schattérsöm, kråkspark och langettstygn

HEJ! Hur har ni det? Har januari sugit musten ur er också? Fy fabian vad skönt det är att denna tråkmånad är över.

För ett par veckor sen visade jag några pågående broderier och berättade om hur jag kämpar med kreativiteten just nu. Uppenbarligen med bloggandet också eftersom jag inte fått ett ord ur mig sedan dess. Koncentrationsförmågan är minimal och jag har problem med både initiativtagande och färdigställande, såatte. Jag beslöt i alla fall att avsätta tid för att försöka fortsätta med några av projekten i högen, och det har faktiskt fungerat! Jag kan inte hävda att det varit särdeles lustfyllt skapande (för hur kul är det egentligen med ufon?), men jag har plockat upp två av lapparna och fått känna den läkande sensationen av tråd som löper genom tyg. Bara den känslan är ovärderlig just nu.

Hjärta i schattérsöm, broderi. Provlapp med olika stygn av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se / broderistygn efterstygn förstygn schattérsöm schattéringar korsstygn

ett hjärta i schattérsöm

Sidensvansen har fått lite fler bär i bakgrunden, och på min provlapp med olika stygnsätt adderade jag korsstygn och ett hjärta i schattérsöm. Med det hjärtat vill jag passa på att skicka tillbaka lite kärlek till alla er som delade med er av era egna pågående projekt i kommentarerna. Alltså det är så fantastiskt att läsa, myser mig igenom varenda berättelse! Uppriktigt sagt påminde ni mig om varför jag tycker det är kul att blogga, och om hur fantastiskt lyckligt lottad jag är som har sånt stöd från er. Så tack för inblicken i era skaparverkstäder och för att ni har min rygg. Fortsätt hemskt gärna att dela med er av vad ni gör, och länka om ni lagt upp bild någonstans. Jag är omättlig på garnkombinationer, skisser, pytteprojekt och stora mastodontrenoveringar just nu. Vill se ALLT!

Broderad julgran i kråkspark - www.aliciasivert.se

en julgran i februari (i kråkspark)

Katarina bad att få se granen jag nämnde i broderihögen. Jag gjorde den i november-december någon gång, när jag kom på att kråkspark skulle passa så bra till ett barrigt grenverk. Kråkspark är ett broderistygn som sys lite som en lång kedja av bokstaven Y och jag spexade till det med guldpaljetter i två storlekar. Den som har terminalglasögonen på ser att jag även skissat lite halvhjärtade paket i förgrunden. Det känns inte megaaktuellt att jobba med julmotiv i februari så just denna får nog gå i ide nu, men hoppeligen blir det något av den mot årsslutet (orka tänka på det nu).

Langettstygn på rad, broderi av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

langettstygn i långa rader

Sen igårkväll så fick jag en sällsynt snilleblixt som innefattade just den där läkande sensationen av tråd som löper genom tyg. Jag kom på att jag kunde sy långa rader av langettstygn i olika typer av vitt pärlgarn. Well it turns out att projektet sväljer ofantliga mängder garn så jag kommer nog få blanda in en del mouliné också men hej hopp vad skönt detta är! Konstnärlig insats: minimal. Motorisk terapi: maximal. Resultat: rätt jäkla snyggt? Fatta att fylla en skjorta med detta, jobba rosa på rosa eller med flera olika färger. Vill även göra kråkspark och kedjestygn och att min fantasi skenar iväg på det viset är Rätt Himla Bra eftersom jag annars spenderat merparten av januari med att böla på personaltoaletten. Anyway, i februari kan jag i alla fall ta med mig detta in att lugna ner mig med.

Så, vill ni berätta mer om hur det går för er? Har ni hittat den perfekta materialkombon? Lagt upp maskor eller maskat av ett projekt? Ritat nåt? Städat bland skaparmaterialet? Eller bara gråtit på personaltoan because januari? Berätta gärna!

