september: franska filmer, crêpes och statyer i gouache

Vi är tio dagar in i september, en månad som teoretiskt sett kunde vara min bästa, men som jag ofta har svårt att hinna med i.

alicia sivertsson alicia sivert aliciasivert aliciasivert.se

Foto av Andreas Fagerström

För mig innebär september ett skifte från sommar till höst, även om Gustavsberg fortfarande badar i sol och värme. I mitt hjärta längtar jag nu efter att baka äpplepaj, lägga upp maskor till ett större stickprojekt och sträcktitta på franska filmer medan jag bälgar i mig stora koppar te om kvällarna. Verkligheten är en annan och hösten är ofta min stressigaste period, därför ser ni lite mindre av mig just nu.

Jag vet att jag är mitt uppe i terminsstartströttheten men tror också att jag har nån slags post-hemsideflytt-utmattning. Jag jobbade så hårt för det här – och nu då? Riksdagsvalet och all sorg, vrede och oro de senaste veckorna har också stulit kraft och fokus. Trots att drygt 17% av svenskarna är ägg känner jag mig lite lättad idag. Lättad över att den första anspänningen har släppt. Nu får vi jobba vidare med det vi har.

staty gouache måla målning gouachemålning alicia sivertsson alicia sivert aliciasivert aliciasivert.se

Jag tar dagarna en i taget just nu och vill egentligen mest titta in och säga det. Jag har så mycket idéer och material från sommaren men inte ork att formulera dem i ord. Jag kommer pausa Den kreativa veckan en stund och fokusera på att skapa istället för att dokumentera. Ibland känner jag att jag inte borde måla nytt utan ta bild på sånt jag redan gjort. Jag måste skaka av mig känslan av att alltid ligga efter och försöka landa i att det faktiskt inte spelar någon roll. Det finns inget ”i fas” eller ”efter”, bara för hög ambition. Jag älskar att blogga om skapande men själva skapandet måste få komma först.

Just nu målar jag statyer i gouache. Jag har köpt en ny gul, Lemon yellow, som ger bättre gröna toner.

svamp karl johan stensopp aliciasivert.se

Jag längtar också ut i skogen och hittade mitt livs första Karl Johan-svamp förra helgen. Jag är väldigt ny på svampplockning och har inte vågat frångå kantarellerna hittills. En lördagsförmiddag hittade jag ett stort och perfekt exemplar av stensoppen, utan angrepp och med frisk doft. Den ruttnade bort på en bricka medan jag försökte hinna med allt annat än att tillreda den. Det går ju inte att ha det så, att låta svamparna förgås, prydligt rensade på en bricka.

monthly makers meet skapande kreativitet umgänge gemenskap vänskap inspiration bloggande bloggvärld bloggemenskap workshop

Men september har haft sina höjdpunkter också! Jag har träffat Stina, Wilda, Mikaela och Elsa från Monthly Makers. Bundit böcker, tränat lettering och skrivit poesi ihop. Vi var i bildsalen på mitt jobb och avslutade med bullar hemma hos Stina.

madam flod boat food boat creperie crepes gustavsberg stockholms skärgård värmdö aliciasivert.se

Efter att vi röstat igår gick jag och Andreas ner till hamnen och åt crêpes på Madam Flod Boat. Jag är glad att vi lyckades tajma sista dagen för säsongen och fick bryta valångesten en stund för crêpes med salt karamell och chokladganache ute på båtdäck. Efteråt tittade vi på La Delicatesse som jag rekommenderar varmt.

Idag börjar en ny vecka och jag tänker ta den som den kommer. Hur har ni det och hur mår ni?

