Skaparlistan 2.0

För ett år sen svarade jag på Skaparlistan som Fredrikapåvinden komponerat. Idag tänkte jag köra en repris, med hur jag tänker och känner just nu!

Sy kläder klänning - www.aliciasivert.se

Vilka tekniker skapar du mest i?

Det senaste året är det nog akvarell och sömnad. Jag har inte broderat så mycket som jag brukar! Men det känns väldigt kul att ha kommit igång med klädsömnaden och att en stor del av plaggen i min garderob nu är såna som jag sytt själv. Nästa projekt blir att prova ett nytt klänningsmönster. Akvarellmässigt vill jag måla av ett radhus på Engelska Parkvägen här i Gustavsberg!

Vilken är din bästa sida som hantverkare?

Att jag kan hitta ett värde i nästan vad som helst! Oavsett om det är estetiskt, tematiskt eller pedagogiskt kan jag få inspiration och lärdomar från alltifrån mönstret på ett bussäte, färgsättningen på två hus och utseendet på en förpackning. Livet blir liksom mer spännande när en skapar.

Vilken är din sämsta sida som hantverkare då?

Att jag prioriterar helt fel. Planerar upp enorma projekt som aldrig blir av, lägger jättemycket tid på att börja något som skulle kunna bli toppen. Men så slutar det vara intressant och så hittar jag på nåt annat. Behöver verkligen en manager!

Värmdömotiv, akvarellmålningar av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // akvarell värmdö målning målningar

Vilket projekt är du mest nöjd med?

Jag är fett nöjd med mitt projekt med Värmdömotiv, även om jag kroknat halvvägs till de första tolv tilltänkta bilderna. Är ändå stolt över min utveckling som akvarellist de senaste åren och jag tror fortfarande att jag kommer ro i land idén om en utställning och vykortsserie, fast det tar längre tid än jag tänkt.

Har du något katastrofprojekt?

Försöker generellt vara snällare mot mig själv och inte se något som jag gör eller inte gör som en katastrof. Men att jag gjorde nästan ett helt färdigt material- och instruktionskit med allt du behöver för att börja brodera 2014 som jag aldrig färdigställde känns så himla kefft. Förra året började jag skriva på en akvarellguide som inte heller blev någonting. Det här beror ju på mitt arbetsflow och att jag gör så himla mycket annat i livet, men sett till hur bra idéerna varit och hur mycket tid jag redan investerat så är det väl en liten katastrof att jag aldrig gjort färdigt dem. Så, vem vill bli min manager?

Färgblandning kladdpapper akvarell - www.aliciasivert.se // skaparlistan

Vad inspireras du av?

Just nu är det främst mitt fina Värmdö, snäckor, det gamla goda cowboylivet och den nyförvärvade Ordningen jag börjar få i alla lådor och skåp i och med KonMari! Har inte skrivit om det än, men vänta bara tills ni får se hur förbaskat fint jag förvarar mitt material numera! Kan knappt sy pga vill inte förstöra färgsorteringen i tyglådan.

Vart tycker du bäst om att skapa?

Sitter ofta på golvet när jag ska göra skrymmande saker, eller uppkrupen i soffan när jag gör nåt pilligare. Målar gör jag vid matbordet! Det är lite knöligt att vara högkreativ i en tvåa men bara man städar efter sig så går det fint!

Hur tycker du bäst om att skapa?

Intensivt, en hel dag i streck för att sen krokna totalt strax innan målgång, plocka undan och behöva vänta minst en vecka innan jag pallar göra färdigt. Ibland ett helt år!

Skaparlistan - www.aliciasivert.se

Vilket är ditt bästa skaparminne?

Har så många! Alltså jag jobbar ju heltid med kreativitet nu så varje vecka kommer nån unge och förgyller mitt liv med en insikt hen kommit till om nån konstform eller livet. Bäst minne just nu är av en banderoll där jag skrivit ”Kulturskolan är” och som elever med föräldrar fick fylla i med ord om vad Kulturskolan är för dem. Grinade när jag såg det färdiga resultatet.

Och i förra veckan när jag fick höra att en sexåring protesterat mot föräldrarnas förslag om att de skulle flytta till Upplands Väsby, för där fanns inte konstskolan. Eller en åttaåring som sa att hon aldrig ska sluta på konsten för det är det bästa och viktigaste i hennes liv. Och en tonårskille som ville fortsätta pendla från andra sidan stan för att ha mig som lärare. Det är fasen allt man behöver i ryggen för att palla de eviga protesterna mot idiotiska politiker. Banderollen hade jag med mig på demonstrationen härom helgen.

Vilket är ditt sämsta skaparminne?

Har typ inget! Allt är en del i processen och den går i toppar och dalar, men aldrig så djupt att det blir ovärt erfarenheten. Kanske låter flummigt men är helt sant.

Alicia Sivertsson akvarellkurs med Monthly Makers i Eskilstuna - www.aliciasivert.se // skaparlistan

Har du nått tips att lämna vidare?

Vill du komma igång och börja skapa mer så umgås med personer som gör det eller också strävar efter det. Hitta på kreativa aktiviteter ihop! Gå en kurs tillsammans eller håll enkla workshoppar för varann. Sätt er och måla i en park eller smäll till med en skapardag då alla tar med sig egna projekt att jobba med. Det är en myt att konst måste skapas i ensamhet och elände! Tvärt om blir det hemsk mycket lättare och roligare med någon att bolla med!

