Sybingo 22 – sommarens textila skaparprojekt

Ska vi ta och bläddra tillbaka några månader? Jag erkänner att sommaren känns oerhört avlägsen nu när novemberdimman omsluter oss men jag skulle så gärna vilja göra en sammanställning av årets bidrag till Alstras Sybingo så jag skiter i’t!

”Skapa i solen” var den första rutan jag bockade av när jag satt utanför huset på Gotland och broderade. Den här gången var det brorsans porslinsfisk som stod modell.

Efter det drog jag fram symaskinen och sydde färdigt en prickig Zadie jumpsuit av mormors gamla draperier. Jag hade klippt ut delarna redan vid jul men inte kommit mig för att sy ihop dem. Nu blev projektet en perfekt start för symestern och jag passade på att bocka både ”Slutför ett UFO” och ”Mönsterpassa något”. Jag är så glad att jag färdigställde denna för jag har haft den på mig nästan varje vecka sen dess.

Med min Midsommarklänning (mmm, avlägset var ordet) bockade jag ”Skapa av loppismaterial” och ”Hacka ett mönster”. Jag kombinerade överdelen av en Zadie jumpsuit med en kjol som också fick gå omlott fram.

”Skapa med en vän” var en enkel ruta! Jag och Cecilia var på Djurgården en dag, gick på Nordiska Museets utställning om NK:s franska damskrädderi och badade fötterna från en brygga med utsikt över Gärdet. Det här hade ju också kunnat gillas som ”Skapa i solen” om det inte vore för att det rullade in några enorma regnmoln så fort vi satt oss och när regnvädret brakade loss fick vi gömma oss tätt intill stammen på ett stort träd.

Efter att ha pratat sömnad halva dagen gick jag bums hem och ritade ut nya mönsterdelar. ”Skapa rynk, volang eller veck” bockades av med en rutig klänning! Jag la kjoltyget på skrådden för att skapa lite variation i mönstret. Är väldigt nöjd med detta!

Av restmaterialet sydde jag sen en Alstra krage, ett hårband och en scrunchie. De fick gillas som ”Skapa en accessoar”, ”Skapa i restmaterial” och ”Statement”. Farmors spets pryder kanten av kragen. Tyvärr glider den runt när jag har den över klänningen, så jag måste sätta i en tryckknapp i nacken som håller den på plats.

Så vankades det bröllop i Göteborg och jag sydde en klänning! Jag har inte hunnit fota den ordentligt än men alltså den blev så fin? Absolut det finaste jag sytt! Här är en bild på mig och Andreas på själva bröllopet, fotad av min vän Moa. Check på ”Skapa en feststass”! Tyget har jag fått av en kollega som hade hjälpt sin mamma rensa. Även här varierade jag riktningen på ränderna på volangen nertill.

En Marimekkoklänning jag ärvt av min mormor hade fått ett hål i ärmhålan (en gång när jag glupskt sträckte mig efter mer saffranspannkaka kan tilläggas). Bingorutan ”Laga ett plagg” gjordes medelst lapp på insidan och små täta schattérstygn över hålet. Hädanefter ska jag tänka på att sitta fint när jag äter efterrätt och be att bordsgrannen skickar formen istället.

Under hela sommaren fortgick ju Porslinsdjursprojektet och det var faktiskt bara på undantag som jag satt vid symaskinen och prioriterade klädsömnad. Den här fula hunden fick passa in i ”Testa en ny färgkombo” för svartvinbärsrosa och bärnstensbrunt har då i alla fall inte jag kombinerat förut!

I augusti vankades det skolstart och jag sydde ett nytt pennskrin och projektpåse i restsammet jag hade liggande hemma. ”Skapa ett matchande set” och ”Sy ett blixtlås” var därmed avbockade.

Den allra sista bingorutan för mig blev ”Skapa med material från stashen” när jag broderade denna derpiga leopardunge.

Jag bingospelade mycket luststyrt och slumpartat, vilket syns på min bingobricka. Jag hann tejpa Sviramönstret men aldrig sy kjolen och skapade ett eget korsstygnsmönster men hann inte lägga ut det på Instagram i tid. Och vet ni, jag hade precis lika kul ändå!

Bingo i en riktning blev det i alla fall för mig. Och jag hade sån tur att jag blev en av vinnarna och fick en projektväska från Muud Living! Alltså så himla roligt! Den står nu bredvid soffan med mina pågående broderigrejer i. Stort TACK till Alstra Studio som arrangerade Sybingo 22 och till Broderi & Garn i Göteborg som sponsrade vinsten!

Såhär på hösten tycker jag det är mycket svårare att få till att sy kläder. Jag vet inte om det är för att sommarklänningar känns enklare än manchesterbyxor och skjortor, eller om det bara har med lusten att göra? Å andra sidan är det väl perfekt läge att plocka upp min förgätna koftstickning nu. Hur är det för er andra – syr ni mest under någon särskild säsong?

1 Comment
  • Linnéa

    17 november, 2022 at 19:46 Svara

    Jag tycker också det är svårare att sy under hösten/vintern. Tror det har att göra med att det blir mörkt så tidigt och det är så svårt att få ett bra ljus när man syr. Jag brukar sy mest över vår och sommar. Och det känns mycket mer inspirerande att sy somrigt än höstiga kläder.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.