11 Comments
 • Viktor Östman-Carlson

  13 september, 2018 at 12:58 Svara

  Full fart i Flottan, dagligen ute med fartyg i vår vackra skärgård. Själv hoppas jag på regn i två-tre veckor till så trattkantarellerna tittar fram. Ska inhandla en svamptork tänkte jag iår då min kära fru får tokfnatt på att jag torkar svamp mest överallt hemma om höstarna…

  • Alicia Sivert

   24 september, 2018 at 18:35 Svara

   Kul med svamp! Hur torkar du annars? Trär du på tråd eller sprider ut på tidningar i hela hemmet? :)

 • Katarina

  12 september, 2018 at 19:30 Svara

  Om dina krav på dig själv att blogga konkurrerar ut skapandet så har du ju ändå inget att blogga om ;-) Skämt å sido, önskar dig härliga kreativa stunder och vill du blogga om det så gör du, annars låter du bli. Känner dock igen det där med att känna att man ligger efter, jag har också opublicerade inlägg för att jag inte har ro att gå igenom dem och det känns som att det hände för så länge sedan nu. Tiden blir så påtaglig när man har en Söt som växer så det knakar och lär sig nya saker innan jag hinner blinka. Men för er andra kvittar det ju om jag publicerar något jag skapade för ett år sedan eller igår. Ha en fin höst så ses vi här när du känner för det. Som du vet så älskar jag den kreativa veckan men jag överlevde ju även innan du började med den så jag ska försöka överleva även utan den ;-)

  • Alicia Sivert

   24 september, 2018 at 18:34 Svara

   Haha nej det är sant, men å andra sidan har jag obloggade alster på lager så det räcker för minst ett år framöver ;) Kan en inte ha en sekreterare som skriver medan en dikterar? Det vore rimligt!

   Jamen exakt så! 260 utkast har jag just nu, många nästan färdigskrivna. Det är svårt att veta var jag ens ska börja! Men du har rätt i att det viktigaste är att själv få uppleva, skapa och vara med i det som händer <3 Jag ska försöka tänka mer på det.

 • Josefin

  11 september, 2018 at 09:04 Svara

  Här i Sundsvall har hösten börjat komma. Varma dagar, men kvällar och nätter är inte lika varma. Det är skönt, för jag är ju ingen sommarmänniska.

  Men det låter bra att du ska fokusera mer på skapandet, även om jag älskar din ”Den kreativa veckan”. Men det som blir det blir. Och finns det ork att posta om det, tror ingen har något krav på dig att du ska komma med nytt hela tiden. Särskilt inte som du har jobb. Man måste hinna leva med! :)

  • Alicia Sivert

   24 september, 2018 at 18:30 Svara

   Tack Josefin, det betyder så mycket att höra! Det känns faktiskt skönt nu när jag pausat ett tag. Kanske hinner jag visa några av de färdiga projekt jag bara sparat som utkast istället!

 • Jess

  10 september, 2018 at 20:06 Svara

  Känner att jag skulle behöva crêpes med salt karamell och chokladganache denna måndagskväll, jisses vad gott det låter.

  Jag är glad för hösten och att jag idag tog mod till mig att eftersöka folk med för mycket äpplen och päron i sina trädgårdar, så nu ska jag få hämta gratis. :D Heja hösten! Och mig! Nu ska jag bara våga ta mig hem till främmande människor också..

  • Alicia Sivert

   11 september, 2018 at 08:55 Svara

   Åh, ja! Önskar dig alla crêpes och håller tummarna för att Madam Flod lägger till nära dig nästa gång!

   Wow! Alltså jag har varit i precis samma planer, men inte vågat just på grund av anspänningen att besöka främlingar. Nu inspireras jag och får mod av dig! Bra jobbat Jessica :)

 • Martina

  10 september, 2018 at 15:19 Svara

  Apropå grönt – har du testat Paynes gray ihop med gult, tex New Gamboge? Ger dova men trevliga nyanser. Fick det tipset på den hittills enda akvarellkurs jag varit på.

  • Alicia Sivertsson

   10 september, 2018 at 19:36 Svara

   Nejjj! Vilket bra tips! Jag gjorde ett praktfelköp när jag skulle investera i Payne’s grey och köpte Davy’s grey istället vilken mest är skräp. Nästa gång jag komplettetar akvarellasken ska jag köpa Payne’s!

   • Anonym

    15 september, 2018 at 14:27 Svara

    Fick klura för att komma på vad kursledare hette, men här är hennes bilder till sist: http://www.riaroes-s.se/index.php/galleri
    Man kan väl säga att det nog går åt en del Paynes gray i hennes låda.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.