KonMari kläder

KonMari kläder: efter rensning - www.aliciasivert.se // rensa ut hemma organisera laga kläder före efter inspiration marie kondo konmari-metoden metod metoden

Jag är färdig med KonMari kläder! Under våren rensar vi hemma efter KonMari-metoden. Första kategorin är kläder, och det innebär att jag samlat ihop alla mina plagg och gått igenom vart och ett för att välja ut vilka jag vill behålla. Det jag letar efter är känslan av tokimeku, en inre glädje. Personligen har jag valt att bara spara sånt som jag både känner mig fin och bekväm i. Bort med allt som sitter tight över ryggen, är för kort eller av material som blir elektriskt. Bort med sådant jag använt mycket förr men inte längre. Och bort även med sådant jag använder nu, men som inte får mig att känna mig både fin och bekväm.

Enligt min målbild vill jag ha en garderob bestående av plagg jag sytt själv eller gjort om. I hållbara material och bekväma konstruktioner. Som är fina och praktiska. Och som gärna får kännas lite cowboy ibland.

KonMari kläder: före rensning - www.aliciasivert.se // rensa ut hemma organisera laga kläder före efter inspiration marie kondo konmari-metoden metod metoden

Garderoben före

Vi har inget förråd till våran lägenhet. I KonMari-processen känns det skönt eftersom det innebär ett rum mindre att röja i. I vardagen är det lite krångligt eftersom klädkammaren även agerar förvaring. Mina skjortor och klänningar trängs med strykbräda, tvättställ, iläggsskivor till bordet, verktygslåda, dammsugare, julsaker, skåpet vi tog ut för att sätta in diskmaskinen, med mera. Det är viktigt för mig att det är så bra ordning som möjligt där inne för att jag ska kunna välja kläder. Det är det sällan.

Innan jag gjorde KonMari kläder såg klädställningen ut såhär. Smockfull med galgar, vardagsplagg och festplagg om vartannat. Mycket använt men också något sparat, något ärvt och oanvänt och något trasigt.

KonMari kläder: före rensning - www.aliciasivert.se // rensa ut hemma organisera laga kläder före efter inspiration marie kondo konmari-metoden metod metoden

I min översta byrålåda låg toppar och tröjor. Visserligen KonMari-vikta men fullkomligt nermosade. Två rader av t-shirtar och toppar, och ändå kände jag det nästan alltid som att jag inte hade någon överdel att ta på mig.

KonMari kläder: efter rensning - www.aliciasivert.se // rensa ut hemma organisera laga kläder före efter inspiration marie kondo konmari-metoden metod metoden

Garderoben efter

Mina mest högtidliga plagg valde jag att ta ur garderoben för att inte störas av dem när jag väljer vardagskläder. Och för att skydda dem från katthår och slitage när dammsugaren bärs in och ut. Kvar i klädkammaren blev tolv klänningar, varav jag sytt fem själv, och sju skjortor. Jag har sorterat plaggen efter längd och färg, vilket ger mig en bra överblick. Resten av förrådet är fortfarande stökigt, men det är lätt att välja kläder på morgonen.

I byrån frigjorde jag en av tre lådor och fick mer luft i de kvarvarande två. Två rader toppar blev en.

KonMari kläder: utrensat - www.aliciasivert.se // rensa ut hemma organisera laga kläder före efter inspiration marie kondo konmari-metoden metod metoden

Avtackat

KonMari handlar inte i första hand om att rensa ut det du inte vill ha, utan om att välja vad du vill behålla. Jag känner mig ändå så nöjd med vad jag valde att tacka av och skicka vidare att jag tar med det här. 13 klänningar. Och då rensade vi ändå kläder i julas. Fyra skjortor, tre tjocktröjor, två jackor. Mängder av t-shirtar och sex par skor. Tre fantastiska vintageklänningar jag aldrig använder. Alla mina svarta bandtröjor som jag älskat, men som jag inte kan använda med katterna i mitt liv. Katterna är viktigare än bandtröjorna, och musiken lyssnar jag på ändå. Det kändes helt rätt att ta hejdå av dem.

Det är massor av mönster och färger i den här högen som jag fortfarande attraheras av. Men jag ångrar inte en enda grej. Ingenting i bilden får mig att vilja ta tillbaka och sätta på mig något av plaggen igen. Vi har haft kul ihop, och nu är vi klara med varandra. Tack!

Avyttring – Vad vi gör med det som rensats ut

Jag ska inte sticka under stol med att KonMari-processen är utmattande. Jag vill så snabbt som möjligt få bort det jag väljer att rensa ut för att kunna hålla orken uppe. Innan vi började beställde jag hem tre påsar från Sellpy, en organisation som hämtar, fotar av och säljer begagnade saker via Tradera. Vi får en liten del av vinsten (40% av försäljningsvärdet minus annonskostnad) och slipper släpa kassar på bussen in till stan för att lämna in på second hand-butiker. I Sellpypåsen finns en mindre miljöpåse där vi stoppar textilt skräp som ska återvinnas.