Tags:
25 Comments
 • Annika

  6 februari, 2020 at 16:06 Svara

  Skönt att du har haft åtminstone lite kraft att göra något du innerst inne älskar att göra. Det är en läkande process iaf! Ett litet steg av alla de steg man måste ta.

  Själv har jag inte hunnit med särskillt mycket virkning senaste tiden. Mycket plugg för min del, men nu i veckan drog en CAL igång som jag och min mamma ska vara med på. Så kul att göra ett projekt som också mamma gör ett likadant samtidigt :) Så igår satte jag första raderna i den CALen så det var roligt att starta något nytt.

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2020 at 18:49 Svara

   Verkligen! Allt känns så himla mycket bättre när händerna får sysselsätta sig lite. Tack för att du ser och uppmärksammar vad det betyder <3

   Vad roligt att skapa tillsammans fast på håll! Också kul att då följa era färgval och processen parallellt. Ska bli så spännande att jämföra resultaten i olika färgställningar sen. Heja! :)

 • Sofie Mortensen

  5 februari, 2020 at 21:49 Svara

  Åååh!! Jag blir så inspirerad av alla dina broderier! Blir så sugen jag med! Men just nu går nästan all min kreativa tid till stickning. Inte för att det är dåligt eller tråkigt på nåt sätt, men önskar bara jag hade ännu mer till till skapande!

  • Alicia Sivert

   11 februari, 2020 at 18:46 Svara

   Fattar känslan precis för jag känner samma för din stickning, haha! Vill också göra en Sorbet! Vi får byta tid med varandra emellanåt x’D

 • Mikaela

  3 februari, 2020 at 17:26 Svara

  Magiskt med langettstygnen på rosa tyget! Vore verkligen så fint på vilket klädesplagg som helst! Jag har jobbat massor och knappt hunnit med att skapa. Även om jag slutar relativt tidigt om dagarna på jobbet tar det emot att åka 40-45 min 15.30 och veta att jag får max 2-3 h och så måste jag få i mig någon form av middag och så åka lika långt hem igen. Hinner ingenting på två timmar :( MEN jag har hunnit göra och gjuta en gipsform så att jag kan börja på en stor beställning koppar till Skansen-akvariets shop. Det känns kul att komma igång och börja måla djurmotiv på dem snart!

  • Mikaela

   3 februari, 2020 at 17:27 Svara

   Också kommit fram till att jag behöver hitta tillbaka till någon annan sorts skapande än keramik, något jag kan göra hemma och inte behöver åka någonstans för att syssla med. Men känner mig egentligen bara sugen på lera just nu?

   • Alicia Sivert

    11 februari, 2020 at 18:46 Svara

    Åh, jag fattar verkligen att det är klurigt med pendlingen. Tror att just en ateljé behöver man ha nära. Inget annat att göra än att flytta hit alltså ;)

    Jag tycker det är fantastiskt att du har en så passionerad kärleksrelation till leran. Så ballt! Låter ändå klokt med en hemmahobby. Hur vore det med teckning? Som kanske kan leda vidare till en målning ibland när du har flow eller funka som underlag till keramikdekor. Jag har själv som mål att vardagsteckna mer 2020 :)

 • Katarina

  3 februari, 2020 at 15:24 Svara

  Jag har gått och fantiserat om din gran och så var den underbarare än jag kunnat föreställa mig. Det känns som om den är en bild av vad jul är för mig, enkelhet och glädje. Älskar att den står i en kruka, nu efter juletid kan den flytta ut på uteplatsen ❤️ Tycket det är fint att den får trona i ensam majestät, utan klappar.

  Här består skapandet mycket av legobygge tillsammans med Söt. Han är snart tre år och älskar nu smålego.. Väldigt avslappnande att bara ligga och nöjesbygga har jag insett. Sedan har jag även läst och kommenterat skrivkompisarnas texter och ser fram emot att träffa dem imorgon kväll. Har inte lämnat in något själv men njöt av att orka ta till mig det de har skrivit.

