smyger mig in i julen

Okej, jag vet att det är för tidigt men jag har kommit fram till att man får börja julpynta när man vill. Vem ska stoppa mig liksom, pyntpolisen? som Jessica skulle säga.

Pågående julbroderi med texten "Julefröjd och gamman" i en ring av gröna bald.

Det är väl en sak när butikskedjor försöker tjäna pengar på julen redan i oktober men vem sjutton mår bättre av att vi sitter och lider oss igenom november om vi egentligen bara längtar efter att tända ljus och och dricka glögg? Korka upp flaskan bums! Med det sagt har jag smygpyntat lite idag. Inget alltför på näsan, tomtar eller stjärnor eller så. Bara lite hederlig stämning för att stå ut med november.

Ljusstake av en liten julgransfot och en muckla i keramik av Andrea Grath. En katt sover i soffan i bakgrunden.

Ljusstaken av den lilla mucklan i keramik har Andrea Grath gjort. Den står framme höst och vinter men går i ide om somrarna. Den lilla julgransfoten är ett av mina bästa loppisfynd någonsin. Vet inte om jag sett Pettson ha ett ljus i en julgransfot men han borde ha det.

Fyra jultallrikar i blått med djurmotiv och tre Muminmuggar

Klockan 06.30, när jag går upp om morgnarna, är det mörkt ute. Då tycker jag så himla mycket om att förbereda min frukost på en liten jultallrik och tända ett ljus. Jag har två jultallrikar från Royal Copenhagen (de små) och två från Gustavsberg men jag undrar om jag inte kommer hålla utkik efter ännu fler i år. Kajsafyndar sålde in dem så bra på Instagram. Det är verkligen synd att de inte är mer populära, loppisarna svämmar ju över av dem varje år!

Mina är alla med djurmotiv, och mer vintriga än juliga tycker jag så de fick komma fram idag! Ser fram emot att äta helgfrukost på dem.

Två ljusstakar i trä, formade som hästar står mitt emot varandra i ett mörkt fönster. Hästarna är skapade av IKEA på 90-talet utifrån en målning av Sven Nilsson.

Nytt för i år är två hästljusstakar i trä. Ni minns kanske mitt lilla julstall och min trähästsamling? Nå såhär kan det gå. Faktum är att min jul haft hästtema så länge jag kan minnas. Mamma har en julduk med motivet Fålar från Ikea, efter en tavla av Sven Nilsson. Jag köpte likadana gardiner för alldeles för mycket pengar på Tradera, eftersom motivet är bland de finaste jag vet. Dessa ljusstakar är producerade samtidigt, alltså på 90-talet, och också Tradera-fynd. Jag tänker mig dem som en investering i framtiden för våra moderna fönster gör dem inte fullständig rättvisa. Men tänk när jag kan ställa dessa mellan gardiner med samma motiv, i en vitkalkad gammal fönsternisch i mitt gotländska stenhus. Det blir grejer det!

Foto ovanifrån av Lantlivs julmagasin invid ett tänt ljus.

Härom kvällen hade jag så himla mycket ångest och absolut ingenstans att ta vägen med den. Egentligen hade jag behövt gå ut och springa men det var så mörkt och halt och regnigt. Istället tog jag på mig regnjackan och gick flera varv till återvinningsstationerna med allt bös som hopat sig under diskbänken och i hallen. När jag var klar tog jag panten med till Hemköp och använde pengarna för att köpa Lantlivs julmagasin. Det var en enkel men innerligt bra aktivitet som jag rekommenderar alla som får hjärtknip i novembermörkret.

Pågående julbroderi med texten "Julefröjd och gamman önskar jag er allesamman" i ringar av gröna bald. Under texten står en kvinna som håller upp två ljusstakar. Broderiet är i jugendstil-

Och så har jag fått ett julbroderi av min mamma som är så rackarns mysigt att sy på. Hon påbörjade det någon gång mellan tredje och fjärde barnet (90-tal igen) men tröttnade när hon broderat allt blått. Nu ska jag fortsätta och det har fått mig att släppa alla egna konstnärliga projekt för detta är bara så mysigt. Nog är det dags att jag broderar färdigt min Fålar Fem-bonad i rött också! Det får bli nästa grej.

Smygstartar du också julen i november eller försöker du hålla dig?