Några väl utvalda kläder, t.ex. mina vintageklänningar, säljer vi istället själva via Tradera. Då står vi för foton och beskrivning, får 90% av försäljningspriset och ansvarar för att packa och frakta. Läs mer på sidorna Så säljer du och Så köper du.

KonMari kläder: efter rensning - www.aliciasivert.se // rensa ut hemma organisera laga kläder före efter inspiration marie kondo konmari-metoden metod metoden

Två favoritplagg som känns tokimeku.

Insikter

Trots att jag rensat frekvent de senaste åren har jag sparat mycket som jag använt förr men inte använder längre. Jag har också använt en del jag inte tycker särskilt mycket om. Jag har i regel inte skött mina kläder så bra. Inte orkat stryka eller noppkamma dem, och trots att jag lagar och återbrukar har mycket av det som är trasigt legat kvar utan att fixas. Det fanns ju så mycket annat att välja mellan.

Att utgå från vad som kändes tokimeku var ett mycket mer effektivt sätt för mig att rensa kläder än förr då jag sparat massor av ”bra att ha”. Jag kunde lätt orientera mig efter min KonMari-målbild och hade hjälp av att jag redan innan visualiserat hur jag vill klä mig till vardags.

Jag har upptäckt vad jag saknar: Enfärgade plagg som går att kombinera med mina många mönstrade. Ett par randiga byxor (jag gjorde mig av med två i julas) och en kjol eller två. Och det är egentligen det. Jag kan sy fler klänningar för att jag tycker det är roligt, men jag har vad jag behöver och jag tycker om alla jag har.

KonMari kläder: efter rensning - www.aliciasivert.se // rensa ut hemma organisera laga kläder före efter inspiration marie kondo konmari-metoden metod metoden

Lagat och fixat

När jag gick igenom var och en av mina kläder uppmärksammade jag också allt som behöver åtgärdas. Under sportlovet tog jag en sömnadsdag då jag lagade och sydde om flera av plaggen, och andra har fixats framför teven eller under tiden Andreas gjort sin rensning.

Under februari då jag genomförde KonMari kläder har jag:

Fäst infodringen på min storblommiga sommarklänning. Jämnat till sömmen mitt fram på min Lavendelklänning. Kortat upp en blommig halvlinneklänning och fäst infodringen för hand. Tagit in överflödigt tyg vid skrevet på mina blommiga shorts. Lappat ett par byxor med en fläck på rumpan. Sytt ihop och satt knappar i en magisk 50-talsklänning i prickigt siden jag fick omonterad för flera år sen. Fållat en grön mockakjol. Lagat en skjorta och tre pikétröjor tillhörande Andreas. Lagat hål i mitt underställ. Lagat en sprucken söm i mina Rhododendronbyxor. Broderat öl & ost på en tråkig vit tygkasse. Lagat ett hål i en trasmatta och fäst nya fransar. Sytt en necessär av ett gammalt broderi.

De sista punkterna hör inte till kategorin kläder, men är sådant jag fick fart att ta tag i tack vare KonMari. Några av lagningarna kommer vi att titta på senare, och fler har jag kvar att göra. Jag hoppas införa en liten serie med tema sy om, pimpa och laga kläder. Mer om det framöver!

Hur väljer du kläder som speglar personen du är och passar in i det praktiska liv du lever?

………

Läs mer:

+ Tankar om att rensa hemma
+ KonMari: om metoden, boken och serien
+ Min KonMari-målbild
+ KonMari Kläder
+ Synlig lagning med applikation
+ Återbruka kläder: gör om plagg och skapa nytt av avlagt!
+ KonMari Böcker

13 Comments
  • helga

    24 mars, 2019 at 19:32 Svara

    Jag köper i princip bara second hand så då går det inte att välja på samma sätt som i en affär. Rätt befriande tycker jag. Om det är något fint som jag vill ha så köper jag det. Men om det jag letar efter inte finns så finns det inte och då får jag köpa det nån annan gång. Och sen så gör jag ju mina egna kläder också och då skapar jag mest utifrån det jag har hemma eftersom jag typ aldrig köper nya material hehe :)

    Ser fram emot laga och gör om kläder-serie! Det är typ mitt bästa och roligaste skapande just nu! Har lagat mina favoritstrumpor som jag köpte typ 2010 eller 2011. De har hållit jättebra för att vara strumpor (kanske för att jag bara har dem hemma). Men nu är de så himla fina med sina broderade stygn lite här och var så de är verkligen tokimeku! :D

    • Alicia Sivert

      25 mars, 2019 at 12:56 Svara

      Åh, jag vill se sockorna! De låter underbara :)

      Vad roligt att läsa om hur du väljer kläder – och jag känner ju igen mig i mycket som loppisentusiast och glad hobbyklädsömmerska. Märker sen jag började sy egna klänningar förra sommaren att lusten att leta såna på loppis minskat kraftigt, och det är ju så häftigt! Drömmen vore att ha en garderob helt med egensydda plagg. Kanske kommer jag dit en dag!

