Min KonMari-målbild: hur jag vill leva och vem jag vill vara, i förhållande till mitt hem och mina saker

Det första steget inom KonMari är att formulera en målbild. En tydlig och detaljerad visualisering av hur du vill att vardagen ska se ut och kännas.

”Hur ska jag nå det genom att städa?” frågar du dig kanske. Naturligtvis handlar det om mycket mer än vad som kan åstadkommas genom att rensa lite hemma. Men jag tror att reflektera kring det liv du lever och kartlägga det du vill leva är ett först steg mot att göra större förändringar. En så omfattande process som KonMari, där du går igenom alla dina ägodelar, sätter igång saker i hjärta och huvud. Jag vill försöka använda det som ett startskott. Dessutom hjälper målbilden att fatta svåra beslut vid avyttringen. ”Passar den här saken fortfarande in i det liv jag vill leva?”

För varje punkt i målbilden ska du ställa dig frågan varför?, gärna flera gånger. Det hjälper dig orientera ännu närmare kärnan av vad du egentligen vill uppnå.

Min KonMari-målbild - www.aliciasivert.se

Triggervarning

Jag vill sätta en triggervarning på det här inlägget, för jag tror det kan vara ångestframkallande att tänka på de här sakerna vid fel tillfälle. Läs inte det här om du kämpar med vardagen just nu, utan spara det till när du är på topp och längtar efter att ta i med hårdare tag. Märk också att det är min målbild. Egentligen lite för privat för en blogg, men jag har valt att dela med mig av den ändå eftersom vi går igenom resten av processen tillsammans. Det här är min personliga längtan, önskan och saker just jag vill förändra med hur jag lever. Enligt mina förmågor, privilegier och tillkortakommanden. Det finns ingenting fel med att matcha röda mjukisbyxor med röd t-shirt eller att slöscrolla sig igenom en hel helg, men jag vill ändra det beteendet hos mig själv eftersom jag inte mår bra av det.

Min KonMari-målbild

+ Jag kan komma hem från jobbet utan att känna att jag måste göra en massa saker – städa köket, ta ut återvinningen, plocka undan etc. Kvällen är avsatt för nedvarvning.

+ På morgnarna orkar jag gå upp innan klockan åtta. Jag ägnar en kort stund åt att tömma diskmaskinen, vika torr tvätt eller sätta på en ny maskin. Torkställningen står sällan framme under dagen och göromålen hopar sig inte.

+ Alla våra ägodelar har en given plats, även skaparmaterial och udda pinaler. Det är lätt att hitta något jag letar efter och lätt att lägga tillbaka sådant som använts. Min garderob och lådorna i chiffonjén är luftiga och överskådliga. Jag behöver inte oroa mig för att knäcka en sybåge varje gång jag öppnar en låda.

Varför? Jag vill skapa en bättre rutin för att hålla ordning och lägga mindre tid på att plocka och småstäda.
Varför? Jag vill kunna slappna av när jag är hemma och fokusera på roligare saker.
Varför? Jag vill må bra och göra sådant som känns inuti.

+ Jag har på mig kläder hemma som är schyssta nog att gå ut i, om jag skulle få lust att ta en promenad.

+ Jag kan ta emot besök med kort varsel utan att bli stressad.

Varför? Jag mår bättre av att ha det ordnat omkring mig, även när jag slappar.
Varför?
Jag vill vara närvarande i stunden och mitt bästa jag, även när jag slappar.
Varför? Det är då jag slappnar av på riktigt.

Min KonMari-målbild - www.aliciasivert.se

+ Jag har främst kläder med stark karaktär som också är bekväma att ha på sig med praktiska funktioner. Många har jag sytt själv och resten är köpta begagnat. Jag orkar ta hand om dem – stryka, vika och ta bort katthår. När något går sönder lagar jag det.

Varför? Kläder är en stor del av mitt personliga uttryck och jag vill trivas i det jag använder till vardags.
Varför? Jag älskar kreativiteten i att skapa och kombinera kläder. Det ger mig kraft och glädje.

+ Vårt hem är detaljerat, funktionellt och hållbart skött. Här trivs både vi och våra gäster. De saker som står framme har vi valt ut, medan städutrustning, datorer och liknande har en skymd plats i lådor och skåp. Utrymmena bjuder in till ett aktivt umgänge.

Varför? Mitt hem är en stor del av min personlighet och jag ser det som ett ständigt pågående kreativt projekt att flytta om och skapa nya blickfång.
Varför? Jag tycker om att spendera mycket tid hemma. Jag vill att både jag och mina gäster ska trivas här.
Varför? Mitt hem är min fristad. Min plats för vila och för kreativitet. För kärlek och umgänge.

Min KonMari-målbild - www.aliciasivert.se

+ När vi kommer hem från jobbet gör vi saker ihop, t.ex. spelar spel eller löser ett korsord. När vi tittar på teve är det för att vi verkligen är sugna på att se en film eller serie. Inte för att ha något att göra medan vi äter. Våra telefoner bor på en avsedd plats i hallen och används inte hemma för annat än att ringa.