Tags:
9 Comments
 • Elsa Wikström

  6 december, 2021 at 17:13 Svara

  Exakt en sån julgransfot som du har ljuset i, fyndade jag på loppis i höst 😍

 • Beatrice

  29 november, 2021 at 11:43 Svara

  Jag vet inte vad som hände i år, men jag har inte alls varit sugen på julen som jag brukar vara. Vi hittade inte vår adventsljusstake till igår, och jag bröt inte ens ihop. Tände bara andra ljus och lämnade det till en annan dag. Vet inte om det är den långa, varma hösten eller min nya medicin, men det kanske är såhär normalt funtade människor brukar bete sig?! Adventsljusstaken får vänta helt enkelt! I stället satte jag upp överblivna julkulor på fiskelina i fönstret (och svor MYCKET), plockade upp alla julsaker från källaren och passade på att städa hela lägenheten. Räknas det? I så fall har jag absolut börjat smyga in julen jag också!

 • Linnéa

  26 november, 2021 at 23:29 Svara

  Vanligtvis brukar vi hålla oss till första advent. Men jag började få julfeeling redan i april, så vi började julpynta redan förra veckan. Tror det hänger ihop med att det inte blev någon ”riktig” jul förra året 🤔

 • Sofie Mortensen

  22 november, 2021 at 13:16 Svara

  Helt rätt att börja i novenber tycker jag! Heja, heja! Minns att jag började i mitten av november förra året, eftersom allt var s tråkigt och deppigt iom restriktioner och pandemi. Då behövde jag pigga upp mig med något, och mysa så mkt jag bara kunde hemma. Men detta år blir det nog vid första advent, det är ju faktiskt också i november. Men varför vänta med myset?

 • Frida L

  17 november, 2021 at 19:24 Svara

  Haha, pyntpolisen :) jag vill helst inte börja för tidigt, men adventspyntning någon gång inför första advent och sedan julpyntning inför julen. Det som jag kan känna med när folk pyntar för tidigt är att julen städas bort så snabbt, till skillnad från traditionellt när julen varade till tjugondag knut. Men så länge man inte städar bort julen typ på juldagen så har jag inget emot att pynta tidigt, dock inte med det juligaste pyntet som tomtar och julgran och sånt!!!

 • Annika

  15 november, 2021 at 20:24 Svara

  Jag älskar julen och allt som har med julen att göra. Men jag försöker hålla mig till första advent med julgrejerna för jag tycker att december ska ha den där magiska känslan som julgrejerna ger. Dock har jag funderat i år varför ingen (inte ens affärerna?) har gjort något med november månad. Det känns som att november borde vara mer hypead med typ ljus och varma drycker och allmänt mys. Varför har man tex inte en novemberkalender istället för en adventskalender? Allt kommer ju i december, vore ju mysigt att räkna ner till december istället i november, då hade man ju något att ”se fram emot” i november också.

  Mysigt broderi och så fina jultallrikar du har iaf!!Älskar blått :)

 • Amalia Andersson

  14 november, 2021 at 07:35 Svara

  Åh vilket mysigt broderi! Du har fått mig inspirerad att prova på broderi i fria sömnsätt, från att tidigare bara broderat korsstygn. Är numera helt fast i det ;)
  /Amalia

 • Katarina

  13 november, 2021 at 00:57 Svara

  Vi föll för en cerise gran när vi var iväg för att köpa halloweengrejer så den står framme. Jag har bett barnet att vi ska ställa undan den någon vecka när vi tar fram adventsljusstakar och kyrkorna och det har sagts ja till. Tomtar och gran kanske runt andra advent. Levande ljus njuter vi av så, fort kvällarna blir mörka. De vi har nu har hunnit varit halloweendekorerade för att nu vara omdekorerade. Vi har för övrigt redan hunnit fira jul en gång för när jag beklagade mig över att jag fryser om fötterna när jag sitter så mycket vid datorn (distansplugg) så kom barnet på att han skulle köpa tofflor till mig. Och dem kunde jag ju inte vänta på ända till julafton så så firade vi jul med klapputdelning och risgrynsgröt. Idag höstfixade vi på uteplatsen, förpassade pumpan till en pallkrage och ställde fram våra lysande fåglar istället. De brukar bo kvar tills det ljusnar. Adventsstjärnan sitter konstant uppe i sovrummet efter att ha suttit i fönstret vår första jul här.. För sovrummet är ibland rymden. Vi gör det vi mår bra av.

 • Josefin

  12 november, 2021 at 23:17 Svara

  Har ett komplicerat förhållande till julen, men jag tycker det är mysigt när andra pyntar å gör så fint med ljus och fina saker. Kommer nog vänta lite till innan jag själv sätter upp nåt, för just nu har jag mest bara väldigt juliga saker i min jullåda. Dock arbetar jag ju på dina Fem fålar, i blått och vitt (som din första, fast i aida istället för linne). Och jag har redan sett några fler fina vintriga häst-broderier jag bara vill göra till en samling! :D

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.