildtexten:
”På byens tak har det meste fått plass. Grønnsaker og urter fått sin egen krok, det vokser sommerblomster i verandakassene og en liten sitteplass med passe store møbler lar deg nyte måltidene i balkonghagen.”
Sitteplasse på balkonghagen är mitt favoritställe på jorden, som ni förstår. Hur växer det hos er?
Mer läsning:
+ odlingsrapport januari: frösådd i potatisgratängsformen
+ odlingsrapport februari: symbolisk tomatsådd och en nattlig räddningsaktion
+ odlingsrapport mars: chiliblom och kapade tomater
+ odlingsrapport april: fyrdubblade tomatplantor och mitt livs första chilifrukt
+ balkongen (före röjning) + drömmar, planer och mål för sommaren 2017
+ balkongen i maj, och en vädjan till våren
+ odlingsrapport maj: välkommen till vardagsrumsdjungeln
Jessica Andersdotter
22 juli, 2017 at 12:27Åhhh vill så gärna ha hortensia men vågar ej pga ska vara giftiga för katter och Lumos tuggar fan på allt han ser (blev galen av några pilsticklingar mamma hade fram idag (Som hon bara har för att använda vattnet till andra sticklingar då det är bra tillväxthormon i det – så knäppt!))
Alicia Sivert
23 juli, 2017 at 17:00Aaah, vad tråkigt! T&V rör inte växterna, så himla skönt, men så står ju hortensian ute också. Hoppas ni kan hitta nån hemlig plats där den kunde få trona ifred! Och så häftigt med tillväxthormon i pilsticklingar, did not know!
Mikaela
10 juli, 2017 at 22:21Åh vad fint, vad glad jag blev av det här inlägget! Inte hunnit läsa bloggar på flera veckor så nu försöker jag ta ikapp lite i sänder! SÅ kul att balkongen är bokaktuell, vad häftigt! Och redan chiliskörd är ju fantastiskt!
Alicia Sivert
23 juli, 2017 at 16:59Amen sååå mysigt att få en hel drös kommentarer från dig nu ju, jag bara njuter av dina fina ord! Hoppas sommaren och jobbet är snällt mot dig och att du har roligt och hinner vila och sköta om odlingarna lite grann i alla fall! Jag har skördat 9 chilis och 3 paprikor nu – växtlampan är min nya bästis <3
Cecilia N
6 juli, 2017 at 20:18Min gräslök, lavendel och chokladmynta har äntligen fått ny jord i krukorna. Lavendeln är fortfarande bitter för att det inte hände redan för många år sen, men gräslöken kvittrar och är glad.
I kuvösen står det några amaryllisar och mår inte oävet, till skillnad från porslinsblommman och gummiplantan. Hur vi ska lösa blomftågan sen när vintern kommer får vi se då.
Vi har flyttat till ett hus med mycket färre fönster än det förra. Därav problemet.
I trädgården växer en massa andra växter än vi hade på förra stället. En jättefin vit ros t ex.
Alicia Sivert
7 juli, 2017 at 08:49Åh så fint att få ta del av! Jag gjorde också en del nödvändig omplantering igår, och citrusplantorna fick äntligen medelhavsjord efter ett drygt år i vanlig blomjord. Nu tar sig din lavendel säkert snart :) Är den övervintrad från tidigare år alltså?
Hoppas det löser sig med fönsterplaceringen! Med blombord, amplar och hyllor i fönsternischen ryms ju mer än en tror, men helst ska det väl komma in lite ljus också.
Ha en härlig, grönskande helg Cecilia!
Cecilia N
8 juli, 2017 at 09:39Ja lavendeln är "urgammal", i alla fall tio år eller nåt.
Jag anar att fönstret med den breda fönsterbrädan kommer att röjas och proppas full och så ser jag fram mot när vuxne sonen flyttar ut nån gång när han fått jobb. Då har jag någon meter där.
Alicia Sivert
8 juli, 2017 at 21:50Åh, vad häftigt! Jag ska försöka övervintra mina i balkonglådan, men utan större förväntningar. En av mina favoritblommor, lavendel :)
Håller tummarna för jobb, eget boende och frilagd fönsteryta!
Cecilia N
9 juli, 2017 at 06:03Men den har inte övervintrat ute utan jag har ställt in krukan på den ouppvärmda verandan (med spillvärme inifrån huset) eller när det riktigt tagit i och blivit minus även där: i ett ouppvärmt källarutrymme (förutom spillvärme då). Ingen vattning.
Alicia Sivert
23 juli, 2017 at 16:57Jag förstår! Är nog svårt på balkong, och efter semestern ser det ut som att solen kanske tagit kol på plantorna åt mig. Vi får se om de tar sig igen!
Wilda
1 juli, 2017 at 10:26helt underbart med växtinlägg! ser liknande ut på min balkong, men är lite avis på hortensia. så vackert <3
Alicia Sivert
7 juli, 2017 at 08:47Dem vann jag ihop med biljetterna till Trädgårdsmässan i mars :D Den ena har inte alls trivts, fått brända blad och inte gått upp i blom, så den har fått flytta hem till mamma nu, men den andra är en riktig queen alltså!
hanna, förbanna
30 juni, 2017 at 17:21så mycket fint! Vill bara ta en kopp kaffe med mig och sätta mig på er balkong (vilket IRL möjligen hade varit lite creepy gjort av mig)! Hos mig växer ingenting, utom en gammal jordgubbsampel vi satte i en odlingslåda för några år sedan, som trots att jag knappt gett den någon kärlek fortsätter ge oss några bär varje sommar ;)
Alicia Sivert
7 juli, 2017 at 08:45Inte alls creepy ju, är du i krokarna är du varmt välkommen :D
Haha men åh, ändå bra att det är ihärdiga jordgubbar – hade ju kunnat vara brysselkål liksom!