+ Jag investerar mycket tid i skapande, att läsa, påta med blommor och att gå ut i naturen. Jag använder datorn effektivt.

Varför? Vi vill bryta Netflix-vanan, slöscrollandet och ta mer riktig tid för varandra och sådant som är betydelsefullt.
Varför? Vi vill inte se tillbaka på våra liv och tänka att vi spenderade för mycket tid med att titta på mobilen. Vi vill fördjupa våra egna känslor och kunskaper.
Varför? Vi vill ge av vår bästa sida till oss själva och varandra, och göra saker som känns i hjärtat.

De här sista frågorna är ångestladdade på riktigt. Oron för att vi scrollar bort vår tid. Inte jag och Andreas specifikt utan hela samhället. Att vi reagerar mer på notifikationer än på vad personen vi umgås med säger. Jag skulle kunna skriva mycket mer om det här men lämnar det för idag med att understryka att detta är den största och viktigaste förändringen jag vill göra. Ta tillbaka kontrollen från tekniken, degradera den till ett redskap och använda den sparsamt. Varför? För att jag vill vara här och nu, ingen annanstans.

Min KonMari-målbild - www.aliciasivert.se

Kärnan

Kärnan för min KonMari-målbild blir alltså:

Jag vill göra saker helhjärtat, som känns inuti. Jag vill hitta glädje, kreativitet och kraft, men också en bättre vila. Jag vill vara närvarande, i allt jag gör. Jag vill investera i mig själv, min kunskap och mina förmågor för att kunna ge det bästa till mig själv och andra.

Med det i bakhuvudet börjar jag min rensning, omorganisering och det aktiva mentala arbetet för att komma närmare en vardag med det innehåll jag värderar.

Har du skrivit en KonMari-målbild eller använt dig av målbilder för att formulera mål och syften?

……….

Läs mer

+ Tankar om att rensa hemma
+ KonMari: om metoden, boken och serien
+ Min KonMari-målbild
+ Skilj på syfte, mål och löfte när du planerar din framtid
+ KonMari Kläder
+ KonMari Böcker

Bilderna i inlägget är fotade av Andreas i somras och föreställer mig i en sommarklänning jag sytt.

Tags:
16 Comments
 • Helga

  18 mars, 2019 at 18:57 Svara

  Jag älskar mjukiskläder! :D Jag har den (konstiga?) egenheten att jag inte gillar att ha kläder som varit utomhus inne. Typ i soffan eller sängen. Lite som han i Hundtricket haha. Annars tycker jag det låter vettigt att alltid ha så sköna kläder att de går att ha inne :) Jag går ut med mina mjukisbyxor ibland också men de är inte så varma så det är kanske mer därför. Och för att de inte ska bli smutsiga :>

  • Alicia Sivert

   19 mars, 2019 at 09:57 Svara

   Inte alls konstigt, jag är likadan! Har fobi för att sitta i byxor jag åkt buss och tunnelbana med inne i soffan och byter alltid om när jag kommer hem. Även pga katthår. Men hittills har hemmakläderna varit typ utrensade utekläder. Såna om blivit slitna eller aldrig suttit särskilt bra. Det får mig att känna mig som en hög avlagda paltor, och så vill jag inte ha det! Jag vill välja ut eller sy upp några uppsättningar som kan funka både inne och ute, med tvätt emellan :)

   • Helga

    20 mars, 2019 at 08:48 Svara

    Låter vettigt! :) Jag tycker det känns så kul att om några år kommer nästan alla mina kläder vara second hand, egengjorda eller fast fashion med flera år på nacken + lite egna lagningar/utsmyckningar :)

    • Alicia Sivert

     25 mars, 2019 at 13:00 Svara

     Visst är det häftigt!! Älskar såna insikter, och hela grejen med en sån garderob! <3

 • Sofie Mortensen

  15 mars, 2019 at 17:28 Svara

  Tycker du har väldigt fina och realistiska mål! Väldigt inspirerande att läsa om! Jag har inte satt upp några såna tydliga mål, men det är nog en superbra sak att göra ihop med sin sambo, för hur man vill leva ihop och vårda sitt gemensamma hem!
  Fint!

  • Alicia Sivert

   19 mars, 2019 at 09:50 Svara

   Verkligen! Känns som att vi inte pratat om annat på sistone, än hur vi vill ha det, vad vi vill göra och hur vi vill leva. Så otroligt utvecklande att få göra det ihop med den man älskar, både rumsligt liksom men framför allt mentalt!

