petrificus totalus

Vi ska väl försöka få slut på den här Englandsresumén innan det är dags för nästa resa.

Ni minns spåkärringen Mother Shipton? Hon sägs vara född i en grotta i Knaresborough och den grottan besökte vi tisdagen den sjätte april. Och nu kommer vi till Färdens Stora Frågetecken, en företeelse jag själv bevittnat men inte riktigt tror på – lite som rymden och Gud och allt det där, fast något jag sett med mina egna ofelbara ögon.

Precis intill ihåligheten som sägs vara Mother Shiptons födelseplats ligger the Petrifying Well, ett mycket mystiskt fenomen. Det är ett litet droppande vattenfall av bäckar och det förvandlar saker till sten. Yeah, really.
Det är så mycket mineraler i vattnet att prylar som blir hängande i dess flöde sakta förstenas. Det lilla vattenfallet var fullt av nallebjörnar, tekannor, skor, handskar, ett par skridskor, en hatt och en hel hummer. I det intilliggande museet fanns Agatha Christies och John Waynes hattar, någons strumpa, en kunglighets promenadkäpp, modellflygplan, mjukdjur och allsköns krimskrams – alltihop förvandlat till porös sten efter att ha hängt under the Petrifying Well i månader eller år.

Efter att ha hört om Mother Shiptons förutsägelser och dömt ut dem som lurendrejeri ville jag och är fortfarande hugad att göra detsamma med the Petrifying Well. Problemet är att jag sett och rört de förstenade grunkorna, läst om alla berömdheter som nyttjat källan och ärligt talat känns det som ett väldigt långsökt practical joke att hitta på och genomföra under flera hundra år.
Jag kan inte påstå att mina kunskaper i geologi är tillräckliga för att var sig avfärda eller bekräfta möjligheten för mineralrikt vatten att förstena prylar – men det ser ut som att det är sant.
’Otroligt’ är det i vart fall, i ordets rätta bemärkelse.

rubrik ur HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER’S STONE av J.K. ROWLING
3 Comments
 • carolina

  25 maj, 2010 at 16:15 Svara

  hallåå .. vad är det här med kommentarer? kommer du radera min kommentar nu, bara för att den inte har med så mkt att göra? :'(
  var ska jag då svara på de kommentarer du ger mig liksom? faceook eller, känns ju efterblivet. den där regeln borde inte gälla mig. jag är alldeles för speciell. :D
  mennee .. gillaru inte min elefant eller. har gjort den typ helt själv. ehee..
  gillar texten längst ner (<3) dina sista ord. eller?
  jag tror att jag egentligen vill ringa dig egentligen, men ska typ gå nu .. så förlåt för den jobbiga kommentaren. du får radera om du vill, känner lite att jag spårade nånstans ..

 • Krumelurpillret

  25 maj, 2010 at 15:13 Svara

  Låter inte helt otroligt ändå, är det inte så stalaktiter skapas trotsallt? Fast det brukar ju dock bara hända i grottor och efter en herrans massa år…

 • carolina

  25 maj, 2010 at 14:37 Svara

  jag bara älskar att du liksom inte vill tro på det. det är så typiskt dig, haha <3

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.