Vårvinterblomster – broderad necessär på avokadofärgat tyg, med anledning av Internationella Mensdagen

Veckan innan vi flyttade till Nya Lyan, för ett och ett halvt år sen, tömde jag frysen på sparade avokadoskal och kärnor. Jag hackade ner och kokade upp alltsammans med vatten och salt för att färga ett vitt linnetyg beigerosa. Det hela var mycket experimentellt men färgen har hållit sig fin. Utan skiss fortsatte jag det planlösa skapandet och broderade några bleka blommor och blad på tygbiten. Motivet kallade jag Vårvinterblomster. Det har sen blivit liggande i en låda utan att jag vetat vad det skulle bli.

Vårvinterblomster, broderad necessär på avokadofärgat tyg. Av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // internationella mensdagen mens sy färga tyg avokado avokadoskal avokadokärnor rosa beigerosa broderi broderade blommor plattsöm

Necessär för mensattiraljer

Tills jag kom på att jag behöver en liten necessär att ha värktabletter och nöd-mensgrejer i!

Vårvinterblomster, broderad necessär på avokadofärgat tyg. Av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // internationella mensdagen mens sy färga tyg avokado avokadoskal avokadokärnor rosa beigerosa broderi broderade blommor plattsöm

Fodret fick bli ett blått bomullstyg med vita bågar och i min chiffonjé hittade jag en perfekt dragkedja i gråblått.

Vårvinterblomster, broderad necessär på avokadofärgat tyg. Av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // internationella mensdagen mens sy färga tyg avokado avokadoskal avokadokärnor rosa beigerosa broderi broderade blommor plattsöm

Själva broderiet är gjort med plattsöm och franska knutar.

Vårvinterblomster, broderad necessär på avokadofärgat tyg. Av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // internationella mensdagen mens sy färga tyg avokado avokadoskal avokadokärnor rosa beigerosa broderi broderade blommor plattsöm

Vårvinterblomster, broderad necessär på avokadofärgat tyg. Av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se // internationella mensdagen mens sy färga tyg avokado avokadoskal avokadokärnor rosa beigerosa broderi broderade blommor plattsöm

Internationella mensdagen

Hela kompositionen känns lite Jane Austensk på något vis. Förutom att hennes karaktärer inte hade tillgång till vare sig värktabletter eller tamponger. Idag är det internationella mensdagen då vi uppmärksammar stigmat med mens och problemen som många personer fortfarande möter i samband med sin menstruation – som ohygieniska skydd, illa anpassade toaletter, skamkänslor och nedsatt arbetsförmåga. Förra året visade jag en Mensstation jag gjort i badrummet för att göra det lättare för mina gäster att hitta bindor och tamponger. Idag vill jag visa min lilla Vårvinterblomster-necessär som inspiration till hur man kan göra det i alla fall aningens roligare att rota runt i väskan efter nödattiraljer när karusellen sätter igång en vecka för tidigt.

Läs mer

+ WASH United är initiativtagare till Internationella mensdagen eller Menstrual Hygene Day.
+ Plan International skriver om vad första mensen kan innebära: t.ex. att man anses redo att gifta sig. Jag fick min första mens när jag var elva år.
+ Liv Strömquists sommarprat från 2013 handlar bara om mens och är helt briljant!

Har du skapat något mensrelaterat?

7 Comments
 • Grahnslöjd

  2 juni, 2019 at 09:01 Svara

  Åh, vilken blomsterprakt!! Kul att färga med avokadokärnor! Fixerade du färgen med nåt? Jag färgade ett plagg med gurkmeja och te häromdagen men är osäker på hur länge färgen håller, helst vill man ju inte använda några kemikalier heller…

  • Alicia Sivert

   4 juni, 2019 at 11:41 Svara

   Använde bara vatten, kärnor, skal och salt! Helt och hållet fritt experiment men än så länge har det hållit :) Gurkmeja har jag tyvärr hört tappar färgen ganska snabbt. Hoppas det blir snyggt ändå när det bleks!

 • Linnéa

  28 maj, 2019 at 19:18 Svara

  Det var nära att jag missade att den ens var internationella mensdagen idag. Såg en artikel nu på eftermiddagen som lyfte det, annars hade det nog passerat under radarn för min del. Det är ju helt sjukt egentligen att det finns massor av medier som aktivt riktar sig till kvinnor som inte alls har lyft detta en dag som denna. Blir faktiskt lite förbannad på det 😡

  Men i övrig har jag inte skapat något mensrelaterat. Jag var inne på att fixa en ny förvaring till min menskopp, men kände att det kanske är lite meningslöst eftersom jag redan har en välfungerande förvaring till den. Jag tänkte göra en mensburk/mensstation till jobbtoaletten, men det föll i glömska när det var mycket att göra på jobbet. Så får försöka ta tag i detta innan sommarledigheten när det kanske lugnar ner sig lite.

  • Alicia Sivert

   29 maj, 2019 at 08:39 Svara

   Visst är det tokigt! Men jag tror det är ett ganska nytt initiativ och kanske inte så etablerat än. Dock viktig dag tycker jag!

   Det låter jättefint med en mensstation på jobbet! :D Hoppas tid och inspiration dyker upp!

 • irenejb

  28 maj, 2019 at 10:47 Svara

  Glömde ju skriva att den är jättefin!!!!

  • Alicia Sivert

   28 maj, 2019 at 17:09 Svara

   Tack! Det låter som en superfin idé :D
   Jag kör menskopp sen 2011! Men först efter dag 2 – innan dess behöver jag bindor. I necessären har jag såna och värktabletter, men tampongerna var snyggast på bild ;)

 • irenejb

  28 maj, 2019 at 10:47 Svara

  Har inte skapat något mensrelaterat, men har funderat på att brodera och sy en snygg påse till min menskopp i stället för den som den kom i. By the way, har du inte provat så gör det! Fattar inte att jag väntade tills jag var 45!!!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.