i min skissbok del 2: slarv-Kjell och skånska åkdynor

Ska vi bläddra vidare i min skissbok? Om du missat del 1 hittar du den HÄR.

Om man slår upp en sida från slutet av september hittar man mina anteckningar från materialläran.

Komplett med garnprover.

Sen följer lite textilhistoria, och skisser från Överhogdalstapeten och Märta Måås.

Den här sidan osar av frustration! En och en halv månad som vävstudent och jag har gjort ett försök att förstå inredningen i en vävstol och vad sjutton alla ifyllda rutor symboliserar. Jag försökte vända upp och ner på allt för att göra det mer logiskt för mig själv. Vet inte om jag direkt lyckades men det var i alla fall nyttigt att experimentera och resonera med sig själv! Det satte sig till slut.

På höger sida har jag klistrat in en liten väv som satt i farmors bildvävram när jag ärvde den. Kanske är det hon eller någon av hennes söner som vävt den?

Vävramen behövde jag för nu skulle jag prova att väva porslinsdjur! Varför frångå ett lyckat tema liksom?

I början av oktober hade vi en lektion jag väntat länge på: Karin Holmberg la ut mängder av folkliga broderier ur HVs samlingar och berättade om de olika sömmarna. Jag antecknade och ritade så pennan glödde.

Blekingesöm, Hallandssöm, Svartstick och Jämtlandssöm. Så mycket folklig konsthistoria som gömmer sig i gamla broderier.

Till mitt eget projekt hade jag tänkt brodera Jämtlandssöm, med motiv från gården där min farfar växte upp och som jag besökte i somras. Jag skrev ut massor med och gjorde ett inspirationskollage i skissboken.

Men det visade sig att klassen gemensamt skulle utgå från samma yllebroderi, en skånsk åkdyna. Jag fick tänka om och började istället fundera på hur jag skulle kunna tolka den granatäppleliknande formen jag hittat i toppen av ett livsträd.

Det är den röda formen på fotot till vänster som jag ser som ett granatäpple. Komplett med krona och kärnhus.

Sen följer lite skissövningar i olika tekniker. Oljepastellkritor och svart tempra.

Kalkerade former på smörgåspapper och gouache på svart botten. ”Horror vacui” (rädsla för tomrum) blev titeln på hela mitt projekt som ni ska få se lite senare!

Tags:
3 Comments
 • Alicia Sivert

  23 maj, 2023 at 11:38 Svara

  Tack Ewa! Den är helt omöjlig att stänga och jag fick skaffa en ny till termin 2 :P

  Tack Linnéa!!

 • Linnéa

  25 april, 2023 at 16:44 Svara

  Så många spännande skisser du har i ditt skissblock. Skissen på den sista bilden ser ju helt magisk ut 😍

 • Ewa Svensson

  23 april, 2023 at 08:54 Svara

  Det är så roligt och inspirerande att få titta i din skissbok. Vilka fantastiska skisser du gör! Hur hinner du med att både anteckna och skissa så fint? Din bok lär bli ganska tjock och svår att stänga med tiden ;)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.