Jag är färdig med KonMari kläder! Under våren rensar vi hemma efter KonMari-metoden. Första kategorin är kläder, och det innebär att jag samlat ihop alla mina plagg och gått igenom vart och ett för att välja ut vilka jag vill behålla. Det jag letar efter är känslan av tokimeku, en inre glädje. Personligen har jag valt att bara spara sånt som jag både känner mig fin och bekväm i. Bort med allt som sitter tight över ryggen, är för kort eller av material som blir elektriskt. Bort med sådant jag använt mycket förr men inte längre. Och bort även med sådant jag använder nu, men som inte får mig att känna mig både fin och bekväm.
Enligt min målbild vill jag ha en garderob bestående av plagg jag sytt själv eller gjort om. I hållbara material och bekväma konstruktioner. Som är fina och praktiska. Och som gärna får kännas lite cowboy ibland.
Garderoben före
Vi har inget förråd till våran lägenhet. I KonMari-processen känns det skönt eftersom det innebär ett rum mindre att röja i. I vardagen är det lite krångligt eftersom klädkammaren även agerar förvaring. Mina skjortor och klänningar trängs med strykbräda, tvättställ, iläggsskivor till bordet, verktygslåda, dammsugare, julsaker, skåpet vi tog ut för att sätta in diskmaskinen, med mera. Det är viktigt för mig att det är så bra ordning som möjligt där inne för att jag ska kunna välja kläder. Det är det sällan.
Innan jag gjorde KonMari kläder såg klädställningen ut såhär. Smockfull med galgar, vardagsplagg och festplagg om vartannat. Mycket använt men också något sparat, något ärvt och oanvänt och något trasigt.
I min översta byrålåda låg toppar och tröjor. Visserligen KonMari-vikta men fullkomligt nermosade. Två rader av t-shirtar och toppar, och ändå kände jag det nästan alltid som att jag inte hade någon överdel att ta på mig.
Garderoben efter
Mina mest högtidliga plagg valde jag att ta ur garderoben för att inte störas av dem när jag väljer vardagskläder. Och för att skydda dem från katthår och slitage när dammsugaren bärs in och ut. Kvar i klädkammaren blev tolv klänningar, varav jag sytt fem själv, och sju skjortor. Jag har sorterat plaggen efter längd och färg, vilket ger mig en bra överblick. Resten av förrådet är fortfarande stökigt, men det är lätt att välja kläder på morgonen.
I byrån frigjorde jag en av tre lådor och fick mer luft i de kvarvarande två. Två rader toppar blev en.
Avtackat
KonMari handlar inte i första hand om att rensa ut det du inte vill ha, utan om att välja vad du vill behålla. Jag känner mig ändå så nöjd med vad jag valde att tacka av och skicka vidare att jag tar med det här. 13 klänningar. Och då rensade vi ändå kläder i julas. Fyra skjortor, tre tjocktröjor, två jackor. Mängder av t-shirtar och sex par skor. Tre fantastiska vintageklänningar jag aldrig använder. Alla mina svarta bandtröjor som jag älskat, men som jag inte kan använda med katterna i mitt liv. Katterna är viktigare än bandtröjorna, och musiken lyssnar jag på ändå. Det kändes helt rätt att ta hejdå av dem.
Det är massor av mönster och färger i den här högen som jag fortfarande attraheras av. Men jag ångrar inte en enda grej. Ingenting i bilden får mig att vilja ta tillbaka och sätta på mig något av plaggen igen. Vi har haft kul ihop, och nu är vi klara med varandra. Tack!
Avyttring – Vad vi gör med det som rensats ut
Jag ska inte sticka under stol med att KonMari-processen är utmattande. Jag vill så snabbt som möjligt få bort det jag väljer att rensa ut för att kunna hålla orken uppe. Innan vi började beställde jag hem tre påsar från Sellpy, en organisation som hämtar, fotar av och säljer begagnade saker via Tradera. Vi får en liten del av vinsten (40% av försäljningsvärdet minus annonskostnad) och slipper släpa kassar på bussen in till stan för att lämna in på second hand-butiker. I Sellpypåsen finns en mindre miljöpåse där vi stoppar textilt skräp som ska återvinnas.
Några väl utvalda kläder, t.ex. mina vintageklänningar, säljer vi istället själva via Tradera. Då står vi för foton och beskrivning, får 90% av försäljningspriset och ansvarar för att packa och frakta. Läs mer på sidorna Så säljer du och Så köper du.
Två favoritplagg som känns tokimeku.
Insikter
Trots att jag rensat frekvent de senaste åren har jag sparat mycket som jag använt förr men inte använder längre. Jag har också använt en del jag inte tycker särskilt mycket om. Jag har i regel inte skött mina kläder så bra. Inte orkat stryka eller noppkamma dem, och trots att jag lagar och återbrukar har mycket av det som är trasigt legat kvar utan att fixas. Det fanns ju så mycket annat att välja mellan.
Att utgå från vad som kändes tokimeku var ett mycket mer effektivt sätt för mig att rensa kläder än förr då jag sparat massor av ”bra att ha”. Jag kunde lätt orientera mig efter min KonMari-målbild och hade hjälp av att jag redan innan visualiserat hur jag vill klä mig till vardags.
Jag har upptäckt vad jag saknar: Enfärgade plagg som går att kombinera med mina många mönstrade. Ett par randiga byxor (jag gjorde mig av med två i julas) och en kjol eller två. Och det är egentligen det. Jag kan sy fler klänningar för att jag tycker det är roligt, men jag har vad jag behöver och jag tycker om alla jag har.
Lagat och fixat
När jag gick igenom var och en av mina kläder uppmärksammade jag också allt som behöver åtgärdas. Under sportlovet tog jag en sömnadsdag då jag lagade och sydde om flera av plaggen, och andra har fixats framför teven eller under tiden Andreas gjort sin rensning.
Under februari då jag genomförde KonMari kläder har jag:
Fäst infodringen på min storblommiga sommarklänning. Jämnat till sömmen mitt fram på min Lavendelklänning. Kortat upp en blommig halvlinneklänning och fäst infodringen för hand. Tagit in överflödigt tyg vid skrevet på mina blommiga shorts. Lappat ett par byxor med en fläck på rumpan. Sytt ihop och satt knappar i en magisk 50-talsklänning i prickigt siden jag fick omonterad för flera år sen. Fållat en grön mockakjol. Lagat en skjorta och tre pikétröjor tillhörande Andreas. Lagat hål i mitt underställ. Lagat en sprucken söm i mina Rhododendronbyxor. Broderat öl & ost på en tråkig vit tygkasse. Lagat ett hål i en trasmatta och fäst nya fransar. Sytt en necessär av ett gammalt broderi.
De sista punkterna hör inte till kategorin kläder, men är sådant jag fick fart att ta tag i tack vare KonMari. Några av lagningarna kommer vi att titta på senare, och fler har jag kvar att göra. Jag hoppas införa en liten serie med tema sy om, pimpa och laga kläder. Mer om det framöver!
Hur väljer du kläder som speglar personen du är och passar in i det praktiska liv du lever?
………
Läs mer:
+ Tankar om att rensa hemma
+ KonMari: om metoden, boken och serien
+ Min KonMari-målbild
+ KonMari Kläder
+ Synlig lagning med applikation
+ Återbruka kläder: gör om plagg och skapa nytt av avlagt!
+ KonMari Böcker
Lämna ett svar