den kreativa veckan 31/2018: igelkottar på gatan och en katt i fönstret

aliciasivert.se alicia sivert aliciasivert sivertsson varningsskylt varningsskyltar skylt skyltar igelkott igelkottar diy gör det själv warning sign hedgehogs

I tisdags tog jag och Andreas ett nattdopp i hamnen. Att kunna gå hem i bara badkläder är en vardagslyx jag aldrig kunnat föreställa mig, och upplevelsen blev inte sämre när en liten igelkott tultade över vägen framför oss och in på vårdcentralens parkering. ”Ska vi följa efter den och se till att den kommer bort från gatan”? sa Andreas, och det skulle vi såklart. Smygandes på behörigt avstånd bakom kotten följde vi så med på dess promenad genom natten. Mycket riktigt tänkte den passera vägen en gång till och precis i det ögonblick då det kom en bil. Ja, vad gör en inte för de små? Iförd endast baddräkt och min urblekta Harry Potter-handduk från tidigt 2000-tal, med armarna i luften och det blöta håret på ända klev jag ut i gatan, vevande åt bilen att stanna medan igelkotten i mycket maklig takt traskade ut i körfältet, stannade för att nosa lite på asfalten och småningom fortsatte till skogsdungen på andra sidan. Puh.

aliciasivert.se alicia sivert aliciasivert sivertsson varningsskylt varningsskyltar skylt skyltar igelkott igelkottar diy gör det själv warning sign hedgehogs

Dagen därpå skrev min vän Yvonne att vi borde göra skyltar, och jag gick direkt för att plocka fram Lådan Med Restmaterial Från Sängbygget, akrylfärg och penslar.

aliciasivert.se alicia sivert aliciasivert sivertsson varningsskylt varningsskyltar skylt skyltar igelkott igelkottar diy gör det själv warning sign hedgehogs

Jag målade snabbt två skyltar och när Yvonne slutat jobba tog vi ståltråd och häftpistol och gav oss ner till hamnen. Redan medan vi stod och satte upp den första skylten kom en man gåendes med en kajak (yes, så ser livet ut här) och bekräftade att han också sett igelkottar och brukade servera dem vatten på fat. De bor visst på det gamla järnåldersgravfältet intill gästhamnen och tar sig ner till sjön om kvällarna, över bilvägarna.

aliciasivert.se alicia sivert aliciasivert sivertsson varningsskylt varningsskyltar skylt skyltar igelkott igelkottar diy gör det själv warning sign hedgehogs

Det kändes som en bra bekräftelse på att vi gjorde rätt i att hänga upp skyltar, även om jag skojade om att vi därigenom riskerade ett års fängelse för nedskräpning. Måtte nu alla köra lugnt och kottarna vagga fram bara lite hastigare!

aliciasivert.se aliciasivert alicia sivert sivertsson symaskin symaskinstrassel trassel undertråd trikå sy sömnad

En annan dag försökte jag bocka av bingorutan ”sy något i trikå” men höll på att äta upp min symaskin av frustration. Det känns väldigt talande att den enda processbild jag tog var denna då jag fick mitt första undertrådstrassel på fyra år och var tvungen att skruva bort bottenplattan för att få ut det söndertrasade tyget. Jag fick faktiskt ihop ”något i trikå” tillslut, och ska visa när jag kommit över min aversion för projektet.

Katt i fönster, gouachemålning av Alicia Sivertsson aliciasivert.se aliciasivert alicia sivert katter gul katt röd katt tittar ut titta ut genom fönster måla målning målningar vattenfärg gouache gouachemålning water colour watercolour water color watercolor

En annan teknik som jag inte riktigt fått till än är att måla med gouachefärger. Gouache har samma beståndsdelar som akvarell men pigmenten är grövre rivna och mer täckande, vilket gör att en kan måla ljusa detaljer ovanpå mörka fält. Mitt första möte med gouache blev i stort sett en akvarell (minns ni fågelboet i DKV28?) för att jag spädde ut pigmenten med för mycket vatten, men nu beslöt jag göra ett nytt försök.

Gouach, färgkarta av Alicia Sivertsson aliciasivert.se aliciasivert alicia sivert måla målning målningar vattenfärg gouache gouachemålning water colour watercolour water color watercolor färgblandning färgkarta blanda färger nyans nyanser färg

Jag har bara fyra färger – en blå, en gul, en röd och en vit – och köpte dessa med avsikt att blanda övriga själv. Jag testade nyanserna på vänstra sidan i min målarbok. Den ”svarta” är gjort med mycket blått, lite rött och ännu mindre gult och blir mycket mer levande än om jag använt en färdig svart färg.

Katt i fönster, gouachemålning av Alicia Sivertsson aliciasivert.se aliciasivert alicia sivert katter gul katt röd katt tittar ut titta ut genom fönster måla målning målningar vattenfärg gouache gouachemålning water colour watercolour water color watercolor

Inspirationen blev ett foto Andreas tagit på stan, av en katt som tittar ut genom sitt fönster.

