Bergsgatan i Gustavsberg – Värmdömotiv i akvarell

Bergsgatan (detalj) i Gustavsberg. akvarell med Värmdömotiv av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se
Vi har fått nya grannar! I början av augusti flyttade två vänner ut till Gustavsberg. Jag fick feeling och målade av deras hus i inflyttningspresent! Här ser ni en gammal kasernbyggnad på Bergsgatan, uppförd 1882, som från början innehöll omkring 30 1:or för fabriksarbetarna.

Bergsgatan i Gustavsberg. akvarell med Värmdömotiv av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Bergsgatan, 2019. 19 x 14 cm målad yta på Arches 300 g med fin gräng.

Bergsgatan korsas av Gröneborgsvägen som syns bakom blommorna i bild. Gröneborg var dåtidens förskönande namn för området som i själva verket var slumkvarter, fick vi veta under en guidad vandring med Johan Aspfors. Här bodde säsongsarbetarna trångt, smutsigt och fattigt i skiftet mellan 18- och 1900-tal. Vid en renovering under 1970-talet hittade man massor av små väggmålningar i en lägenhet. Troligtvis är det en av porslinsmålarna som försökt göra tillvaron i Gröneborg mera dräglig.

Bergsgatan (detalj) i Gustavsberg. akvarell med Värmdömotiv av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

Idag är Bergsgatan lika fin som resten av Gustavsbergs bruksgator. Våra vänner har renoverat som tusan och tagit fram många fina originaldetaljer i vad som länge varit en rökskadad och ledsen lägenhet, tyngd under sex lager linoleummattor. Jag ser fram emot att hälsa på ofta på Bergsgatan i gamla Gröneborg!

Bergsgatan i Gustavsberg. akvarell med Värmdömotiv av Alicia Sivertsson - www.aliciasivert.se

6 Comments
 • Annika

  14 augusti, 2019 at 20:16 Svara

  Så fint!

 • Cecilia N

  15 augusti, 2019 at 19:47 Svara

  Klart de flyttar till Gustavsberg så mycket gott som du har talat om det. (Antar jag som inte känner dem, men läst din blogg.) Kul. Fin målning.

  • Alicia Sivert

   17 augusti, 2019 at 09:41 Svara

   Haha ja, visst borde kommunen anlita mig? ;)

 • Thea

  18 augusti, 2019 at 12:45 Svara

  Kan. Ej. Hantera.
  På riktigt den finaste inflyttningspresent jag någonsin sett Alicia. Så ovärdelig! <3

  Fick du veta vad de gjorde av målningarna som kom fram under 70-talsrenoveringarna? Antar att de typ målades/byggdes för, men blev de i alla fall dokumenterade tror du? Låter så himla fint, och sorgset på samma gång.

 • Linnéa

  18 augusti, 2019 at 12:50 Svara

  Vilken fin inflyttningpresent! Måste säga att de små historierna bakom platserna du målar av verkligen förhöjer själva motivet. Plus att det är intressant att lära sig lite historia genom din konst 😊

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.