KonMari böcker

KonMari böcker - www.aliciasivert.se // Tove Jansson, tokimeku Konmari-metoden rensa hemma organisera bokhylla bokhyllan

Under våren går vi igenom precis varenda pryl vi äger för att undersöka vilka som ger oss glädje och som vi vill ta med in i framtiden. Jag har tidigare skrivit om KonMari-metoden och om den första kategorin: kläder. Steg två var att ta itu med hushållets alla böcker!

KonMari böcker - www.aliciasivert.se // tokimeku Konmari-metoden rensa hemma organisera bokhylla bokhyllan före efter

Bokhyllan innan

Såhär såg bokhyllan ut när vi satte igång, utöver några konstböcker som står framme på ett annat ställe. Vi äger inget orimligt antal böcker och har rensat i samband med de flyttar vi tidigare gjort ihop. Andreas har knappt några böcker kvar alls medan jag släpar med mig desto fler. Jag är en sån som läser om böcker, ofta flera gånger. Gör markeringar, stryker under och viker in hundöron. Jag var orolig att jag skulle ha svårt att ta avsked av några fler, eftersom det bara är ett drygt år sen vi flyttrensade sist, men det gick mycket enklare än jag trott. Kanske just för att jag är en sån som känner starkt för mina favoriter, och vet vilken känsla jag letar efter!

Avtackat

Av ca 180 böcker tackade jag 40 stycken för vår tid tillsammans. Det var både sådant jag köpt eller fått för åratal sen men aldrig tagit mig för att läsa, och sådant jag läst och läst om, men som jag inte känner att jag behöver fortsätta äga. Det finns ju bibliotek, om jag plötsligt skulle få ny inspiration. Andra favoriter, som The Secret Garden av Frances Hodgson Burnett, lämnade jag bort med insikten att jag vill ha dem i en finare utgåva.

Ytterligare elva titlar hamnade på en sista-chansen-lista. Jag vill ge dem ett försök till, men de får begränsad tid på sig. Här hamnade till exempel Wonder Boys av Michael Chabon, med resultatet att jag genast började läsa den.

Vad gör vi med det som rensats ut?

För mig är det viktigt att känna genom hela den här processen, hur mycket jag äger och hur mycket energi det kräver. Det är det som är tanken med att samla allt inom en kategori på ett ställe, för att se volymen vi väljer att förvalta. Med böcker tog jag det ett steg längre och valde att bära allt jag rensat ut tvärs igenom stan till Stadsmissionen vid mitt jobb. Det innebar att jag varje dag under en tid tog en kasse böcker med mig på den 75 minuter långa kollektivresan till jobbet. Att släpa på det viset hoppas jag ska göra mig mer restriktiv när jag köper nya böcker. Allt jag vill läsa behöver inte få en permanent plats i bokhyllan.

En del tekniska böcker om konstnärliga tekniker fick flytta till jobbet, där jag tror de ger mig mer konkret inspiration. Ett par riktigt slitna pocketböcker hamnade dessutom i kollage-lådan att användas som material. Några skänktes bort till kollegorna innan jag gick ner med resten till loppisen.

KonMari böcker - www.aliciasivert.se // tokimeku Konmari-metoden rensa hemma organisera bokhylla bokhyllan före efter

Bokhyllan efter

Det är ingen monumental förändring i bokhyllan, men visst blev det luftigare! Nu behöver jag omorganisera för att få en bättre balans i hyllorna, och det känns bara roligt! Mer luft innebär utrymme för katterna att sitta och spana ut genom balkongdörren, eller plats att föra in prydnadsföremål vilket frigör ytor på andra ställen i lägenheten.

KonMari böcker - www.aliciasivert.se // The book of the American West, tokimeku Konmari-metoden rensa hemma organisera bokhylla bokhyllan

Tokimeku – böcker jag behåller

De böcker jag väljer att behålla är favoriter jag vill läsa om, böcker som inspirerar mig konstnärligt och några enstaka olästa jag verkligen vill ge en chans. Det var väldigt fysiskt påtagligt vilka böcker som kändes tokimeku (gav en inre glädje) och jag kunde känna det i hela kroppen när jag tog i titlar som Lord of the Flies och War of the Worlds. Allra mest tokimeku är ändå de stora, slitna pärmarna till The Book of the American West. Jag köpte den för 47 kronor på Erikshjälpen och efter sju år i min ägo luktar den fortfarande gammal källare men ger mig massor av fjärilar i magen. Här samlas berättelser om ökända gunslingers och pälsjägare med utförliga beskrivningar av gamla pickadoller och vagnar. När jag bläddrar i den pirrar det i hela min kropp.

Insikter

Det blev tydligt under omorganiseringen att jag förändrat min personlighet ganska mycket genom de senaste åren. Många av de böcker jag definierade mig själv med i tidiga tjugoårsåldern känner jag mig idag helt färdig med. Jag lider inte lika mycket längre, och behöver inte fylla mitt hem med svåra böcker. Många av de som kändes tokimeku var faktiskt såna jag läst som barn eller ungdom. Harry Potter-serien (i dubbla upplagor), allt av Tove Jansson, Pettson, Alice i Underlandet, Pip-Larssons. Böcker jag älskar att läsa om, år efter år.