Vad svarar ni på frågorna i Skaparlistan? Länka gärna, eller reflektera vidare i kommentarsfältet!

14 Comments
 • Linnéa

  28 maj, 2019 at 19:07 Svara

  Alltså hjälp vad länge sedan jag hörde/såg någon som använde ordet keff. Hade totalt glömt av att det ordet existerade 😂 Håller med om att det är så mycket trevligare att skapa tillsammans. Det ger en så mycket mer glädje och inspiration i det man gör. Lite intressant att du tycker bäst om att skapa intensivt med något innan du gör klart det. Till viss del kan jag känna igen mig själv i det men bara i vissa skapande former. Broderi och sömnad är något jag arbetar intensivt med under en dag för att sedan lägga bort det en lång period innan jag gör klart. Medan stickningen alltid är en pågående process även om det inte är samma plagg varje dag som stickas.

  • Alicia Sivert

   4 juni, 2019 at 11:39 Svara

   Haha va, det är ett jätteanvändbart ord ju!

   Såå intressant med olika arbetsprocesser när det kommer till skapande! Kan nog se att det skiljer sig mellan olika tekniker för mig också. Spännande att fundera kring!

 • Jaquline Hultman

  27 maj, 2019 at 07:48 Svara

  Ja, alltså varför är det så att allt tar så mycket längre tid än vad man tror? Det är en evig gåta alltså 😂 Men om man från början förstod hur lång tid som kommer gå åt – då kanske man aldrig hade börjat 😅 En skapar-manager – hm, spännande yrke! ;)

  • Alicia Sivert

   28 maj, 2019 at 10:22 Svara

   Haha, det är sant! Kanske lika bra att man inte vet i förhand ;)

 • Sofie Mortensen

  19 maj, 2019 at 18:35 Svara

  Det är alltid lika roligt och spännande att läsa andra skaparlistor! och du målar så himla mycket vackra bilder! Och håller med om att man borde ses och skapa ihop mera! Kul att läsa om ditt skapande!

 • Cecilia N

  17 maj, 2019 at 22:54 Svara

  Nu har jag också svarat på listan på min blogg.

 • Janniche Paulsen

  14 maj, 2019 at 09:57 Svara

  PS: Driver du med Bullet journaling forresten? :-)

  • Alicia Sivert

   16 maj, 2019 at 08:39 Svara

   Det gör jag, men bara som renodlat planeringsverktyg. Alltså jag dekorerar den inte och gör inget särskilt kreativt med den, men det är det bästa systemet för att strukturera upp ett spretigt liv och har hjälp mig enormt mycket de senaste åren! :) Hur använder du din?

 • Janniche Paulsen

  14 maj, 2019 at 09:54 Svara

  ELSKER dette innlegget!!
  Du inspirerer meg så utrolig mye, jeg vil også gå på kurs med deg! <3
  Jeg krysser fingrene for at du orker å gjøre ferdig akvarellguiden, det hadde vært helt fantastisk :-) Sier heller ikke nei til flere tegneguider for nybegynnere ;-)

  Håper ikke dette føles som et press, det er det ikke ment som! Digger alle de kreative innleggene dine (og deg såklart), og kunne også tenkt meg å lære meg å bruke en symaskin, hahaha!

  Stor klem, Janniche

  • Alicia Sivert

   16 maj, 2019 at 08:38 Svara

   Åh, TACK Janniche! Verkligen tusen tack! Känns inte alls som någon press utan det är ju känslan att någon skulle ha glädje av mitt arbete som driver mig framåt. Jag ska göra mitt bästa! Får mycket kraft av dina ord!

 • Beatrice

  14 maj, 2019 at 09:10 Svara

  Älskar den här listan, faktiskt älskar jag allt med den här listan. Så fin banderoll (SKICKA DEN TILL POLITIKERNA!?!? Så får de se vad de sabbar för något fint.), och tycker också svaret på sista frågan är så viktigt. Att ha ett sammanhang underlättar ju verkligen allt, men kanske framförallt sånt som annars kan vara lite svårt att ta tag i, som skapande. Det bästa jag gjort är att våga svara på, och sen gå på, typ veckovisa häng hemma hos en annan tjej som bor i närheten, där vi blev typ 4-5 personer som alla vill skapa mer kontinuerligt. Vi kan dessutom så olika tekniker, så när vi alla är färdiga med projekt ska vi börja lära varandra, superroligt! Precis en sån grej som jag tror fler behöver. Fram med fler syjuntor, tycker det är dags att bli lite mer lika våra far- och mormödrar och sitta och fika och skapa lite oftare!

  • Alicia Sivert

   16 maj, 2019 at 08:36 Svara

   Åh vad roligt! Det var nyttigt att reflektera kring frågorna en andra gång, hitta fler och nya svar liksom. Rekommenderas! ;)

   Jag hade banderollen på demonstrationen och den kan man ju önska att politikerna tittade på. Ska hänga upp tyget i korridoren när elevutställningen är nedtagen. <3

   Men så fantastiskt att du hittat ett lokalt skapargäng och att du vågade dig dit! Bravo Bea! Längtar efter sommarlovet och lite mer tid till att dra ihop folk att skapa tillsammans! Tänker ofta på våra dagar i Eskilstuna förra sommaren.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.