den kreativa veckan 10/2018: drömvävar, modeskisser och Ruter Dam

Hej och glad andra påskadvent! Trots att jag var förkyld hela sportlovet känner jag att kroppen vilat ut och att jag fått lite ny kraft och inspiration tillbaka. Den här veckan har saker börjat kännas genomförbara igen! Jag önskar mig fortfarande ett dubbelt så långt dygn, men är också mer benägen att kämpa för att hinna med allt jag vill göra än jag känt mig de senaste månaderna. Hurra! Hur mår ni?


Den här veckan skulle mina Designelever ha modeteckning och jag gjorde ett litet häfte med skisser, tygprover och info om byxorna jag just sytt – ska visa er alltihop sen! Det blev en bra lektion och jag blev själv inspirerad att jobba mer med förarbetet när jag syr. Jag har redan börjat på ytterligare två uppslag om plagg jag vill göra.


Mina textilelever har varit väldigt sugna på att göra drömfångare, vilket jag själv inte varit det minsta sugen på eftersom det är problematiskt att leda lektioner i andra kulturers religiösa eller spirituella hantverkstraditioner. Istället hittade jag på en twist: drömvävar där det runda formatet går igen, men fokus istället blir på vävteknik! Vi spände upp en varp kring den inre ringen i varsin sybåge och började väva i en cirkel. Väldigt meditativt känner jag själv som satt hela bussresan och lunchen med mitt eget exempel. Det vore spännande att prova i ännu större skala någon gång – på en rockring eller liknande! Varpen kommer klippas bort från sybågen och fästas varpå vävarna ska monteras i en ring av ståltråd eller kvistar, vilket får vi se!


Jag har sytt min Anundsjösöm som ni fick ta del av på Internationella Kvinnodagen.


Och lagat tre par av Andreas brallor när jag ändå var i sömnadsmode.


Så har jag fortsatt med mitt självporträtt i form av ett spelkort (sett i DKV5), en uppgift för några av fortsättningseleverna i bild. Jag blir Ruter Dam med nystan och nål. Ett pilligt och roligt projekt!

Hur har ni haft det? Känner ni också kraften återvända eller kan vi hjälpas åt att pusha och peppa varandra? Berätta gärna om vad ni skapar och planerar för framtiden!

4 Comments
 • Helga

  11 mars, 2018 at 18:19 Svara

  Både jag och maken har varit lite peppade på att äta bättre och billigare. Och idag fixade vi våran familjesäng!!! Så nu har vi supermycket plats tills bäbisen kommer. 3 st 90-sängar tjoho! 😀😁😆👌👏💓

 • Katarina

  11 mars, 2018 at 06:40 Svara

  Designelever, textilelever, fortsättningselever… Det skulle vara kul att få ta mer del av vad du jobbar med. Vilka kurser är det du har? Hur fri är du att planera innehållet? Var hittar du inspirationen? Hur håller du din skaparglädje uppe så att du kan förmedla den vidare?

  Vet du förresten någon rolig kurs för vuxna och typ ettåringar? Det känns som det är först senare det är tänkt att man kan gå på skaparkurs med sina så små.

  Kul att se spelkortet igen, gillade det redan när du visade skissen. Det vore så coolt på en utställning. Längtar efter en ny utställning med dina skapelser.

  Har aldrig tänk så om att inspireras av andra kulturers uttryck men det kanske är lättare att ha det förhållningssättet när det är en själv som skapar och inte när man ska förmedla det vidare? Rolig kompromiss i alla fall, så nyfiken på att få se hur det blev.

  • Alicia Sivert

   11 mars, 2018 at 08:09 Svara

   Vad kul med så mycket frågor! Några av dem behöver jag fundera vidare på, men kort sagt har jag bild och form-kurser (nybörjare, grund, fortsättning samt avancerad), förra året undervisade jag i animerad film men i år har jag fått starta två helt nya kurser – en i textilt skapande och en i design. Jag planerar allt innehåll själv men med inflytande från eleverna :)

   Åh, jag vet ingenting för ettåringar tyvärr, men ska hålla öronen spetsade!

   Vad glad jag blir att du säger så! Det vore roligt med utställning igen :)

   Det kallas kulturell appropriering när en kultur med högre makt och status (företrädesvis den vita västerländska) använder sig av symboler, plagg eller liknande från mer marginaliserade. Ett tydligt exempel är att klä ut sig till amerikansk urinvånare på Halloween, hänga upp drömfångare hemma, ställa en buddahfigur i trädgården för att det är "snyggt" osv, utan inblick i vad föremålen betyder i den kultur de kommer ifrån. I sitt eget skapande tycker jag inte en ska sätta upp så mycket regler, men när en ska visa för andra eller lära ut är de här frågorna jätteviktiga.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.