Vi kom också fram till att vi vill skala ner från denna mastodontmöbel till två mindre bokhyllor. Gärna en platsbyggd som också fungerar som tevemöbel, för konst- och konceptböcker som är roliga att ta fram spontant och bläddra i. Och en att ha i sovrummet, för romaner. Det blir ett roligt projekt för framtiden!

KonMari böcker - www.aliciasivert.se // Charles Bukowski, tokimeku Konmari-metoden rensa hemma organisera bokhylla bokhyllan
Hur går det för er andra som var taggade på att rensa hemma? Har ni kommit igång?

Läs mer

+ Tankar om att rensa hemma
+ KonMari: om metoden, boken och serien
+ Min KonMari-målbild
+ KonMari kläder

Tags:
9 Comments
 • Cecilia

  23 april, 2019 at 22:30 Svara

  Om ni på sikt behöver någon annan som kan älska bokhyllan så är jag verkligen en kandidat! ;)

 • Beatrice

  23 april, 2019 at 10:45 Svara

  Tycker alltid att böcker är bland det svåraste att rensa, men är också i en sån period just nu när ungdomsböckerna ibland känns helt rätt fortfarande, och ibland känns så himla löjliga typ? Men samtidigt har jag svårt att acceptera mig själv som helt vuxen och tycker att mycket vuxenlitteratur mest känns lite jobbig att läsa, hehe. Men att rensa böcker alltså… Som jag gått igenom bokhyllor sen vi flyttade hemifrån, och då lämnade jag ändå en stor mängd med barnböcker och sånt hos mina föräldrar som blir sommarens projekt ihop med en hel drös andra grejer som jag inte fick med mig i någon flytt. Spännande att se vad som får stanna varje gång man rensar något ju!

  • Alicia Sivert

   23 april, 2019 at 19:36 Svara

   Åh, jag förstår! För mig har det hjälpt att jag börjat gå mer aktivt på bibliotek. Älskar att kunna ha böcker medan jag läser dem och sen inte behöva förvalta dem. Förr köpte jag alla böcker – för tänk om jag älskade dem!?!?

   Jag ser också fram emot att ta itu med en låda barnböcker och en med gosedjur hos mina föräldrar, men de hör till kategorin Sentimentalt som man tar sist inom KonMari. Lycka till med bokrensnigen Bea, jag vill gärna höra mer om hur det går! :)

 • Ethel Jonsson

  23 april, 2019 at 08:59 Svara

  Oj haha i min iver glömde jag förklara – i mitt rum i förrådslängan kommer jag ha en egen atelje! Där ska jag samla allt kreativt. Oerhört taggad <3

  • Alicia Sivert

   23 april, 2019 at 19:32 Svara

   Men Ethel så roligt med flytt och framför allt ateljé! Vad glad jag blir! Det låter ypperligt att flytta inspirationsböcker dit. Jag vill höra och se allt om hur du ställer i ordning ditt arbetsrum när du är klar med rensningen! Lycka till!

 • Ethel Jonsson

  23 april, 2019 at 08:58 Svara

  Väldigt inspirerande och passande inlägg! Vi ska flytta i slutet av maj och jag går igenom mycket nu i lägenheten. Är lite nervös över alla mina böcker och ska försöka gå igenom dom. En sak som jag är SÅ glad över är att jag i vårt nya hus kommer ha ett eget ganska stort rum i förrådslängan och där ska jag ha de böcker som är mer inspirerande – har samlat på mig några stora fotoböcker att bläddra i – så de kommer inte behöva ta plats bland de skönlitterära böckerna. Jag gillar struktur och att ha olika typer av böcker på olika ställen. Kommer även som du ta med några till jobbet. Men resterande behöver en utrensning och ja, då kom ditt inlägg väl i tiden för mig! Tack!

 • Katarina

  22 april, 2019 at 22:13 Svara

  Ser med spänning fram emot bokhyllornas förändring. Här rensade jag först ut en kasse böcker som hämtades av en lässugen kvinna. Hennes glädje kombinerat med min glädje över glappen i bokhyllan ledde till att jag packade ned nästan alla kvarvarande böcker till samma kvinna. Då fick även två gamla serier om hur man då såg på världen och dess folk följa med, vackra bokryggar som jag nu kände mig så färdig med. Sen sålde jag två vitrinskåpsbokhyllor och får fortfarnade glädjepirr i kroppen av det. Insåg i rensandet att de böcker som nu känns viktiga för mig år de jag vill högläsa om x antal år. Fascinerande hur fokus skiftar genom livet.

  • Alicia Sivert

   23 april, 2019 at 19:24 Svara

   Så fint att läsa om din lättnad! Jag förstår precis och känner själv hur kroppen lyfter när det blir luftigare i hyllor eller lådor och lättare att hålla koll på vad som finns och var. Heja!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.