Kurt och Idöborg – maritim akvarell från Gustavsbergs hamn

Härom helgen satte jag på mig hörlurarna och målade mig genom tre avsnitt av Lilla Drevet och Grafikens Hus podcast. Motivet var för mig lite ovanligt, två stora motorfartyg som ligger förtöjda en bit ifrån hamnen, nära Oxstallet i Gustavsberg.

Kurt och Idöborg, akvarellmålning av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se. // aliciasivert.se alicia sivert sivertsson aliciasivert värmdö värmdömotiv akvarell akvarellmålning målning målningar konst vattenfärg watercolor watercolour water color colour aquarelle painting paintings art sweden swedish gustavsberg m/s idöborg kurt gustavsbergs hamn båt båtar
Kurt och Idöborg. Akvarell, 2018. 23 x 31 cm på Arches 300 g med grov gräng.

M/S Idöborg hade jag lyckats lista ut är sjösatt första gången 1932. Kurt visste jag mindre om. Men med hjälp av några lokala kompetenser fick jag småningom kontakt med tidigare ägare och lärde mig att Kurt tjänstgjort länge som bunkerbåt och numera är omgjord till slamsugningsbåt. 70 000 liter slam lär han kunna lasta och köra till tömningsstället för rening! Tyvärr behövs sanering av hela Farstaviken, som är väldigt förorenad av den tidigare fabriksverksamheten i Gustavsberg.

Kurt och Idöborg, akvarellmålning av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se. // aliciasivert.se alicia sivert sivertsson aliciasivert värmdö värmdömotiv akvarell akvarellmålning målning målningar konst vattenfärg watercolor watercolour water color colour aquarelle painting paintings art sweden swedish gustavsberg m/s idöborg kurt gustavsbergs hamn båt båtar

Jag använde tre kalla färger: Alizarin Crimson, Lemon Yellow och Preussian Blue. Det går att få till bra gröna, rödbruna och indigo-svarta toner genom att blanda dem.

Kurt och Idöborg, akvarellmålning av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se. // aliciasivert.se alicia sivert sivertsson aliciasivert värmdö värmdömotiv akvarell akvarellmålning målning målningar konst vattenfärg watercolor watercolour water color colour aquarelle painting paintings art sweden swedish gustavsberg m/s idöborg kurt gustavsbergs hamn båt båtar

Jag trodde faktiskt inte att jag skulle få till ljusspelet i Kurts gröna skrov, som studsade in bakifrån mellan fartygen, men jag blev riktigt nöjd! Idöborg gjorde jag lite mer förenklad eftersom hon sågs mest i motljus. Istället pillade jag en stund med det blå repet som löper lite kors och tvärs över brygga och strand för att sluta runt en björkstam. Bakgrunden med vatten och horisont höll jag enkel för att istället pricka ut tusen ljusgröna löv i förgrunden. En sista sommarakvarell för i år, tror jag.

Kurt och Idöborg, akvarellmålning av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se. // aliciasivert.se alicia sivert sivertsson aliciasivert värmdö värmdömotiv akvarell akvarellmålning målning målningar konst vattenfärg watercolor watercolour water color colour aquarelle painting paintings art sweden swedish gustavsberg m/s idöborg kurt gustavsbergs hamn båt båtar

12 Comments
 • Vera

  19 november, 2018 at 19:04 Svara

  Jättefin akvarell, verkligen. Du målar så fint!

 • Erica Bessant

  2 november, 2018 at 15:14 Svara

  Jag får sån lust att måla när jag ser dina akvareller! Och minimera min palett också det var längesen jag gjorde det. Tack för dina inspirerande inlägg! 🙇‍♀️

  • Alicia Sivert

   11 november, 2018 at 10:17 Svara

   Åh, jag blir så evinnerligt glad av detta, tack snälla Erica! Hoppas du kan ta dig tid att måla lite, och prova nya färgblandningar :)

 • Vicky

  1 november, 2018 at 19:21 Svara

  älskar det gröna! du får mig att saknar sverige så himla med detta fina.

 • Cecilia N

  31 oktober, 2018 at 18:34 Svara

  Det låter som en kurs för mig med. En kurs där man inte ska komma hem med alster som man är stolt över utan med rosiga kinder och iver.

 • Martina

  30 oktober, 2018 at 21:40 Svara

  Du går verkligen från klarhet till klarhet med dina akvareller! Håller med om att det gröna skrovet blev fenomenalt.
  Kul också att du berättar vilka färger du använt! Och att det går att göra den här typen av målning med bara tre nyanser att börja med. Jag blir sugen på att måla! Skulle vilja gå en kurs för dig. I självförtroendemåleri. Kan du göra en sån? ;-)

  • Alicia Sivert

   2 november, 2018 at 11:37 Svara

   Haha självförtroendemåleri – åh vad fint! Jag ska i alla fall försöka få ihop lite inspirationskurser nästa sommar. Det var så roligt när jag gjorde det med några ur Monthly Makers i somras. Att jobba med bara primärfärgerna rekommenderar jag – då passar alla nyanser en blandar ihop automatiskt :) Mina elever börjar lära sig att inte be om grön färg – för det har jag inte ens köpt in ;)

   • Martina

    4 november, 2018 at 10:37 Svara

    Hehe.
    Jag kanske skulle sätta mig och jämföra hur olika gröna det blir med de gula och blå jag har. (Typ två av varje plus tidigare nämnda Payne’s gray, men det blir ju ändå några olika kombinationer.) Om inte tuberna torkat in alldeles…

    • Alicia Sivert

     11 november, 2018 at 10:19 Svara

     Åh, det låter ljuvligt! Två av varje är bara bra, en vill kunna variera varma och kalla blandningar :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.