  • Cecilia N

    24 mars, 2019 at 18:30 Svara

    Svår fråga när jag aldrig tänkt i de termerna.
    Jag vill ha tydliga kläder. Inte rysch-pysch, inte konstiga omotiverade sömmar, eller jo,sömmar ibland.
    Jag är en ganska yvig person så jag vill ha lite dämpande kläder. Inte strikta så att det blir en kontrast, men med yviga kläder så hade det nog blivit lite för mycket av mig.
    Mestadels är min garderob enfärgade plagg. Är de inte det så är det nog mest tvärrandiga tröjor, mer eller mindre kontrastrika. Men senast kom det in en svart topp med väldigt många vita små streck på, och en grå med rosa otydliga blommor med mörkgrå grenverk.
    Dessutom två linneklänningar vävda av tyg med olika färg i varp och inslag; de ser ”stickelhåriga” ut, om man talar hästspråk. Och kjolen jag har på mig nu: pastellgröngul täckt med små små blommor som konkurrerar om utrymmet. Fast den sydde jag i somras av ett tyg som jag sisådär 25 år tidigare köpt för att sy barnklänning av, för jag ville ha en kjol med fickor. Och så har jag en galenmönstrad topp i dålig kvalitet som hör till sommargarderoben som jag gillar, men bara på fritiden. Har jag missat nåt?
    Det finns många koftor i min garderob. De är oftast enfärgade, är de spräckliga så är det i samma färgskala. Däremot kan de ha ett strukturmönster, fast inte över hela. Nu har jag stickat en riddarikofta och håller på med en annan tröja med mönstrat ok. Det är mer för att ha skoj när jag stickar och så är det ju snyggt också. Men färgerna har inte så stora kontraster eller kulörvariationer.
    Det mest spräckliga är nog sockorna. Jag har hamnat i att bara vilja ha handstickade sockor, förutom de nylonstrumpor som jag är ålagd att ha i vissa situationer.
    Ska jag show-off så blir det med en spetsstickad sjal eller liknande.

    • Alicia Sivert

      25 mars, 2019 at 12:53 Svara

      Vad roligt att läsa hur du matchar din yviga personlighet med mer dämpade plagg! Jag pratar hästspråk och förstår precis vad du menar med ”stickelhåriga” ;) Det låter vackert! Kul att du hade så många tankar om det här fast du inte medvetet reflekterat kring frågan tidigare. Tack för att du delar med dig, Cecilia!

  • Katarina

    23 mars, 2019 at 12:38 Svara

    Nyfiken fråga ; hur är ditt förhållande till pappersböcler? Jag rensade bland mina böcker idag, många kändes självklara att ge vidare då jag efter flera läsningar plötsligt känner mig färdig med dem. Men jag trodde att jag skulle rensa ut fler än det blev. Har några ovanliga böcker, ögonblicksbilder ut vanliga människors liv i historiska brytpunkter. Tror inte jag kommer läsa om dem men de är så speciella så jsg vill kunna låna ut dem till kompisar. Funderar på om de ska få få bo kvar och kanske få någon speciell förvaring. Hoppas på ett bokinlägg här för inspiration ;)

    • Alicia Sivert

      25 mars, 2019 at 12:50 Svara

      Böcker är nästa kategori, så jag får be att återkomma med en längre analys! ;) Men vad gäller KonMari-metoden så har jag hjälp av att fråga mig vad jag vill ha mig med in i framtiden, oberoende av vilka böcker jag läst och tyckt om förr. Och så följdfrågan om vilka jag måste äga och vilka kan jag låna när jag behöver dem.
      Jag känner som du med vissa böcker, att jag vill kunna låna ut dem, men undrar om det inte är bättre att direkt ge boken till personen i fråga, med uppmuntran att själv lämna den vidare när hen är klar med den? Annars låter speciell förvaring bra!

