november: marmeladkulor, vikingatid och en snällare höst

November. Fazers gröna marmeladkulor och te med mango och persika.

November smakar av Fazers gröna marmeladkulor och te med mango och persika. November har varit första snön och ett lugnare tempo. Att medvetet sänka axlarna och låta kroppen ta sovmorgon.

Värmdö i November, foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

När november kom var jag just hemkommen från Gotland. Att stå vid Klehammarsård och titta på ejdrarna var en vändpunkt och hösten har blivit snällare sen dess. Eller jag har det i alla fall. Jag vet inte om jag är precis piggare men jag sliter inte på sparlågan längre. Kan bättre acceptera att vissa saker inte blir gjorda och att andra tar mer tid än planerat. Försöker medvetet att styra samtalet mot det som är positivt och roligt när jag pratar med andra. Det är så lätt att drunkna i november.

Äpplekaka i november, foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

I november har vi firat dubbel födelsedag och invigt lussebaket. November smakar som i smyg av saffran och pepparkaka och jag har ätit överbliven chokladtårta till frukost varje dag den här veckan.

Från Gotland fick jag med mig längtan efter en bok jag läst som tonåring och i november har jag förlorat mig i vikingatiden. Ett par bussresor och en lång slutläsningskväll tog Dagmar Edqvists Mannen från havet och sen gick jag runt och saknade den i en vecka. Hittade uppföljaren på Stadsbiblioteket och nu är jag tillbaka på Närsaker, tillbaka hos Audun. Jag har inte läst om vikingatiden sen jag gick i skolan, och aldrig känt mig särskilt engagerad av ämnet, men så funkar mitt hjärta. I september tittade jag bara på fransk film, nu fantiserar jag om blotlundar och skepp som strandar på gotländska grund.

Jag spenderar 13 timmar i kollektivtrafiken varje vecka och det är lätt att känna att jag vill utnyttja den tiden genom att jobba. Just nu provar jag att göra det till min egen tid istället, att brodera eller läsa på buss och tunnelbana. Inte känna att jag måste prestera så fort jag går utanför dörren. En dag pratade jag med tre olika kvinnor om broderi och hantverk på turerna från och tillbaka till Värmdö. Om att odla och bereda sitt eget lin och hoppet om att väva tyg till en skjorta. Den energin är värd mycket i november.

Lärkträd i november, foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Ute har november varit jämngrå och mörk. Det enda som behållit färgen är lärkträden som står som gula piprensare mot allt det grå. Idag faller regnet som ett flimmer utanför fönstret och dämpar ljuset ytterligare. Droppar i pärlband kantar byggnadsställningarna som små återhållsamt glittrande julgransljus i dunklet. I grannarnas fönster står adventsljusstakar och stjärnor redo och väntande. På söndag tänder vi dem.

9 Comments
 • Wilda

  20 december, 2018 at 08:50 Svara

  Finaste du! Tycker så mycket om raden ”det är så lätt att drunkna i november”. Känner så igen det. Och tänk, nu är december snart förbi och julen står för dörren. Så fint att få följa med dig tillbaka i november så här några veckor senare när jag har lite mer andrum i dagarna <3

  • Alicia Sivert

   26 december, 2018 at 20:18 Svara

   Tack Wilda <3 Önskar dig ett årsslut fyllt av andrum och tid för skapande och umgänge. Så glad att tänka på dig och Daniel ihop i jul. All kärlek till er bägge!

 • Linnéa

  4 december, 2018 at 11:41 Svara

  Pendling är ju en jättebra tid att ta det lugnt egentligen. Jag brukar ta den tiden till att lyssna på en ljudbok eller en podd. Jag har även försökt att sticka och läsa, men oftast är det lite för mycket folk på bussen så att det nästan är omöjligt att plocka fram stickningen. Men det blir nog bättre till våren när jag börjar jobba och åker åt motsatt håll till skillnad från alla andra som pendlar mot stan. Då får jag 44 minuter dagligen som jag kan ägna åt att göra vad jag vill (som är genomförbart på en buss det vill säga 😅).

  • Alicia Sivert

   14 december, 2018 at 18:10 Svara

   Jamen precis! Jag har svårt att koncentrera mig på hörselsinnet så podd och ljudbok fungerar tyvärr ganska dåligt för mig, men däremot är jag hyfsat bra på att stänga ute ljud och läsa mig igenom allmänt ståhej. Kanske mina tre småbröders förtjänst ;) Hoppas din pendling i vår blir precis så njutningsfull och konstruktiv som den kan bli!

 • Cecilia N

  1 december, 2018 at 14:36 Svara
 • Cecilia N

  1 december, 2018 at 13:07 Svara

  Men nu är det december och vi får muntra upp oss med lite julkalender.

 • Josefine

  1 december, 2018 at 11:08 Svara

  Att ta pendlingstiden till sin egen är så himla bra! Jag åker också mycket kollektivtrafik och jag tenderar att fastna med blicken i telefonen, men när jag tar med en bok eller stickning mår jag mycket bättre. Som du säger så blir det ju ganska många timmar, och det är ju tid man verkligen kan utnyttja om man vill.

  • Alicia Sivert

   4 december, 2018 at 11:17 Svara

   Eller hur! Sitter jag med mobilen blir jag ofta mer uppskruvad, även om jag gör mysiga saker som att scrolla Tradera eller läsa bloggar. Jag måste lägga upp nya maskor nu! :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.