odlingsrapport maj: välkommen till vardagsrumsdjungeln

Det har blivit dags för den sista odlingsrapporten inomhus! Nästa gång hoppas jag verkligen att sommaren kommit för att stanna och att jag lyckats flytta ut alla mina gröna kompisar för nu är det duktigt trångt i vardagsrummet. Också mysigare än någonsin skulle jag säga, men nästan svårt att ta sig fram utan att åsamka skada på åtminstone tre plantor.

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt planta chili aji blanco cristal spetspaprika paprika impala
Chilisarna har tagit sig fint och diggade verkligen att sås tidigt under växtlampan. Från vänster till höger har vi: Impala, spetspaprika och Aji Blanco Cristal.

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt planta chili aji blanco cristal
Aji Blanco Cristal är nog den som ser minst aptitlig ut med sin blekgula färg, men än har vi inte smakat på någon frukt och jag är nyfiken!

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt planta chili aji blanco cristal

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt planta chili impala
Impala-chilin är lite snyggare. Hoppas det går kvickt för dem att mogna nu!

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt planta paprika chili spetspaprika
Spetspaprikan är så tung så hela plantan lutar. Den verkar bara utveckla en frukt i taget per planta och jag vet inte om det är typiskt för paprika eller om jag borde ha toppat den bara. Svårt att bli självförsörjande på dessa.

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt tomat tomatplanta stickling föröka med tomatstickling tjuv planta
Vad gäller tomaterna (längst bak) kan jag knappast påstå att växtlampan gjorde någon skillnad, de är taniga benrangel precis som förra året och nästa gång satsar jag på en buskig sort. De här kommer redan vara lika höga som spaljén när de äntligen får flytta ut och frågan är om jag kan lyckas plantera över dem i sina hinkar utan att de går av. Tur att jag har många back-up-sticklingar.

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt tomat tomatplanta stickling föröka med tomatstickling tjuv planta
Minns ni mitt experiment då jag i april provade att dela upp en tomatplanta i flera sticklingar för att se om den orkade utveckla både nya rötter och ny topp på samma gång? Det fungerade! Så levnadskraftiga små ena!

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt zinnia
I maj har jag även sått ny zinnia eftersom den första omgången frön inte tog sig och drivit upp tre märgärtsplantor samt förökat basilika med en stickling.

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt avokado avocado ur kärna avokadoträd avokadoplanta planta¨
Avokadoträdet (kärnan sattes i jord första april) såg ut såhär i början på maj.

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt avokado avocado ur kärna avokadoträd avokadoplanta planta
Sen dess har det gått undan! Det har fått flytta över till krukan jag ringlat.

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt avokado avocado ur kärna avokadoträd avokadoplanta planta

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt majrova morot morötter majrovor i hink
Ute på själva balkongen har morötterna äntligen visat tecken på liv och här ser ni första karaktärsbladen! Majrovorna pinnar på men jag har insett att det är lite dumt att försöka odla såna här saker i hink eftersom det egentligen bara får plats en tre-fyra stycken plantor i varje. Mycket bättre att satsa på sånt som växer ovan jord, när en inte har en åker. Aja, nu har jag provat det och hoppeligen blir det någon enstaka rotfrukt!

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt svamp svamphuset ostronskivling
I påskpresent fick Andreas ett Svamphus av mig och det har vi nu kickat igång. Bilden ovan och den nedan är det 16 timmar mellan.

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt svamp svamphuset ostronskivling
Ostronskivlingar!

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt svamp svamphuset ostronskivling
+ 25 timmar! De växer så det nästan är läbbigt.

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt paraplyaralia stickling sticklingar
I mars toppade jag min enorma paraplyaralia med viss oro för att ta död på hela växten och nog har det gått segt sen dess men en ny topp är på väg! Den avklippta delen har även fått rötter, så jag kapade plantan på lite fler ställen och har nu ett helt fång sticklingar i en vas.

aliciasivert alicia sivert sivertsson odla odling på balkong balkongodling innerstan stockholm ätbart i kruka krukväxt krukväxter växter växt paraplyaralia stickling sticklingar
Den verkar ha mått bra av det för den har även börjat förgrena sig längre ner. Mindre lär den inte precis bli!

Jag skulle kunna svamla vidare i evinnerligheter men jag tror vi bryter där för idag! Hur går det för era odlingar?

