storblommig sommarklänning i vitt, rosa och rött – sydd av en duk


Till svärfars överraskningsfest i maj sydde jag en klänning!


Jag har letat länge efter ett klänningsmönster med hög midja, ärm och rund halsringning men lite drunknat i alla olika modeller. Jag tycker det är svårt att förstå skillnaden och bortse från de illustrerande plaggens färg- och mönsterval när en letar på nätet. Till sist slog jag i alla fall till på New Look 6262 från Simplicity!


Jag ritade upp mönstret alldeles för stort och begriper fortfarande inte riktigt varför, men kanske var det någonting i konverteringen från inches till centimeter. Att följa en sömnadsinstruktion på engelska var en utmaning i sig och halvvägs genom klänningen började jag freestyla.


Jag tog in den lite här och lite där för att kompensera för den förstora storleken, skippade dragkedjan som skulle varit mitt bak (midjan går över axlarna ändå, haha) och gjorde halsringningen lite annorlunda.


Och i den hetta som varit i maj har det faktiskt känts skönt med en lösare passform!


Tyget är förresten en bordsduk i bomull jag köpte på Erikshjälpen för några år sen som såg ganska förfärlig ut som duk men blev väldigt bra som klänning! 85 kronor tror jag att jag betalade.


De stora rosa och röda blommorna mot den vita bottnen tycker jag gör den till en ganska perfekt sommarkalasklänning.


Som kraftigt modifierad modell får mönstret godkänt – men jag ska rita upp det på nytt, i rätt storlek, och försöka igen!


Bilderna hjälpte Andreas mig fota när vi cyklade till Artipelag i helgen. Tänk att vi bor såhär nu! Jag vet att jag tjatar men titta – allt det här vattnet på cykelavstånd! Det känns som att vara på semester men vi är inte mer än tjugo minuter hemifrån.


Klänningen blir mitt junibidrag till Sypeppen med Sew it Yourself!

26 Comments
 • Liselotte Johansson

  1 juli, 2018 at 21:51 Svara

  Jättefin klänning och passar dig perfekt.

 • Josefine Folkesson

  29 juni, 2018 at 20:36 Svara

  Jag trodde jag hade kommenterat om den här innan, men såg att jag missat det! Men den här klänningen är så himla fin, jag gillar verkligen färgerna, och modellen sitter så fint på dig <3

  • Alicia Sivert

   8 juli, 2018 at 08:38 Svara

   Åh vad roligt att höra, tack snälla för så fina ord :D

 • Linnéa

  7 juni, 2018 at 20:05 Svara

  Men vilken fantastisk klänning alltså!!! Är helt kär i kombinationen mellan tyget och modellen :D

  • Alicia Sivert

   8 juni, 2018 at 05:38 Svara

   Åh vad kul att du gillar den! Det blev riktigt bra till slut och efter den här peppen från er har jag energin jag behöver för att rita om mönstret på nytt! :) Tack!!

 • Erica Bessant

  7 juni, 2018 at 11:53 Svara

  Åh vilken fantastisk klänning! Tyget gör sig så bra i klänningsform. Härlig sommarklänning… Du inspirerar till mer sömnad här. Kanske ska sy något till mig och inte bara barnen. Tack för att du så frikostigt delar med dig av allt du skapar! ❤

  • Alicia Sivert

   8 juni, 2018 at 05:37 Svara

   TACK snälla Erica! Himmel så glad jag blir! <3 Och jätteroligt att du blir sömnadssugen – jag vill gärna se vad du tar dig för :)

 • Cecilia N

  7 juni, 2018 at 07:30 Svara

  Stackars tyg som varit duk i så många år och alltid drömt om att bli klänning. Och nu äntligen hände det! Tack Alicia för välgärningen!
  Kan det finnas nåt bättre tyg och några bättre händer för den uppgiften?

 • Mikaela

  6 juni, 2018 at 14:19 Svara

  Gud vad fin! Tyget var ju verkligen perfekt för kalasklänning!

 • Grahnslöjd

  6 juni, 2018 at 12:36 Svara

  Tyget var verkligen som gjort till en klänning!! Superfin!:)

  • Alicia Sivert

   7 juni, 2018 at 06:07 Svara

   Eller hur! Det såg så shabby ut som duk men nu gillar jag det :D

 • Helga

  6 juni, 2018 at 11:20 Svara

  Så fin! Och klänningen är också fin 😉 tycker passformen ser ut att vara perfekt! Jobbigt med tajta kläder hehe 😊

  • Alicia Sivert

   7 juni, 2018 at 06:06 Svara

   Tack :D Haha ja, nu när jag fixat den men det var inte så klädsamt när midjan satt på höfterna och axelsömmen halvvägs ner på överarmarna ;) Men ja, det känns helt rätt med lösare modell, i sommarvärmen och kanske över huvud taget :P

 • Silje

  6 juni, 2018 at 07:36 Svara

  Den kjolen blei jo superfin! Diggar forma og lengden, og så tøft at du etter kvart byrja å gjere det på frihand. Trur den blir perfekt no i sommar :D

 • Janniche Paulsen

  6 juni, 2018 at 06:39 Svara

  Altså… er det noe du IKKE kan?? Jeg ER SÅ IMPONERT over alt du får til kreativt, det er bare å bøye seg i støvet :-)
  Jeg skal prøve meg på akvarell takket være deg og nå fikk jeg lyst til å lære meg å bruke symaskinen som står i kjelleren også… men da med et myyyye enklere mønster, haha!

  Takk for at du blogger og deler så mange ulike kreative uttrykk, jeg smiler fra øre til øre hver gang jeg logger meg inn på bloggen din :-)

  Klem, Janniche

  • Alicia Sivert

   7 juni, 2018 at 06:04 Svara

   Men Janniche, vilka fina ord! Jag blir så glad att jag inte vet vad jag ska säga! Tusen tusen tack räcker knappast till, och så väldigt roligt att du blir inspirerad och vågar prova! Jag vill görna höra mer om hur det går. Stort lycka till!

 • Anna Back

  6 juni, 2018 at 06:35 Svara

  Den var ju grymt fint! Vill du ha den tightare i midjan är det ju bara att ta ett bälte eller sätta i ett litet resårband :)

  • Alicia Sivert

   7 juni, 2018 at 06:02 Svara

   Tack Anna! Jag provade båda men den var bäst bara som den är :)

 • Anki

  6 juni, 2018 at 06:23 Svara

  Jättefin!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.