 • Jenny

  15 mars, 2019 at 15:14 Svara

  Det märks verkligen i dina KonMari-inlägg hur mycket tanke du lagt bakom allt detta och det känns som ett sånt privilegium att få ta del av det och hänga med på den här resan!
  Blir så inspirerad av att läsa om din målbild för mycket av det passar så väl in på hur jag vill ha min framtid också.
  Just nu har jag aktivt bestämt att helt enkelt ge fan i hemmet, det får vara precis hur stökigt och skitigt det vill ett tag för att lösgöra tid och energi till företagande och kreativitet vilket är en himla stor lättnad, men lite längtar jag ju ändå till den dagen bägge delar kan få plats i vardagen. Ser mycket fram emot att rota fram de här inläggen och lusläsa som inspiration när det är dags för en egen storrensning här hemma<3

  • Alicia Sivert

   19 mars, 2019 at 09:49 Svara

   Ååh vad roligt Jenny, TACK!! Jag tror också det är viktigt att ta in ställtiden – jag har varit i den här processen sen innan jul egentligen, men mycket är ju just förberedelse, reflektion och i mitt fall att läsa boken och skriva. Du är med andra ord redan igång med ditt arbete, eftersom du låter dig inspireras och börjar fundera. Hoppeligen sammanfaller tiden du är redo mentalt med att shoppen och kreativiteten fått trygga, fungerande rutiner! Lycka till! <3

 • Jaquline Hultman

  14 mars, 2019 at 19:02 Svara

  Vilket inspirerande inlägg Alicia! Verkligen fint att du har öppnat upp i inlägget och vågat vara så personlig ❤️ jag älskar också var sak på sin plats! Det ger mig en ro på något sätt 🙏 kram tack för insperation 😘

  • Alicia Sivert

   19 mars, 2019 at 09:46 Svara

   Tack Jackie, vad glad jag blir!
   Man har så mycket udda pinaler som bara flyttas från en tillfällig förvaring till en annan. Det vill jag få slut på bums! Älskar att märka upp var allt ska vara med dymo och olika system ;)

 • Jossan

  14 mars, 2019 at 12:41 Svara

  Men shit va bra du har ordnat dina mål! Jag känner att jag vill bara kopiera dom rakt av, å nu börja rensa! Fast det är väl inte direkt så det funkar ;)
  Däremot håller jag med dig, jag tror vi alla behöver vara lite mer närvarande och inte lika mycket i diverse skärmar (dator som mobil och tv), vara ute lite mer och bara finnas. Dock är det väl inte den lättaste trend att bryta, för dom vet ju vad dom gör, dom som skapar mobilspel och så, för att locka hjärnan med snabba belöningar.

  Jag är en sån du nämnde högt upp, det är kanske inte rätt tid för mig att börja med KonMari, men jag blir så sugen. Och det ena utesluter inte det andra tänker jag. Även om jag har psykisk ohälsa, så kan man ju börja fundera och sen plocka lite grand (i rätt ände), vissa saker är ju lättare att rensa än andra…

  Ska bli kul att fortsätta höra hur din resa går!

  • Alicia Sivert

   19 mars, 2019 at 09:45 Svara

   Vad fint att du känner igen dig! Jag tror som du att det är en ganska övergripande mänsklig strävan att vilja vara mer närvarande, utomhus och göra saker som känns på riktigt. Men det är ju lika viktigt att reflektera sig fram till insikten ändå! :)

   Hemskt att det får vara så alltså, att mobilerna och programmen är utformade för att vi ska vilja ha mer. Det är så oetiskt.

   Absolut! Alltså KonMari kan säkert vara en motivation och ett engagerande projekt, även för den som mår dåligt. Mycket mer handgripligt och åtkomligt än många utmaningar med jobb och skola. Det är mest min målbild jag ville varna för, att det kan vara farligt att läsa andras mål om man känner sig långt ifrån sina egna. Jag är väldigt glad att du får inspiration, trots ohälsa! Hoppas att det finns kraft och rum för dig att börja i den ände som passar för dig <3

 • Illianas

  13 mars, 2019 at 14:46 Svara

  Väldigt fint uttryckt Alicia, och det låter som att du har väldigt många bra tankar kring detta. Håller med dig om ångesten som kan uppstå när man inser hur vi alla ägnar mer tid åt att scrolla på sociala medier än att umgås med nära och kära, men jag märker också en förändring till det bättre i detta. Fler och fler blir medvetna om det och väljer bort skärmtid, så jag har hopp om att vi kan hitta en rimlig nivå på det så småningom.
  Hoppas att du kommer nå dina målbilder med hjälp av den här metoden! Kram <3

  • Alicia Sivert

   14 mars, 2019 at 08:41 Svara

   Så trösterikt att höra att du ser tendenser till att scrolltrenden avtar! Jag hör också folk i min närhet prata mycket om det här, men det känns som att det är ett stup mellan att bli medveten om problemet och att sluta. Nåväl, det minsta jag kan göra är att tänka på mig själv och i bästa fall föregå med ett gott exempel för någon annan! Det är verkligen dags att prioritera om sin tid!

 • Zilia Ving

  13 mars, 2019 at 11:55 Svara

  Vilken fin blogg, vilket inspirerande inlägg och vad du är fantastiskt duktig på att uttrycka dig i ord! :O Wow! Det är som att läsa konst! Jag är en smula mållös.

  • Alicia Sivert

   14 mars, 2019 at 08:38 Svara

   Oj vilka enormt fina ord, tack så oerhört oerhört mycket!! <3

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.