Glad första advent! Detta är en viktig dag för mig, då jag sörjer en förlorad vän och firar hennes ostoppbara kreativitet. För vänskap och skapande tänder jag det första ljuset, och släpper en liten DIY-guide tillsammans med Jackie, Jenny och Thea som gör samma sak (länklista finns längst ner i inlägget!). Jag tänkte visa er hur jag binder en krans av lärk, utan vare sig stomme eller ståltråd. Ett perfekt projekt till jul – men som gärna behåller sin plats året om.
DIY Krans av lärk
Plocka kvistar av lärk
Lärken är ett barrträd som faktiskt tappar sina barr sent om hösten. Den känns igen där den står som en gyllene piprensare långt efter att alla lövträd runt omkring fällt sina blad. Spana bara in bilden ovan från mitten av november, då resten av skogen är ganska grå! Enligt Wikipedia återfinns lärken i södra delarna av Sverige, men jag vet att Thea har ett exemplar bakom sitt hus i Västerbotten så trädet finns i åtminstone halva landet. Om någon Värmdöbo letar lärk hittar jag mina kvistar längsmed Gottholmarundan!
Lärken släpper också grenar och kvistar under året och en torr senhöstdag är perfekt för att ge sig ut att plocka. Leta efter kvistar där kottarna har en ljusbrun ton, fjolårsgamla kottar grånar med tiden och äldre kvistar brister när du böjer dem. Prova gärna kvistarnas böjlighet direkt i skogen och välj långa, mjuka exemplar. Bind kransarna samma dag som du tar in kvistarna så de inte hinner torka.
Material
+ Färska, fallna kvistar från lärk
+ Band, kedjor eller snöre till upphängning
+ Eventuella dekorationer, se förslag nedan
+ Sopkvast eller dammsugare, det blir skräpigt!
Bind kransar utan stomme eller ståltråd!
Det häftiga med lärken är att du kan binda dina kransar utan vare sig stomme och ståltråd. I videon nedan visar jag hur jag bär mig åt.
Börja med en lång kvist som bestämmer storlek på kransen. Slut kvisten till en ring och vira den tunna änden runt den tjockare. Stick in den tjocka änden av en ny kvist och vira den runt den första. Det gör ingenting om kransen blir en aning äggformad eller oval i början, det löser sig efter hand. Fortsätt sticka in kvistar mellan de tidigare och flytta successivt det ställe du börjar på runt formen för att få kransen jämn. Ta bort torra ändar eller kottar som är i vägen och räkna med lite svinn och mycket skräp!
När kransen börjar få en jämn form och den tjocklek du vill ha kontrollerar du om det är någon plats den behöver förstärkas på. Väv in spretiga ändar. Dekorera!
Dekor
I videon använder jag gamla julgransljushållare i metall. Fäst kransen horisontellt med snöre, kedjor eller band från tre knytpunkter och häng som ljuskrona över julbordet! Kransen blir också fin hängd vertikalt från en krok på väggen. Pynta med med några favoritprydnader från granen som små svampar på ståltråd, hängande tändsticksaskar inslagna i paket, en ljusslinga eller, som Ernst skulle ha gjort, med några paradisäpplen. Jag gör också minikransar som får ligga runt foten av en ljusstake, eller pryda paket.
Hållbarhet
Kransen torkar i den form du bundit den och försiktigt hanterad håller den länge. Jag har en som hängt ute i ett år och överlevt stormen Alfrida. Låt den pryda sin plats i ren form eller pynta om efter säsong. När du tröttnar tar du helt enkelt bort dekorationerna och lägger hela kransen på komposten!
God, handgjord jul!
Vill du ha tips på kreativa, hållbara och härliga saker att hänga i din lärkkrans, gran eller på paket så tycker jag du ska ta en titt hos mina bloggvänner! Idag bjuder de på massor av adventsinspiration och delar dessutom med sig av instruktioner till hur du själv skapar liknande ting. Missa inte det!
Thea: Etikett med vett (på fem sätt)
Alicia: Krans av lärk: bind kransar utan stomme eller ståltråd ← Du är här!
Jackie: Juldekorationer av hemgjord, lufttorkad lera
Jenny: Enkelt julgranspynt av vadmal
En fin, kreativ första advent till er alla!
Lämna ett svar