odlingsrapport mars: chiliblom och kapade tomater


Jag har knappt hunnit fatta att det är mars och imorgon är månaden redan över. Vårdagjämningen är passerad och efter den senaste veckan vågar jag nästan säga att nu är det vår! Jag har tömt och rensat på balkongen, planterat om och beskurit. Låt oss ta en titt!


Den första mars satte jag en avokadokärna i jord med en uppochnedvänd vas över, och bara ett par veckor senare hade kärnan spruckit! Det betyder att roten letat sig ner och att ett skott redan är på väg upp, men det går långsamt. Än har ingen knopp tittat upp.


Två veckor in i mars började mina chiliplantor att knoppa, och en hann till och med slå i blom! På inrådan av växtgurugärin Mikaela nöp jag av knopparna och kände mig som en riktig skurk. Men det var liksom inte riktigt dags än.


Förutom knoppar var det flera plantor som börjat utveckla luftrötter. I krukorna var det alldeles fullt och detta betydde omplantering!


I större krukor. Nu blev det trångt under lampan!


Fattar inte hur detta ska få plats inomhus i två månader till? Tur att det blir ljusare så att visa kan flytta till fönstret istället.


En vecka efter att jag planterat om chili- och paprikaplantorna hade tomaterna (som syns som små spiror bara, långt ner till höger i förra bilden) vuxit till sin dubbla höjd och topparna slog i armaturen. Herreguud, kände jag spontant. Tur att jag sedan förra året har erfarenhet av att föröka tomatplantor med stickling. Det gjorde att jag vågade kapa stackarna på mitten.


Och sätta topparna i vatten för rotbildning! Med lite tur får jag dubbelt så många plantor.


En annan gynnare som behövde kapas på mitten var min präktiga paraplyaralia. Den här växten är säkert tio år gammal och den äldsta i min ägo (jämför med denna bild från 2012 liksom!). I ”nya” lägenheten har den tredubblat sin storlek på bara två år, och när ena toppen nu var på väg att växa sig ur fönstret var det dags att klippa av den. Smärtsamt, men spännande.


Jag har hört att en kan föröka paraplyaralia med toppskott. Det får vi snart se! Vifslan håller utkik efter rötter.


Annars har jag gjort en ny räd mot sorgmyggorna, köpt en rosastrimmig Maranta för 49 kronor (syns på första bilden i inlägget) och njutit av allt som tagit fart och börjat växa på riktigt i marssolen. Jag har också vunnit biljetter till och varit på Stockholms Trädgårdsmässa i Kista där jag fyndade några växter från önskelistan, men det tittar vi på en annan gång!

Hur går det för era gröna små?

Mer läsning:
odlingsrapport januari: frösådd i potatisgratängsformen
odlingsrapport februari: symbolisk tomatsådd och en nattlig räddningsaktion

Tags:
10 Comments
 • Jess

  4 april, 2017 at 19:14 Svara

  Jisses vilka plantor du har redan, mina små stackare ligger verkligen i lä haha. De kämpar dock på och oavsett är det kul att se hur de växer och sträcker sig uppåt var dag :) Funderar på vad jag ska odla i mina vinlådor på balkongen i år, överväger att bara fylla dem med sommarblommor och få en liten miniäng därute. Men något ätbart är ju också trevligt, hmm.. :)

  • Alicia Sivert

   20 april, 2017 at 08:40 Svara

   Amen mina har vuxit lite VÄL snabbt tycker jag! Sår nog något senare nästa år :P Vad fint att odla i vinlådor, och miniäng låter LJUVLIGT! <3

 • Josefine

  2 april, 2017 at 14:09 Svara

  Jag blir så avundsjuk av det här! Jag odlade massor för nåt år sen, men nu bor jag i en belamrad andrahandslägenhet så jag får stå över i år. Ser ju ut som att dina plantor mår väldigt bra i alla fall! Roligt att följa med i utvecklingen :)

  • Alicia Sivert

   3 april, 2017 at 09:16 Svara

   Åh, vad tråkigt! Men det kan ju vara nog så härligt att greja med krukväxter och sticklingar också, hoppas du kan få liite växtterapi ändå fast situationen inte är ultimat!

 • Wilda

  2 april, 2017 at 11:07 Svara

  Åh hjälp vad fint! Och vilka underbara bilder <3 Alltså helt ofattbart att du har så stora plantor när mina ändå känns stora för mars/april-skiftet. Växtlampa alltså! Glad att jag inte har det just nu för jag vet inte ens vart jag ska ta vägen med mina plantor. :p

  • Alicia Sivert

   3 april, 2017 at 09:15 Svara

   Hahaha jag vet!! Just nu hinner jag inte heller med, massor som borde planteras om! Tur att jag är ledig nästa vecka. Vart allt ska få plats att stå är en annan femma!

 • Mikaela

  31 mars, 2017 at 21:28 Svara

  FATTAR inte hur dina kan vara så himla stora redan! Magiskt ljus? Jag har ju också en växtlampa haha, men mina har typ två-tre bladpar :) Men ok har inte haft tid och ork att sköta om dem så mycket, varit slö med omplantering och sånt. KUL med mässan, ser fram emot att läsa om det! Hoppas jag hinner gå på nordiska trädgårdar i alla fall :)

  • Alicia Sivert

   3 april, 2017 at 09:13 Svara

   Haha alltså ja, den har ju redan betalat sig! Måste så mycket senare nästa år :P
   JAA! Just det, vi hörs om det!!

 • Pernilla Einarsson

  31 mars, 2017 at 08:20 Svara

  Jag har varit lite sen med att förgrodda, men tanken är att jag ska försöka direktså i mitt växthus (om jag nu lyckas bli klart med det snart!. Har iallafall förgrott några tomatfrön som ska planteras om ny (: Men hoppas att jag lyckas få de andra fröna jag införskaffat att direktså bra sen! Annars blir det inte mycket egenodlat i år.

  • Alicia Sivert

   31 mars, 2017 at 09:24 Svara

   Åh, men vad spännande! Hoppas du hinner färdigt och kan få åtminstone några sorter :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.