Katt i fönster, gouachemålning av Alicia Sivertsson aliciasivert.se aliciasivert alicia sivert katter gul katt röd katt tittar ut titta ut genom fönster måla målning målningar vattenfärg gouache gouachemålning water colour watercolour water color watercolor

Så söt där den spanar.

Jag ansträngde mig för att först blanda till de färger jag ville använda och akta mig noga för att späda med för mycket vatten. Uttrycket blev också mycket mer gouachelikt den här gången, men jag är inte helt övertygad att tycka om materialet än. Jag tycker det går åt så mycket färg, och att det är för klibbigt, trögt och grötigt. Men jag ska lära mig! Vill ni spana in nån som gör ruggigt fina gouachemålningar rekommenderar jag rae.ritchie på Instagram.

Det var en räddningsaktion och två utmaningar från min vecka! Har ni skapat nåt nytt?

Tags:
12 Comments
 • Katarina

  8 augusti, 2018 at 18:03 Svara

  Visst finns det tvångsevakuerade igelkottar när det är vinter i mumindalen? Vi har en liten snuttifikationsbok från den stora boken, den gör mig så sugen på att låna hela berättelsen.

  • Alicia Sivert

   9 augusti, 2018 at 11:40 Svara

   Den omnämns i förbifarten av Lilla My i Trollvinter! ”En evakuerad igelkott är en igelkott som mot sin vilja förflyttats från sitt hem och inte ens hunnit ta tandborsten med sig.”

   Rekommenderar STARKT att läsa hela boken framemot vintern!

 • Christina Forsberg

  7 augusti, 2018 at 13:54 Svara

  Jag har köpt gouache.
  Varit på gouache-demo i världklass med Maru Godas (kolla hennes insta!!!).
  Jag har lagt gouachetuberna på skrivbordet.
  Ungefär så långt har jag kommit…

  • Alicia Sivert

   8 augusti, 2018 at 10:07 Svara

   Åh, vilka härliga bilder, tack för tipset! Haha, ibland behöver en växa in i lusten – men den kommer nog! Fast jag blir nog aldrig gouachemålare på mer än ett par procent!

 • Fredrikapåvinden

  7 augusti, 2018 at 12:32 Svara

  Alltså så fint med igelkottskyltarna! Underbart! <3 Och lika underbart som det är med igelkottar är det frustrerande med undertrådstrassel… Fy tusiken! Vad fint att du fick ihop det till slut i allafall! Jag längtar efter att få ta del av det! Jag syr mer än vad jag gjort på riktigt länge! Så himla roligt! Jag är på sluttampen på en kjol, ett solliv och en volangklänning och har redan börjat planera för nya projekt. Men ska nog ta mig i kragen och avsluta några UFOn först… Suck!

  • Alicia Sivert

   8 augusti, 2018 at 10:06 Svara

   Haha ja, så mycket har jag inte svurit under hela sommaren! ;)
   ÅH VAD KUL! Jag också, fast det lugnat sig lite nu under min och Andreas gemensamma semester. Hoppas att han ska ge sig ut och cykla ett par timmar snart bara så jag kan göra några sista semesterprojekt :) Sen har jag samlat tyg inför hösten också så det här ser ut att hålla i sig! Men det där med ufon är svårt, den rutan har jag inte bockat än… :P

 • Cecilia N

  6 augusti, 2018 at 23:07 Svara

  Jag har gjort vantar och lagat vantar. Och så stickar jag på min Siri.

  http://cessistickar.blogspot.com/2018/08/sybingotaktik.html?m=1

  Och så har jag lärt mig(?) spela SmallWorld.

  • Alicia Sivert

   8 augusti, 2018 at 10:04 Svara

   Så fenomenala vantar! Jag börjar också längta efter höst- och vinterstickningarna nu. Kanske är det dags att inventera garnförrådet!

 • Anni

  6 augusti, 2018 at 15:14 Svara

  Underbara skyltar – hoppas de får sitta kvar och att bilisterna förstår hur viktigt det är att de är uppmärksamma.

  Det finns en overlockmaskin att hämta för den som vill sy i trikå. Det är något helt annat än en vanlig symaskin …

  • Alicia Sivert

   8 augusti, 2018 at 10:01 Svara

   Jag tror det – fick fint mottagande i Värmdögruppen på fejan :) Alla gillar igelkottar!

   I början av sommaren hade jag kommit flygande, men nu vete katten! Det var ju eländigt att klippa i också – bara växer i alla riktningar! Men kanske nån gång, jag har en del tyg kvar…

 • Anna

  6 augusti, 2018 at 08:27 Svara

  HAHAH jag läste fel och trodde först det stod Harry PotterHALSDUK och inte handduk och såg framför mig hur du sprang iklädd baddräkt med en tre meter lång Gryffindorhalsduk slängd runt halsen!! Den här veckan har jag tagit det lugnt, stickat på min första tröja någonsin och ritat lite. Idag ska jag sy kuddfodral!

  • Alicia Sivert

   8 augusti, 2018 at 09:59 Svara

   Åh GUD vad roligt DET hade varit, nu ångrar jag lite att det inte var så!

   Men så roligt med tröjstickning! Vad blir det för en?

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.