Monthly Makers inspiration: kontrast

Monthly Makers första tema 2017 är kontrast, ett mångbottnat inspirationsord som kan tolkas på flera olika sätt. Jag tänkte visa några exempel på saker jag tidigare gjort, och prata om hur de skulle ha kunna passat in på temat.


Det mest självklara sättet att tolka temat är kanske genom att jobba med kontraster mellan mörker och ljus. Det kan en göra genom att måla med mörk färg på ljus botten eller tvärt om. När han gick bort i november 2016 målade jag ett porträtt av Leonard Cohen.


Den som inte vill jobba svartvitt kan experimentera med komplementfärger. Utan att fastna alltför djupt i teorin (det kan vi ta en annan gång!) är en färgs komplementfärg den som ligger mitt emot den första i en färgcirkel (tänk en ring som går från rött till orange, gult, grönt, blått, lila och tillbaka till rött). Målade intill förhöjer de varandra, blandade dämpar de varandra. Vill du till exempel skapa en riktigt knalligt röd färg kan du använda grönt för att skugga, rama in och framhäva motivet. Blått/orange och gult/lila är andra exempel på komplementfärger. Prova!


Genom att stryka över vissa ord och meningar på en boksida kan du skapa kontrastrika blackout poems. Det blir lätt dramatiskt i uttryckssättet och med lite tur även i de dikter som bildas. Dessa två gjorde jag 2013.

Genom att förena två material eller tekniker som inte brukar kombineras skapar du också kontraster. Här har jag animerat några akvarellmålningar. Mötet mellan digitalt och analogt är en bra ingång.


Och att kombinera en gammaldags teknik med ett modernt uttryck är en kontrastrik supertrend jag aldrig tröttnar på! Du kan till exempel brodera fula ord på gamla tryckta dukar. Denna gjorde jag 2014.


Men mitt kanske absoluta favorituttryck för kontraster är collage. Där kan en kombinera mörka budskap med glättiga bilder. Jag gör det traditionsenligt i samband med Alla hjärtans dag, och ovan är en favorit från 2015.

Att sticka i ståltråd, sy i papper och måla med kaffe är garanterat kontrastrikt, lika så att placera ett gulligt motiv i en dystopisk miljö (eller tvärt om). Tänk till exempel ett mumintroll i Mordor, en orch på tebjudning eller en blodsugande varulvshamster så har du kontraster så du klarar dig! Vill du ändå ha mer inspiration kan du hitta det i temats Pinterestboard.

Vet du vad du ska skapa på temat?

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina, Wilda och jag. Mer av oss hittar du på Facebook, Instagram, Pinterest, webben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

10 Comments
 • Jess

  15 januari, 2017 at 14:51 Svara

  Känner att jag behöver köpa en ny bok att göra blackout poems i, tröttnar aldrig! Har inte fått någon snilleblixt på temat än men vill verkligen ta mig tiden att skapa, får se vad det blir i slutändan.

  • Alicia Sivert

   15 januari, 2017 at 15:47 Svara

   Det tycker jag låter som en jättebra idé! Jag gjorde ett hollow bookcase av en Sherlock Holmes-bok en gång, och det är de utskurna sidorna ur den jag använt till blackout poems. Har massor kvar att skapa av, men det vore ju förträffligt att ha en hel diktsamling, inbunden och klar!

 • Jessica

  14 januari, 2017 at 12:27 Svara

  Alltså solid gold-dikten är SÅ vacker och talande. OMG.

 • Wilda

  14 januari, 2017 at 09:50 Svara

  Åh det här var precis vad jag behövde! Tack för inspo!

 • Helga

  13 januari, 2017 at 18:49 Svara

  Leonard är nog min favoritAliciaskapelse 2016.

 • Mikaela

  13 januari, 2017 at 13:46 Svara

  Vad mycket bra tips! Jag har fortfarande inte kommit på något genialiskt, får börja gnugga geniknölarna lite hårdare nu för att hinna med haha :)

  • Alicia Sivert

   13 januari, 2017 at 14:49 Svara

   Tack! <3 Hoppas gnuggningarna ger utdelning!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.