  Kreativt är även tårtfilosoferande. Grattade nyss min mamma och Söt hade planerat vad han skulle baka för tårta till henne. Vi planerar även min och hans födelsedagstårta: leker, målar och bygger prototyper i lego. Och jag inser igen och igen att det är i det lekfulla som jag mår som bäst.

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2020 at 16:29 Svara

   Så roligt att du och flera ovan gillar granen! Den blev lilsom bara till på ett infall men var väldigt rolig att göra.

   Det låter som att ni har en väldigt fin tid ihop just nu. Hoppas den varar länge länge. Att bygga Lego kan jag också längta efter! :)

 • Cecilia N

  3 februari, 2020 at 10:38 Svara

  Otrolig gran!

  Fortsätt med tråd mellan fingrarna. Det behöver inte vara mer ”produktivt” än att lägga patience. Det som ”produceras” är att stanna i vilan. Bara det!

  Gråter på personaltoan? Har de släpat in dig på jobbet?!

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2020 at 16:23 Svara

   Helt riktigt, så tänker jag också! I bästa fall blir det en tavla eller kudde också men just nu är syendet själva syftet.

   Jag har jobbat deltid sen i november och det har ju gått omväxlande okej eller ganska dåligt. Just januari har varit väldigt tuff, men jag har fått hjälp att sänka ambitionsnivån och hoppas det ska bli lite lättare framöver.

 • Grahnslöjd

  3 februari, 2020 at 09:57 Svara

  Jag läser din blogg men är dålig på att kommentera… Hoppas att din inspiration och glädje över att skapa snart kommer tillbaka men förstår att det tar tid <3 Min blogg har gått i dvala för jag hinner helt enkelt inte… Men skapar gör jag fortfarande i mån av tid. Just nu broderar jag som stressterapi. Håller på med en tavla föreställande ett lodjur nedbäddat i snö. Använder olika garner samt en massa sytråd, ull, vadmal, pärlor, glittertråd och det är så roligt!!! Har planer på fler tavlor, nån slags vilda-djur-serie tänker jag. Funderar bl.a. på en björn i ett ide med en stjärnhimmel ovanför…och nån varg under en fullmåne…
  Din gran var förresten jättejättefin, kanske snor den idén till nåt julkort nån gång:)

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2020 at 16:20 Svara

   Broderi som stressterapi känner jag väl igen! Precis vad jag tänker med langetten här. Och vilka magiska projektidéer du härbärgerar. Jag vill se varenda en så jag hoppas du hinner med ett blogginlägg när de blir färdiga <3

 • Beatrice

  3 februari, 2020 at 09:09 Svara

  Åh, som vanligt skapar du magi vad du än sätter nålen i, bästa du! Granen är ju magisk!!!! Älskar granen. Vill göra en egen gran. Om du orkar till nästa jul kanske det är ett perfekt mönster att släppa?! Lite lagom enkelt broderi till jul, liksom. Men också langettstygnen, älskar det som sagt! Är tyget stort nog för en kudde?! Det skulle bli en himla bra kudde, tror jag! Men mest skönt att höra att du fått inspiration igen! Det är ju så himla fint bara.

  Själv… Jamen, jag kämpar ju på med de där handledsvärmarna som vi skrev om på instagram igår. Men har faktiskt också spontan-sytt en necessär i samband med att jag skänkte bort lite grejer från badrummet i en av gäris-grupperna. Hon som fick allt blev överlycklig, och när jag räckte över den insåg jag att jag omedvetet mönsterpassat ränderna på utsidan! Snopet att jag inte fick en bild på den, haha!

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2020 at 16:17 Svara

   Vad roligt att du gillar granen så mycket!! Hur tänker du att jag skulle kunna göra ett mönster? Tycker det är så svårt om det inte är korsstygn eller man kan trycka/skissa på tyget.

   Tror absolut langettsömmen skulle kunna bli en kudde :) Tog höjd för det när jag klippte till tyget. Det är 40*40 cm men man kan ju sy en bård runt också för att få mer luft.