      • Katarina

        25 mars, 2019 at 19:55 Svara

        Ser fram emot det! För övrigt har mitt barn bestämt att det heter att man pantar böcker när man ger dem till någon annan för det blir nya böcker för dem. På samma sätt som pantade flaskor blir nya flaskor. ;) Jag kör hårt på att skola in i gemensamhetstänket :D

        • Alicia Sivert

          31 mars, 2019 at 11:40 Svara

          Fantastiskt ju, och helt riktigt resonerat! :)

  • Maria

    23 mars, 2019 at 09:06 Svara

    Sen är Sellpy för dåliga arbetsförhållanden. De vägrar betala ut OB exvis.
    Tyvärr ett sunkigt företag från idé till utförande.

    https://www.etc.se/inrikes/sellpy-vagrar-betala-ob-kvallar-och-helger-ar-bekvam-arbetstid?fbclid=IwAR3j2WGsjELUDeYlnEXZ-pwPnFa40Uoe-mCsEOenBKyK5BPozTNQeHJlcBg

  • Maria

    23 mars, 2019 at 09:01 Svara

    Hej!
    Vill bara varna andra som läser detta inlägg för Sellpy.
    De har fått så enormt mycket kritik att de stängt av kommentarsfunktioner generellt på Facebooksidan. Det är inga seriösa företag som gör så.

    Jag trodde att man skulle få en liten del av intäkterna men Sellpy fungerar så att de skugg-sänker intäkterna.
    Kläder som vi kollade noga innan vi lade i påsen påstods vara slitna eller trasiga – och därmed togs en avgift ut för hantering/kassering av dessa.
    Majoriteten plagg och saker påstod Sellpy inte kan säljas för 50kr eller mer.
    De saker som de valde ut att sälja satte de hutlösa priser på – och de var de saker jag själv skulle sätta lågt pris på då de t.ex. inte är ”inne”/har daterade snitt och därmed svårare att sälja.

    Medan sakerna de menade inte gick stt sälja för 50kr eller mer är alla i nyskick, trendiga och dessutom sådant jag själv sålt för 70kr och uppåt på Tradera.

    Så varför gör Sellpy såhär? Troligen för att slippa betala ut alla inkomster till kunden.
    Vart kläder som anses hamna under 50kr eller trasiga tar vägen vet man inte.

    Man kan även ta en titt på Sellpys försäljningar så ser man att de har låg kunskap om begagnatmarknaden. De sätter konstiga priser (både lågt/högt) och vet i många fall inte ens vad det är de säljer. Ibland säljs korta kjolar som toppar, exempelvis….

    Ett sånt här företag bör man inte stödja. Och vill man ändå prova bör man först kolla folks åsikter på olika forum.

    Det är annars bättre och snällare att bara lämna till second hand. Företag som med flit ”gör fel”, fördröjer utbetalningar och tystar kunders kritik istället för att bemöta den – är företag man ska akta sig för. De bidrar inte till en bättre, hållbarare värld.

    • Alicia Sivert

      23 mars, 2019 at 17:51 Svara

      Hej Maria! Vad tråkigt att du har dåliga erfarenheter av Sellpy. Jag håller med om att en del grejer blir fel prissatta men har både köpt av och sålt med dem och är på det hela taget nöjd. När de gjort sin första bedömning av plaggen har du 48 timmar på dig att begära en omvärdering, både av utsorterade plagg och beskrivningar/prissättning av annonser. När vi gjort det första har sakerna lagts ut efter omvärderingen (sänka utgångspriser har vi hittills aldrig behövt be dem göra).

      Jag tror att Sellpy hanterar så enorma mängder grejer att det är rimligt att det blir fel ibland. Lösningen är så pass smidig att det är värt det för sådant jag själv inte har tid/kraft att sköta försäljning av men kanske ändå önskar få en liten summa pengar för. Det är ju inte heller alla som har möjlighet att släpa tunga kassar till loppis och avhämtningen kan nog vara avgörande för de som bor långt från stan eller förhindras att bära av fysiska skäl. För oss personligen utesluts inte det ena av det andra. Just kläder skickar vi till Sellpy, annat lämnar vi in i second hand-butiker, men det kommer jag till när jag KonMariar andra kategorier :)

      Jag tror inte att företaget gör fel med flit, och de stängda kommentarsfälten på Facebook kompenseras väl hyfsat av en snabb kundtjänst via hemsidan? Personligen hade jag föredragit att ta alla klagomål och reklamationer i det forumet, om det var jag som drev en så stor verksamhet. Men det kan man ju ha olika åsikter om!

      Ang. tilläggskommentaren om saknat kollektivavtal håller jag med om att det är dåligt. Tack för din input och för att du delar med dig av dina erfarenheter!

  • Eva

    23 mars, 2019 at 07:55 Svara

    Hej! Du förklarar den här metoden bättre än vad boken gör.
    Din målbildsbeskrivning är inspirerande, då nu sitter jag här och funderar på mina egna kläder.

    • Alicia Sivert

      23 mars, 2019 at 08:48 Svara

      Åh vad fint att höra, tack så hemskt mycket! Låt mig veta hur det går med kläderna, och stort lycka till! :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.