Mer läsning:
+ odlingsrapport januari: frösådd i potatisgratängsformen
+ odlingsrapport februari: symbolisk tomatsådd och en nattlig räddningsaktion
+ odlingsrapport mars: chiliblom och kapade tomater
+ odlingsrapport april: fyrdubblade tomatplantor och mitt livs första chilifrukt
+ balkongen (före röjning) + drömmar, planer och mål för sommaren 2017
+ balkongen i maj, och en vädjan till våren

Tags:
13 Comments
 • Alexandra

  6 juni, 2017 at 16:35 Svara

  Å va roligt att se dina växter, och puh jag trodde de var fel på våra chiliplantor för frukterna är så stora i jämförelse med plantan. Men de e proportionerliga med dina så nu känns det bättre :D Jag är så sjukt rädd för svamp, haha! Men så galet coolt att de växer så snabbt :)

 • Wilda

  4 juni, 2017 at 09:24 Svara

  Åh så fint! Jag tror att tomaterna saknar vind som gör att de blir stadigare ;) Men wow aralian blir jag ju helt salig av! Säg till om du vill bli av med en stickling. Jag kanske har något du vill ha som byte :)

 • Mikaela

  1 juni, 2017 at 14:01 Svara

  Så sjukt hur det växer hos dig!!! Wow! Jag har iofs försummat mina plantor rätt bra i år, men har ändå tomater på två stycken oc blommor på ett par till! Och en liten chili på världens minsta planta haha! De har jag inte ens brytt mig om att plantera om mer än en gång, ehhh. Kanske dags nu.. Måste bara skaffa mera jord!

  • Alicia Sivert

   2 juni, 2017 at 17:58 Svara

   I jämförelse med dina tomater ligger jag i alla fall i lä! Har bara nån enstaka knopp i toppen på mina och de är ju redan jämnlånga med mig så jag vet inte vilken jätte som ska lyckas plocka tomaterna sen..?
   Hoppas du får lite tid över till påtande snart! <3

 • Julia

  1 juni, 2017 at 09:40 Svara

  Alltså hur gröna fingrar kan man ha! <33 Det går inte alls bra för mej, jag prövade att odla basilika i år.. men de fösta plantorna som kom upp lever inte längre så nu har jag satt nya frön :D Jag blir hursomhelst inspirerad av alla fina växter du har och kan bara drömma att jag en vacker dag lyckas få upp någon lika stor och fin planta som du!

  • Alicia Sivert

   2 juni, 2017 at 17:57 Svara

   Ta stickling från en befintlig planta istället – blir fylligare och är enklare verkar det som! Plus att den gamla plantan förgrenar sig :)

 • Jess

  31 maj, 2017 at 20:21 Svara

  SÅ kul att se! Jag har tröttnat på att släpa in och ut på mina plantor så nu står både tomater och chili på balkongen. Kommer väl ångra det när det blir en sen skörd men såg till min stora förvåning att tre av fem tomatplantor redan börjat få små gröna tomater! Båda chiliplantorna blommar för fullt och två frukter har börjat ta sig på den ena. Annars har jag precis planterat om fyra myntaplantor jag köpt, två vanliga, en chokladmynta och en jordgubbsmynta. Så nyfiken på att göra en mojito med jordgubbsmyntan!

  • Alicia Sivert

   2 juni, 2017 at 17:55 Svara

   Det går nog bra så länge det inte blir kallt igen! :) Frågan är om jag ens kommer lyckas ta mina in och ut så stora som de är…
   Meeen vad härligt! Låter helt ljuvligt faktiskt och så spännande med jordgubbsmynta?

 • Anna Back

  31 maj, 2017 at 07:33 Svara

  Hej vad det växer hos dig. Mina tomatplantor har segat ihop så jag satte nya frön i förra veckan, men det lär ju inte hinna bli något ☹️ Chilin växer på men har inte alls kommit lika långt som din. Mina gurkplantor ser ut att må bra (än så länge..). Nu håller vi tummarna för värme och solsken ☀️

  • Alicia Sivert

   2 juni, 2017 at 17:53 Svara

   Åh vad tråkigt! Du kan inte få en stickling av nån då? Tycker det går lite snabbare än från frön! Åker du förbi St Eriksplan/Karlbergs station kan du få av mig – jag har flera rotade och klara som jag inte har plats för!

 • Therese

  31 maj, 2017 at 06:48 Svara

  Vilket superfint avokadoträd!

  • Alicia Sivert

   2 juni, 2017 at 17:52 Svara

   Eller hur! Vill typ inte att det ska växa mer för det är så perfekt just nu <3

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.