   Så härligt med en necessär och grattis till ofrivillig mönsterpassning! Tycker necessärer är ett så härligt projekt när man vill ha nåt litet eller enklare :)

 • Lena Hanses

  2 februari, 2020 at 22:37 Svara

  Jag har stickat färdigt en tröja som jag började på i juni (!) och den blev så himla bra!! Hade tydligen en skapar-dipp under hösten. Fick upp farten och har nu påbörjat en kofta men är lite nervös för jag har aldrig stickat något med knapphål förut. Väldigt spännande och garnet är fantastiskt så jag är redan himla nöjd (har stickat 20cm bakstycke). Heja dig, kram!

  • Alicia Sivert

   3 februari, 2020 at 16:03 Svara

   Jag såg den på Insta och den är ju såå fin! Gud vad roligt! Och knapphål klarar du galant :) Vad blir det för färg/er?

   • Lena

    3 februari, 2020 at 20:30 Svara

    Men gud *rodnar över beröm från skaparmästaren själv*! TACK! Den blir naturvit, tror att knappar i trä kan bli snyggt till. Garnet är fat faerytale från du store alpakka, fantastiskt mjukt och gött att sticka i!

    • Alicia Sivert

     11 februari, 2020 at 18:40 Svara

     LOVE träknappar och naturvitt ihop! Kommer bli en dröm Lena – som du!!

 • Vera

  2 februari, 2020 at 21:05 Svara

  Musten gick ur mig efter att ha avslutat två stora projekt strax efter jul. Jag tycker alltid att det är svårast att starta. Men till slut bara gjorde jag det. Jag lade upp maskor för en ärm som förhoppningsvis ska bli en kofta och allt känns faktiskt jätteroligt just nu.
  Du broderar så fantastiskt fint! Allt du gör är så fruktansvärt inspirerande. Jag hoppas att du snart mår bättre och kan njuta av det ordentligt igen <3 !

  • Alicia Sivert

   2 februari, 2020 at 21:44 Svara

   Tack snälla rara, så oerhört fint sagt och betyder så mycket att få höra <3
   Jag känner igen mig i att det där mellanläget mellan projekt är det sämmmsta! Det kan kräva så mycket energi att starta upp något nytt efter ett stort avslutat arbete. Glad att höra att du redan kommit ur det och är igång med koftan :) Jag är också såå sugen på att sticka en tröja eller kofta. Hoppas jag snart springer på det perfekta garnet så jag slipper fatta beslut! Vad stickar du i för färg/er?

   • Vera

    3 februari, 2020 at 16:46 Svara

    Jag önskar dig lycka till med garnletandet! Jag stickar min kofta i Marinblått. Liiite tråkigt kanske, men det är en färg jag trivs väldigt bra i. Jag tänker att nästa kofta kanske får bli smaragdgrön :)

    • Alicia Sivert

     11 februari, 2020 at 18:40 Svara

     Det är jättefint med marinblått, och ännu finare med smaragdgrönt! Jag får tyvärr lov att undvika mörka färger pga katthår, så här letas det istället efter senapsgult och vitt till tröjan, och askrosa eller ljust grönt till koftan :)

 • irenejb

  2 februari, 2020 at 20:38 Svara

  Langettstygn i långa rader, såååå fint! Ett billigt material som jag använt mig av är tunnt virkgarn från loppis. Skulle ju passa perfekt. Blir inte olika tjocklekar men langett går ju variera på så många olika sätt ändå. Jag har använt det till sashiko, som ju också kan sluka en hel del garn.

  • Alicia Sivert

   2 februari, 2020 at 21:42 Svara

   Ooh, bra idé! Jag tror att det ena garnet jag använder egentligen är för virkning, för det är hårdare spunnet och trasslar sig rätt mycket. Men funkar om man klipper kortare bitar! Jag ska ta en tur förbi loppisen närmast jobbet imorgon och se vad de har :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.