oktober: nypon, netflix och sammetsbyxor

Häst. Promenad i Gustavsbergs hamn, vid skymningen en gyllene höstafton i oktober. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Den här hösten har varit lång och oktober är så oerhört vacker. Varje dag tänker jag med andan i halsen att det är nu det vänder. Precis just nu är det som vackrast, imorgon kan alla löv ha fallit och sen blir det grått. Men löven sitter kvar och naturen fortsätter överträffa sin egen prakt. Vi flyttade ju hit för att få se årstiderna skifta och fördelen med att ha lång resväg till jobbet är att jag verkligen får se vartenda träd byta nyans. Jag uppskattar det varje gång jag far över broarna.

Björkallé. Promenad i Gustavsbergs hamn, vid skymningen en gyllene höstafton i oktober. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Jag har stickat tre par sockor de senaste veckorna. Börjat sy ett par byxor i askrosa sammet. Jag är i en period då jag vill rensa, göra färdigt eller ge upp om sånt som inte kommer bli något. Inte förvara så mycket garn och tyg som inget blir. Inte behandla spretiga, halvdöda växter mot spinn utan kasta ut dem som inte står pall. Orkar knappt vattna. Men jag klarar inte av att slänga heller, så jag fortsätter hoppas de ska återhämta sig. Fortsätter känna mig lite kvävd av grejer. Stickar upp förrådet, nystan för nystan.

M/S Idöborg och Kurt. Promenad i Gustavsbergs hamn, vid skymningen en gyllene höstafton i oktober. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Härom kvällen gick jag en promenad i skymningen och tog korgen med mig. Jag hade sett ett recept på rönnbärsmarmelad och bestämt mig för att jag måste göra sådan. Kunde inte hitta någon rönn men efter en timmes strövande i skogsbrynet fann jag en stor nyponbuske precis runt knuten hemifrån. Så nu kokar jag nyponmarmelad istället. Övar på att leva ett lugnare liv och rensade kärnor i en och en halv timme. Det är så lång tid en halvliter tar att rensa. Jag vet att det finns effektivare sätt, i ugn och sådär, men nu tränar jag alltså på att inte vara så förbannat effektiv. Annars har jag varit effektiv hela oktober. September också. Det blir tröttsamt när det sker av måst och inte av lust.

Lusthus vid Farsta Slott. Promenad i Gustavsbergs hamn, vid skymningen en gyllene höstafton i oktober. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Efter en särskilt effektiv arbetsvecka tog jag igen mig med att titta på hela Wanderlust i ett svep. Det var en av de bättre serierna jag sett i år, och den kändes mer som en film egentligen, så fint uppbyggd, så välspelad. Annars har vi sett andra säsongen av Glow och sista av Better Call Saul. Bonde söker fru har börjat. Det är mitt bästa guilty pleasure om höstarna. Kan knappt bärga mig tills jag kommer hem om onsdagarna.

Promenad i Gustavsbergs hamn, vid skymningen en gyllene höstafton i oktober. Foto av Alicia Sivertsson - aliciasivert.se

Första halvan av oktober lämnade mig ganska orkeslös. Som om jag inte fått i mig tillräckligt mycket luft. Det känns lite lättare nu. Jag har börjat längta efter det som kommer, och det känns inte så illa, det som är.

8 Comments
 • Emma

  25 oktober, 2018 at 18:06 Svara

  Ja, ta hand om dig själv! Det är så oerhört viktigt!

 • Anki

  22 oktober, 2018 at 20:17 Svara

  Håller med, underbar höst har det verkligen varit i år. Oktober är en av mina favoritmånader. Så otroligt fint ute, jag njuter var dag. Men ibland är det skönt att rensa också man om man har lusten till det, att få bort det gamla. Jag har min virkade filt jag började på i januari som bara ligger och väntar. Men andra projekt kommer i mellan hela tiden. Men min andra filt tog typ två år, så tänker att jag inte behöver stressa med den.

  Jag har också varit orklös i oktober. Har varit alldeles för mycket i livet så det slutade med att jag behövde lite tid att andas hemma. Ibland behöver man få landa och se att allt kommer bli bra. Känner mig mer på fötterna nu igen så i morgon ska jag jobba igen.

  • Alicia Sivert

   23 oktober, 2018 at 11:00 Svara

   Ja, just nu tror jag det är lite en sorg med allt jag vill göra som ligger och inte hinns med också. Har känt mer än någonsin att min tid och kraft inte räcker till, och det gör ont i mig att se potentialen. Jag har också virkat en filt en gång – det tog tre år så än ligger du i lä ;) Såna projekt tar ju evinnerligheter. Och så tycker jag alla mössor, vantar, yllekoftor och annat värmande har en tendens att bli färdigt om vårarna. Ge det tid!

   Vad skönt att höra att du tog en paus. Det är så viktigt. Jag gjorde det på sätt och vis i helgen när jag tackade nej till allt och hade min första oplanerade helg sen början av augusti. Hoppas du kan komma tillbaka i ett lite stillsammare tempo nu. Jag försöker påminna mig själv varje dag att en inte måste ta flera trappsteg i samma språng. Ibland kan en stå stilla och dricka en kopp kaffe också. Ta hand om dig!

 • Cecilia N

  22 oktober, 2018 at 19:12 Svara

  Värna lusten!

  • Alicia Sivert

   23 oktober, 2018 at 10:53 Svara

   Det är höstens bud! Svårt att efterleva, men viktigare än någonsin.

 • Lisa

  22 oktober, 2018 at 16:20 Svara

  Tack för TV tips som inte tycks fokusera på ett mord och för en inspirerande blogg.

  /Lisa

  • Alicia Sivert

   23 oktober, 2018 at 10:52 Svara

   Haha, varsågod! Så utled på alla serier som inleds med att ett naket, kvinnligt lik rullas in i nån slags sexig pose. Se de ovan nämnda istället :)

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.