återbruka kläder: gör om plagg och skapa nytt av avlagt!

I och med att jag organiserade min garderob enligt KonMari fick jag massor av idéer till hur jag kan göra om, fixa till och återbruka kläder så de blir roligare att använda eller får en helt ny funktion. Jag har grävt i arkivet hos både mig själv och några kära bloggkollegor och bjuder idag på en sammanställning av ytterst kreativa sätt att ruska om i klädskåpen. Jag hoppas du blir sugen på att laga, pimpa och återbruka kläder du kanske annars skulle rensa ut!

Återbruka kläder - www.aliciasivert.se

Gör om och pynta kläder du har så de blir roligare att använda

Plagg som inte känns tokimeku (sparks joy/ger en inre glädje) kan med lite tid och omsorg fixas till så att de gör det. Med broderigarn, symaskin eller färg ändrar du ett plagg så det passar dig bättre.

Återbruka kläder - www.aliciasivert.se // återbruk brodera på kläder broderi

Jag har till exempel broderat på toppar som känts lite väl enkla. Här är min blommiga tröja, koltrasttröja och renskjorta och Rangifers blekingesöm. Broderi är ett tidskrävande men väldigt effektfullt sätt att ge nytt liv åt gamla paltor. Jag rekommenderar att spänna upp tyget i en sybåge och vara noga så det inte blir långa stygn på baksidan som är lätta att fastna i. Det är enklare att brodera på stumma tyger än på stretchiga, börja därför med t.ex. en skjorta om du är nybörjare och vänta med t-shirten tills du fått grepp om tekniken.

Återbruka kläder - www.aliciasivert.se // återbruk tryck tygtryck t-shirt harry potter fan-art

Snabbversionen är att måla på plagget! Både jag och Sofiamilk har gjort om tråkiga t-shirtar till superfina uttryck för vår Harry Potter-nördighet med hjälp av lite färg och magi. Sofia berättar dessutom att hon använt sin topp jättemycket mer sen den pimpades. Super! Jag målade direkt på tyget medan Sofia använde en stencil. DIY-beskrivning till tygtryck hittar du hos henne.

aliciasivert alicia sivert alicia sivertsson jeans jeansjacka denim jacket decorated dekorerad pimpad embellished pyntad upcycle remake återbruk skapa skapande kreativitet monthly makers kläder augusti 2017 kreativ utmaning skaparutmaning bloggutmaning diy do it yourself gör det själv tryck textil textilt textiltryck textile print on fabric screentryck screenram tejptryck tapetryck tejp tape frans fringe fransar

Jag har också tryckt på en jeansjacka med screenram där mönstret skapades med maskeringstejp.

aliciasivert alicia sivert alicia sivertsson jeans jeansjacka denim jacket decorated dekorerad pimpad embellished pyntad upcycle remake återbruk skapa skapande kreativitet monthly makers kläder augusti 2017 kreativ utmaning skaparutmaning bloggutmaning diy do it yourself gör det själv tryck textil textilt textiltryck textile print on fabric screentryck screenram tejptryck tapetryck tejp tape frans fringe fransar

Addera några fransar och den moderna cowboylooken är klar!

Återbruka kläder - www.aliciasivert.se // återbruk sy om diy gör om klipp jeanskjol jeans kjol fransar

Apropå jeans. Våga vara ruff! Jag klippte itu min mammas 30 år gamla klänning som var för tight i ryggen och sydde om den till en jeanskjol. Den som är ännu mer vågad kan klippa, fransa och skapa en sliten look på kjolen, precis som Johanna Montell.

Återbruka kläder - www.aliciasivert.se // återbruk sy om diy gör om klipp klänning blus kjol topp

Om du har tur passar bägge delar när du klipper en klänning mitt itu. Wilda sydde om sina till en topp och en kjol. Så fina och användbara bägge två!

Återbruka kläder - www.aliciasivert.se // återbruk Inspiration till synlig lagning av kläder, av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // laga synligt klädesplagg plagg återbruk återbruka sy hål visible mending mend clothes

För att dölja ett hål eller en fläck kan du göra en synlig lagning med applikation. Sy för hand eller på maskin för olika uttryck!

Gör nytt av kläder

Plagg som bara inte kan räddas kanske kan återbrukas. Här gäller det att ha lite fantasi för att se vad kläderna kan bli som de får anta en helt ny form. Om ett favoritplagg går sönder bortom räddning klipper jag alltid ut de större tygbitarna för att använda till andra projekt.

