saffransvåfflor och julöppna ateljéer – vår allra första advent i Gustavsberg

Julgran utanför porslinsfabriken. Första advent i Gustavsberg. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Den här helgen har vi firat vår allra första advent i Gustavsberg! Det känns så spännande och mysigt att få möta julen på Värmdö, både för att det är vårt nya hem och för att här händer så mycket runt högtiderna.

Gustavsbergs hamn. Första advent i Gustavsberg. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Födelsedagshelgens lilla snötäcke, knappt värt att kalla täcke men betydelsefullt för stämningen, hade tinat bort och lördagen var så grå som den bara orkade. Vi drog ner mössorna och upp halsdukarna, knäppte en julbrosch på jackan och promenerade förbi hamnen med alla änder.

Våffelmakeriet och second hand. Första advent i Gustavsberg. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Till Jetsons retrobutik i Tallåskyrkan, och sen till Våffelmakeriet! Där vankades julmarknad på övervåningen (som inte var mycket till julmarknad i ärlighetens namn, max dålig loppis) och julifierad meny!

Våffelmakeriet och second hand. Första advent i Gustavsberg. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Våffelmakeriet och second hand. Första advent i Gustavsberg. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Vi slog till på varsin våffla med saffransgrädde, maräng och granatäpple. Det var gott sånär som på granatäpplekärnorna vilka gav konsistensen lite risgrynsgröt-vibbar. Våffelmakeriet är kombinerad restaurang och loppis – porslin, möbler och prydnader är alla till salu! Jag har skrivit mer om det under Värmdötips.

Den lilla tomten på redalådorna ville jag nästan adoptera. Jag tror att det här är julen då jag kommer över min tomteaversion.

Våffelmakeriet och second hand. Första advent i Gustavsberg. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Så fint med enris och murgröna ihop!

Loppis i panncentralen. Första advent i Gustavsberg. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Loppis i panncentralen. Första advent i Gustavsberg. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Efter lunch for Andreas för att handla och jag för att hämta ut paket (tyg från Tradera!). Tillbaka i hamnen tog jag en tur in i den gamla panncentralen där det också vankades loppis.

Hänkelhuset. Öppna Ateljéer i G-studion, gamla porslinsfabriken. Första advent i Gustavsberg. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Ateljéföreningen G-studion hade julöppna ateljéer i den gamla porslinsfabriken och jag passade på att titta in.

Ett 60-tal konstnärer och hantverkare bedriver sin verksamhet här, i samma lokaler som Stig Lindberg, Lisa Larsson och Wilhelm Kåge en gång gjorde. Stora, ljusa ateljéer med kulturhistoria och kompetens i varje vrå och möjlighet till ett ovärderligt utbyte av utrustning och erfarenhet konstnärerna emellan. Här vore det ju en fullkomlig dröm att få husera, men just nu är framtiden oviss, då Värmdö kommun vill sälja fastigheterna. En sabla tragedi faktiskt och jag hoppas de kommer på bättre tankar!

Maria Cotellessas studio i Hänkelhuset. Öppna Ateljéer i G-studion, gamla porslinsfabriken. Första advent i Gustavsberg. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

I Maria Cotellessas ateljé hängde den här fina mobilen med kartongkorpar. Massor av vackra skulpturer av fåglar, harar och ansikten tornade på hyllor och i fönstret.

Ljuslyktor av Hisako Mizuno, Öppna Ateljéer i G-studion, gamla porslinsfabriken. Första advent i Gustavsberg. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Jag hann bara titta sista trekvarten och tog inte så många bilder, men här är Hisako Mizuno Jonssons fina huslyktor i tunnaste keramik.

På kvällen vankades det pizza och en första julpyntning. Jag stekte pannkakor till morgondagens utflykt i ljuset från julstjärnan. På söndagen skulle vi nämligen på julmarknadsmaraton i stan, men om det får ni höra en annan gång!

Hade ni en fin första advent?

Tags:
7 Comments
 • Thea

  9 december, 2018 at 23:25 Svara

  Alltså, sån mysig helg <3
  Kanske inte superkul med grynig konsistens till våfflan (saffransgrädde lät ju dock som en DRÖM?!) eller julmarknader som är som en dålig loppis, men i övrigt tycker jag det verkade som en mycket fin första advent.
  Vill också ha ett våffelmakeri att husera på <3

  För övrigt håller jag tummarna för att kommunen ändrar sig, finns ju inget mer sorgligt än när något som är en så stor del av en orts identitet kastas bort.

  Villhöver också den lilla keramikbyn, fick sådan längtsmärta efter keramikverkstaden nu alltså. Finfin inspiration, så tack för det, och tack för en mysig glimt av din första advent <3

  • Alicia Sivert

   14 december, 2018 at 18:08 Svara

   Kommer du på besök nån gång så ska vi gå dit! Alla deras andra våfflor är goda och den här kan man ju beställa utan granatäpple nästa gång :)

   Haha jamen jag också! Vi får bygga pepparkakshus så länge <3

 • Mikaela

  5 december, 2018 at 21:50 Svara

  Hoppas verkligen G-studion blir räddad! Vi var i den andra delen som inte ägs av kommunen och vars framtid just nu är säkrad när vi var på studiebesök hos Maria Boij och Jonas Lindholm, bara att gå genom ugnsrummet på bottenplan för att komma upp till deras verkstäder var WOW. Keramikmecka alltså

  • Alicia Sivert

   9 december, 2018 at 08:50 Svara

   Åh, jag hade missat att det fanns en sån del! Minns du vilket hus det var? Det var ju ändå en aning trösterikt i detta idiotbeslut!!

   Och jaaaa! Vilken dröm det måste vara att jobba där som keramiker och kunna dela så mycket utrymmen och redskap! Förutom all historia som sitter i väggarna. Hoppas vi sitter där, sida vid sida (fast med stänkskydd emellan) i framtiden <3

 • Linnéa

  4 december, 2018 at 11:44 Svara

  Saffransglass lät ju lite spännande! Vanligtvis tycker jag inte om saffran i något annat än i lussebullar, men det lät ju väldigt gott att äta saffransglass med våfflor alltså 😋

  • Alicia Sivert

   4 december, 2018 at 12:10 Svara

   Jag älskar saffran i sötsaker men vill inte ha det i mat! Saffransglass är min allra bästa glassmak faktiskt, köper det jämt när jag är på Gotland :) Hoppas du får chans att prova!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.