så fick jag till sist mitt julträd

I flera år har jag sökt på loppis efter ett julträd och under hösten intensifierades jakten. Julträd är vanliga i södra Sverige, och framför allt i Blekinge. De första stakarna i den här stilen var enklare träpinnar som man under 1700-talsjularna dekorerade med färska röda äpplen. Från mitten av 1800-talet började man snida mer avancerade former och några av de allra vackraste julträd som går att hitta idag är de så kallade Silpingeträden, gjorda av Per Andersson i Hoby socken, eller inspirerade av densamme. Ett sånt fick jag span på på Auctionet men när det klubbades för 8500 kr plus avgifter gav jag upp drömmen om ett så pråligt.

Men så dök det plötsligt upp ett på Formstad Auktioner. Ett som egentligen var mycket mer i min stil och påminde om min samling av trähästar. Ett omålat, mindre träd med hästar i botten och tuppar i toppen. Jag darrade i hela kroppen när budgivningen skulle avslutas men jag vann! Och inte behövde jag ge några 8500 kronor heller. För 400 spänn blev det en tidig julklapp till mig själv.

Mitt träd är osignerat så jag vet tyvärr inte vem som har gjort det eller när.

Varje decembermorgon när jag ätit frukost har jag tänt de röda ljusen i julträdet och känt en rent provocerande julefrid. Jag tycker att det är så fint!

Detta blir ett föremål jag kommer att spara i hela mitt liv. Det känns alldeles pirrigt faktiskt! Jag ser fram emot att tända röda ljus i december om sådär femtio år också. Undrar var ljusstaken står då?

Tags:
4 Comments
 • Alicia Sivert

  5 januari, 2023 at 08:50 Svara

  Eva! Jag håller faktiskt med! Den andra var ju helt fantastisk men passar bättre i ett stort 1800-talshus (vilket jag hoppas den står i nu). Den här kan jag njuta av både nu i 90-talslägenheten, i framtiden på min gård och ännu längre fram på äldreboendet. Fullpott faktiskt!

  Tack också till Linnéa och Cecilia!

 • Eva Sandberg

  2 januari, 2023 at 09:04 Svara

  Hej Alicia o god fortsättning!
  Så fint ni har det och vilken jäkla tur att den andra ”klumpen” blev dyr. Den du köpt är ju såååå fin!
  Kraaam❤️

 • Linnéa

  2 januari, 2023 at 08:46 Svara

  Så mysigt det ser ut 😊

 • Cecilia N

  1 januari, 2023 at 20:08 Svara

  Så mycket du och så bra att du har det.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.