sluta köpa skit – korsstygnsmönster till broderat mantra

Idag är det Black Friday. Verkligen en svart dag i samtidshistorien. Som återkommer år efter år trots att vi sedan länge vet att det är helt orimligt beteende. Jag vet inte vad jag ska säga, förutom mitt vanliga mantra: Sluta köpa skit.

Sluta köpa skit - korsstygnsmönster till broderat mantra, av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Idag tänkte jag att ni får korsstygnsmönstret till Sluta köpa skit av mig. Jag gjorde förlagan 2014 och designen är enkel, liksom syftet. Att låta budskapet sätta sig, stygn för stygn, medan du arbetar med broderiet. Dessutom fungerar det färdiga verket som en påminnelse efteråt om du monterar det där det syns. För det kan faktiskt vara så, att vi behöver vardagliga påminnelser. Vi har vant oss vid konsumtionsmönster som är svåra att bryta. Men det är superduperdags.

Sluta köpa skit - korsstygnsmönster till broderat mantra, av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Sluta köpa skit – korsstygnsmönster

Brodera på räknelinne, aidaväv, säckväv eller liknande med valfritt garn som passar grovleken i väven. Varje ruta i mönstret motsvarar ett korsstygn. Jag använder moulinégarn från DMC men ta vad du har. Allt material finns att köpa begagnat, kolla på Tradera om du inte har nån loppis nära. Eller fråga en tant! Tanter är så underskattade i alla avseenden, och inte minst för sina många gånger generösa materialförråd och likadana läggning.

Observera att mönstret endast får användas för privat bruk. Länka till detta inlägg eller tagga @aliciasivert när du delar din tolkning och kommentera gärna här nedanför med en länk till ditt eget broderi. Jag vill se det i regnbågens alla färger!

Bomull och sånt

Jag har läst två väldigt bra artiklar på sistone. Årets julklapp: ett hån av Ina Lundström och Highway to hell av Maria Diedrichs. Den senare är låst men går att läsa om man tecknar ett gratis konto hos Hemslöjden (värt!).

Idag vet de flesta om att bomullsproduktionen är dålig då den kräver oerhört stora resurser, både i form av kemikalier och vatten. Men hur dålig?

I artikeln kan man läsa att 3 miljoner människor förgiftas varje år av bekämpningsmedel använda i bomullsodlingen, och att 40 000 människor dör. Oändligt många fler utnyttjas under processen från fiber till färdiga plagg, många av dem barn, andra tvångsarbetare. Vi konsumerar drygt 13 kg nya textilier per person och år i Sverige, och slänger 8. Ja, ni hör ju.

Den här artikeln lyfter också fram hur kvalitén på bomullsprodukter successivt minskats för att kunna hålla priserna nere. Alltifrån att växten skördas för tidigt, att man använder fibrer av dålig kvalitet (för korta, som gör att plagget nopprar sig och tråden går av) och väver/stickar tygerna allt tunnare. Och hur stora kedjor green washar sin image genom att erbjuda återvinningsstationer för kläderna, men inte göra något åt produktionsledet.

Jag dömer inte den som väntar till Black Friday med att köpa något den behöver, det är inget konstigt med det. Yttersta ansvaret ligger hos politiker och företag, men något vi alla kan göra är att sluta köpa skit. Sluta köpa skit som inte är hållbart producerat. Sluta köpa skit som inte håller för lång tids användning. Sluta köpa skit vi inte behöver. Vägra delta. Sluta köpa skit.

Mer läsning:

+ Återbruka kläder: gör om plagg och skapa nytt av avlagt!
+ Alla mina mönster hittar du under #korsstygnsmönster

8 Comments
 • Thea

  8 december, 2019 at 22:43 Svara

  100 % JA till allt detta.

  Undrar också, egentligen, om BF ens ÄR billigare? Alltså egentligen? Förstår inte hur det skulle kunna vara billigare än second hand (även om exakt allt ju tyvärr inte finns där)? Och är det inte rea var och varannan dag? Singles day? Cyber monday? Det känns som det bara blir mer och mer kampanjer och rea-fenomen och jag förvånas ärligt över att någon köper något på ”ordinarie” pris någon gång. Det enda jag tänker att BF gör är att skruva upp det ytterligare, hetsa fram köp som du kommer kunna göra till lika billigt pris om någon vecka igen om du verkligen behöver det. Läste statistik på att 20% ångrar ett köp de gör på BF och att vi i snitt spenderar 1900kr under den här dagen. DET ÄR SÅ SJUKT.

  Hoppas verkligen det vänder till nästa år. Är det något folk behöver är det ett ”sluta köp skit”-broderi i sin plånbok.

  • Alicia Sivert

   20 december, 2019 at 20:07 Svara

   Jamen exakt, med alla kampanjer så är väl reapriset idag det ordinarie. Skräp alltså!

   Haha åh, nu blev jag väldigt sugen på att försöka skapa en plånbok med det som motiv!

 • Nina Tegenfeldt

  3 december, 2019 at 09:35 Svara

  Totalgenialiskt broderi! Tack för mönstret och kloka ord <3

  • Alicia Sivert

   4 december, 2019 at 08:52 Svara

   Tack Nina! Jag återkommer så ofta till de här tre orden. Så mycket som kunde bli bättre om vi bara följde dem!

 • Jenny

  2 december, 2019 at 12:54 Svara

  Heja tanter!!

 • Katarina

  29 november, 2019 at 12:58 Svara

  Jag hetsar till köp på min blogg istället. Av nötkräm, vätskeersättning, mässlingsvaccin och filtar.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.