Återbruka kläder - www.aliciasivert.se // återbruk sy om gör om skapa nytt bok verktygsbälte jeans skjorta kudde

Jag har bland annat sytt ett kuddfodral av en avlagd skjorta. Ungefär världens enklaste projekt! Klipp två lika stora kvadrater ur skjortans fram- och bakstycke. Sicksacka alla kanter och sy ihop med raksöm, räta mot räta. Innan du syr ihop den sista sidan öppnar du ett par av knapparna så det går att vända kudden rätt. Stoppa i en innerkudde och njut av ett billigt och enkelt skaparprojekt och en helt unik kudde – fullsmockad med minnen av vem skjortan tillhört och vad den varit med om!

Jag har också använt tyget från en gammal linnekjol för att klä pärmarna till min handbundna akvarell-anteckningsbok.

Har du ett par jeans som blivit slitna i grenen eller som inte passar kan du klippa ut rumpdelen och få ett användbart verktygsbälte! Diagnos:Kreativ står för inspirationen.

Återbruka kläder - www.aliciasivert.se // återbruk sy om gör om skapa nytt diy sy lampskärm av spetsstrumpbyxa strumpbyxa klä om lampa

Och den som vill greja nytt tyg till en lampa men avskräcks av mönsterkonstruktionen kan följa min guide till hur du klär om en lampskärm med en spetsstrumpbyxa! Stretchen gör sömnaden busenkel.

Och det var dagens inspiration till att återbruka kläder, och ett par tips från mig om hur man kan genomföra KonMari på ett hållbart vis! Hur ändrar du kläder för att de ska passa dina behov bättre?

Gillar du det jag gör? Följ mig på Facebook för att se när jag uppdaterar bloggen och bli påmind om arkivfavoriter!

11 Comments
 • Linda Johansson

  12 juni, 2020 at 09:06 Svara

  Hej!

  Jag har några koftor så jag undrar om jag sy fickor på dem och om du har några tips på detta?

 • Jaquline Hultman

  7 april, 2019 at 09:40 Svara

  Så härligt inlägg!! Jag har ”Rensa garderoben” uppskriven på min to-do-list så detta inlägg kom helt rätt i tiden :D

  • Alicia Sivert

   14 april, 2019 at 17:47 Svara

   Åh vad glad jag blir! Hoppas få ta del av roliga återbruk från dig sen, Jackie :D

 • Annika

  6 april, 2019 at 10:14 Svara

  Jag har tänkt i flera år att jag ska virka en kant på ett par kortbyxor och sy fast, nu blev jag sugen på att ta tag i det!

  Det finns en hashtag som heter #yarnpunk (startad av en stor virkare @knot.bad fast han har också @yarnpunk) på instagram som innebär mycket med att klä sig med virkning och göra om plagg med hjälp av garn. Och det är många som just virkar på plagg där också och kanske virkar dit en ärm på en vanlig tröja eller en jeansjacka osv. Inspirerande tycker jag :)

  • Alicia Sivert

   14 april, 2019 at 17:46 Svara

   Men vad jätteroligt att höra! Hoppas vi får se resultatet :D

   Yarnpunk kände jag inte till, tack för jätteintressant tips! Det hade varit kul att ha med nåt sånt i det här inlägget – kanske får skriva en uppföljare i framtiden och ha med dina shorts :)

 • Illianas

  6 april, 2019 at 10:11 Svara

  Wow vilket bra inlägg! Så himla mycket bra inspiration och idéer till hur man kan återanvända gamla plagg 😍

  • Alicia Sivert

   14 april, 2019 at 17:44 Svara

   Vad roligt att du tycker det, tack Illiana! :D

 • Sofie Mortensen

  3 april, 2019 at 18:32 Svara

  Väldigt bra inlägg! Återbruk känns verkligen viktigt för mig, att i alla fall försöka använda det som redan finns istället för att bara köpa nytt hela tiden. Vi måste återbruka mer och försöka bidra till ett hållbart samhälle! Mycket bra inspiration att hämta här! ^^

  • Alicia Sivert

   4 april, 2019 at 10:26 Svara

   Vad glad jag blir! Jag håller verkligen med, dessutom är det så himla roligt! :D

 • johanna

  2 april, 2019 at 20:57 Svara

  så himla bra inlägg och så mycket inspiration! Kul att få vara med på ett hörn :D

  • Alicia Sivert

   4 april, 2019 at 10:23 Svara

   Vad roligt att du tycker det :D Tack igen för att jag fick låna din kjol!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.